BTSO'dan önemli adımlar BTSO'dan önemli adımlar

İlk yardımın insan hayatındaki önemi ile ilgili farkındalığın arttırılması amacıyla geçen yılın başından bu yana çeşitli kamu kurumları ve STK’larla birlikte gerçekleştirilen temel ilk yardım eğitimlerinde, yaklaşık 2 bin 500 kişiye eğitim verildi. Kurumların talepleri üzerine düzenlenen temel ilk yardım bilgilendirme eğitimlerinde bin 817 kişiye ulaşılırken, iki gün boyunca teorik ve uygulamalı olarak devam eden ilk yardım eğitiminin ardından ise 645 kişiye sertifikaları teslim edildi. 

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Bursa İl Sağlık Müdürü Uzm. Dr. Halim Ömer Kaşıkcı ise, sertifikalı eğitimlere katılan kişilerin ilk yardım basamaklarını tek tek uygulayarak öğrenme fırsatı yakaladıklarını ifade etti. İlk yardımın amacının yaralının hayatını korumak veya mevcut durumun daha kötüye gitmesini önlemek için olay yerinde yapılan ilk ve acil müdahale olduğunu hatırlatan Uzm. Dr. Kaşıkcı, “İlk yardım eğitimi almış bir kişi, acil müdahale ekiplerinin gelişini beklerken; hayatı tehdit eden bir olay veya yaralanma sonrasında ilk yardım yapabilir. Bu sebeple vatandaşlarda ilk yardım bilincinin oluşması ve eğitime katılan kişilerin herhangi bir vaka esnasında hayat kurtarabilecek kritik müdahaleyi yapabilme konusunda yetkinlik kazanması adına bu eğitimleri oldukça önemsiyoruz” dedi. 

BİNİN ÜZERİNDE ÖĞRENCİYE ULAŞTI
Öte yandan okullarda sürdürülen ‘Yaşama Yol Ver’ çalışmalarına yeni yılda da ara verilmeden devam edileceğini ifade eden Uzm. Dr. Kaşıkcı, “Acil sağlık hattının gereksiz meşgul edilmemesi ve trafikte ambulansa öncelik tanınması konularında okullarda sürdürülen ‘Yaşama Yol Ver’ eğitimlerimiz tüm hızıyla devam ediyor. Yaklaşık 4 yıldır okullarda gerçekleştirilen eğitimlerde yüzbinlerce öğrencide acil sağlık bilinci oluşturuldu. Sadece 2019 yılında ise 93 okul ziyareti gerçekleştirilerek, toplamda 30 binin üzerinde öğrencinin acil sağlık hizmetleri konusunda bilinçlenmesi sağlandı.  Öğrencilerin çevrelerini de bilinçlendireceği fikri ve ‘Ağaç yaşken eğilir’ düşüncesinden hareketle acil sağlık hizmetleri eğitimlerimize Bursa’da önümüzdeki yıllarda da devam edeceğiz” şeklinde konuştu.