Özlem ATAÇ  (ÖZEL HABER)

Türkiye’nin sağlık konusunda en sağduyulu şehirleri arasında yer alan Bursa yine farkını ortaya koydu. Türk Kızılayı’nın en büyük destekçisi konumunda yer alan şehir, kan bağışında da açık ara liderliğini sürdürüyor. Balıkesir, Çanakkale ve Yalova’yla birlikte Güney Marmara Kızılay Bölgesi’ni oluşturan Bursa, stokları stabil halde tutmak için yoğun bir uğraş veriyor.

ONKODAY'dan serviks tartışmalarına son nokta ONKODAY'dan serviks tartışmalarına son nokta


TÜRKİYE BİRİNCİLİĞİ SÜRÜYOR
Güney Marmara Kızılay Bölge Kan Merkezi Müdürü Nihat Çakır, Bursalıların kan bağışı konusunda son derece duyarlı olduğunu dile getirdi. Bölge olarak günde 500 ünite kan bağışının kendilerine ulaştığını dile getiren Çakır, “ Bursa’da günde ortalama 300 ünite kan topluyoruz. Kalanları da diğer 3 ilden geliyor. Bölge ihtiyacını karşılamada yüzde 99.9’luk oranla Türkiye birinci sıradayız.  Bölge olarak günde 450 üniteye yakın kan talebine yanıt veriyoruz” diye konuştu.


KAR YAĞIŞI YÜZDE 50 BAĞIŞI AZALTTI

Son günlerde Türkiye’yi etkisi altına alan kar yağışının Bursa’daki bağışları da azalttığına dikkat çeken Çakır, “ Kar yağışı nedeniyle kan bağışında yüzde 50 oranında bir azalma oldu. Kent Meydanı, Fomara, Heykel, İnegöl, Kestel ve Karacabey’de ekiplerimiz sürekli çalışıyor. Mobil olarak düzenli 5-6 ekip mesai harcıyor. Şu anda stoklarımızda yeterli kan bulunsa da olumsuz hava koşulları sürmesi halinde sıkıntı yaşayabiliriz. Bursalıların kan bağışına ilgisi oldukça fazla. Yağışların ardından yeniden kan verme noktasında yeniden harekete geçeceklerdir” açıklamasını yaptı.
DESTEĞE İHTİYACIMIZ VAR

Türk Kızılay Bursa Şube Başkanı Prof. Dr. Murat Tutanç ise ülke genelinde son günlerde etkisini iyice artıran çetin kış şartlarının ulusal kan stoklarının ciddi oranda azalmasına neden olduğunu vurgularken, “Vatandaşlarımızı pandemi koşullarına göre gerekli önlemlerin alındığı kan araçlarımıza davet ediyor, bir ünite kan vererek 3 cana hayat verebileceklerini hatırlatmak istiyorum. Ağır kış şartları ve pandemi koşulları nedeni ile azalan kan stoklarını artırmak için herkesin desteğine ihtiyacımız var. Hayata geçirdiğimiz ‘Kan Dostum’ projesi kapsamında tüm vatandaşlarımızı kan bağış noktalarımıza davet ediyor, desteklerini bekliyoruz. www.kanver.org internet adresimizden bağışçılarımız kendilerine en yakın kan bağış noktasını öğrenebilirler. Unutmayalım ki yarın siz ya da bir yakınınız için acil kan ihtiyacı oluşabilir” ifadelerini kullandı.