Özkan YILDIRIM/ÖZEL RÖPORTAJ

   ****Mustafa Bey, öncelikle bizleri, ekibimizi ofisinizde konuk edip ağırlamış olmanızdan dolayı teşekkür etmek istiyorum. Sizi Bursa'da ülkemizde tanımayan yok. O yüzden direkt sorularımıza geçmek istiyorum. Sayın Genel Başkan Kılıçdaroğlu yıllar öncesinden gelecek seçimlerle ilgili Bursa Büyükşehir Belediye başkanı adaylarının siz olduğunu açıkladı. Yıllar öncesinden Belediye Başkan adayının açıklanmış olması Türk siyasetinde sıklıkla görülen bir durum olmasa gerek.

    —-Yıllar öncesinden aday gösterilme durumunu ben de şu ana kadar duymadım.2021 yılının 26 Mart'ında sayın genel başkanımızın Bursa ziyareti sırasında açıkladığı o ifadeler hem onurlandırdı, aynı zamanda da inanılmaz bir sorumlulukla yükledi geleceğe dair. Çalışmalarımızı o yönde yapmamız konusunda bize yönlendirme yaptı. Ben kendisine minnettarım teşekkür ediyorum. Zaten biz seçim döneminden sonra özellikle 2019 31 Mart'tan itibaren 15 gün sonra hemen sahalara indik.Ben 15 Nisan'dan itibaren her cuma bir ilçede ya da mahallede hem ziyaretler yapıyor aynı zamanda vatandaşlarımıza teşekkür ediyorum,bize sahip çıktıkları için.Zaten çalışmaya başlamıştık. Çünkü hedefimiz var, bu kente bir sorumluluğumuz var, yapmak istediklerimiz var. Kentle ilgili, Bursa ile ilgili güzel hayallerimiz var. Nasıl ki Nilüfer'de bu hayallerimizin önemli bir kısmını gerçekleştirdik. Bursa'da niye gerçekleştirmeyelim. Bu anlayıştayız. O yüzden Bursa’da yaşayan insanları mutlu edecek huzur verecek yaşamaktan keyif vereceği bir ortamda oldukları bir kent planlıyoruz. Bu anlamda çalışmalarımıza devam ediyoruz.

    ****Başkanım İnşaat Yüksek Mühendisi siniz, hiç aklınızdan başka bir mesleği seçme fikri geçti mi?

   —-Lise yıllarında benim asıl isteğim Bilgisayar mühendisi olmaktı. Mühendislik formatında ama Bilgisayar mühendisi olmak istiyordum, fakat kısmet inşaat mühendisi olduk.Sonra da master yaptım inşaat yüksek mühendisi oldum.Şimdi olsa bilhassa Bilgisayar Mühendisliği yan dalları yazılım mühendisi olmak isterdim.

 ****  Başkanım sizin Nilüfer Belediye Başkanlığınız zamanında Nilüfer Belediyesi’nin birçok ödül almış olması ile ilgili bir soru soruyor bir okuyucumuz?

GÜLÜMSEYİN NİLÜFER’DESİNİZ 

SÖYLEMİ BOŞUNA OLUŞMADI

Osmangazi'de konforlu ulaşım Osmangazi'de konforlu ulaşım

    —-Birçok alanda birçok farklı ödüle layık görüldük. Neden?  Yaptıklarımızın karşılığı olarak. Çünkü, Nilüfer Belediyesi yapmış olduğu hizmetleri katılımcı anlayışla yaptı yıllarca. ”Gülümseyin Nilüferdesiniz” söylemi boşuna söylenmedi. Bu konuda yapılan hizmetlerin yapılan sosyal, kültürel alandaki insana dair verilen bu hizmetlerin karşılığı birçok ödüle layık görüldü. Türkiye'de alınmayacak ödülleri aldık. Doğru uygulamalar neticesinde bu yolda Avrupa Birliği'nden de birçok ödül alındı. Nilüferlilerin aslında Belediyesine sahip çıkmasının karşılığı, Nilüfer çalışanlarının tamamen Nilüfer'de yaşayan insanlara en iyi hizmetleri insani hizmetleri götürmesinin karşılığında verilen ödüllerdi hep bunlar.

   ***Başkanım bir meraklı okuyucumuz, Büyükşehir Belediye başkanlığı adaylığı sürecinde sizin daha çok Nilüfer Belediye Başkanı olarak devam etmek istediğiniz ama genel merkezin sizi Bursa Büyükşehir Belediye Başkan adayı olarak görmek istediği ilgili bir soru soruyor. Buna bir açıklama getirir misiniz Başkanım? O süreçte gerçekten bu tür söylemler ortalıkta bayağı bir konuşuldu.

    —-Bunlar tamamen spikülasyon. Tabii sonuçta bizim başta da söylemiş olduğum gibi Bursa için hayallerimiz var. Ben Bursalıyım, ailem Bursalı, 1924'ten beri Bursalıyız. Bursa'ya dair hakikaten birçok hayalimiz var güzel hayallerimiz var. Niye? Bir dünya kenti olması için. Bursalılar niye bulundukları ortamda yaşamaktan keyif almasınlar çocuklar niçin mutlu olmasın. Onun için bunları sağlamak mümkün gençler niçin mutlu olmasın. Niçin gençler Osmangazi'den, Yıldırım'dan Nilüfer'e geliyor eğlenceye, sosyal faaliyet alanlarına.

      ****Başkanım bir diğer okuyucumuz size başkanımızın en mutlu olduğu ve üzüldüğü anlar ne zamanlardır diye soruyor?

      —Şöyle. Tabi insanın zaman zaman üzüldüğü anlar olabiliyor. Yaptıklarının karşılığını alamadığınızı düşündüğünüzde üzülürsünüz, ya da yaptıklarınıza karşılık size farklı davranışların sergilendiği anda üzülürsünüz. Sonuçta hepimiz insanız hüzünde bizim için mutluluk da bizim için başardığımız zaman güzel işler yaptığımız zaman hele hele onların karşılığında da bir takdir gördüğümüzde o zaman mutlu oluyorsunuz. Kim adını kentimiz adına, kendimiz adına.
 

    ****Diğer bir kadın okuyucumuz yeni ilçelerle ilgili çalışmalar yapıldığı ile alakalı soruyor, bu konudaki görüşleriniz nelerdir acaba Sayın başkanım?

   —-Bu uzun yıllardır tartışılan konuşulan konulardan bir tanesi.17 ilçemiz var Bursa'da. Özellikle ilk etapta Nilüfer'in bölüneceği gündeme geliyor hep. Sebepleri siyasal sebepler söylüyorlar ama ben hükümetin  bugüne kadarki uygulamalarını gördükten sonra o bazda  değerlendirdiğimde  bölünmesi gereken ilk yer Osmangazi olması gerekirken o dahil bölünmez diye düşünüyorum.Osmangazi  1 milyonu aşmış bir nüfusa sahip, Nilüfer daha yeni 500 bini aştı. Nilüfer mi bölünmeli Osmangazi’mi bölünmeli tabi ki Osmangazi   bölünmeli. Mantıklı olanı bu. Bu bölünme olayı sadece  birilerinin zaman zaman gündeme getirip ya tartışma ortamı yaratmak, yada gündemde tutma çabası gibi gözüküyor. Ben bunu doğru bulmuyorum.

     ****Şimdi gelelim Başkanım seçim gecesine, 31 Mart akşamına. Başta seçimi aldık gözüyle bakılıyordu ama ilerleyen saatlerde durum değişti. Sonuç itibariyle 47. 10'luk bir oyla seçimi kaybettiniz.

31 MART’TAN DERSLER ALDIK

    —Bursa halkına, Bursalılara teşekkür ediyorum. Gerçekten Nilüfer'de 20 yıldır insan öncelikli hizmetlerimizin karşılığı olarak bizlere destek verdiler. Biz öyle ya da böyle belki sandıkta  sıkıntı yaşadık, şurada sıkıntı yaşadık.Belki biz hatalar yaptık.Belki arkadaşlarımız çok fazla güven duyduğu için  kendileri  hata yaptılar. Çok fazla güven hata da yaptırabilir biliyorsunuz. Netice olarak siyasette ikincilik makamı yoktur. Ya kazanırsınız yada kaybedersiniz. Neticede o akşam suyun başını tutamadık. Öyle diyelim. Dersimizi de alıyoruz, aldık da. Ama kaybeden taraf biz olduk, burada değerlendirme yaptığınızda elbette bu değerlendirmelerden alacağımız çok dersler var. Ki bu dersleri de aldık önümüze öyle bakıyoruz. Bugün bir seçim olsa 31 Mart 2019 günü yaşananlar yaşanmaz. Çok farklı daha olumlu, bizim lehimize yaşanır. Bursalının hiçbirinin oyu zayi olmaz. Oyu nereye verdiyse tutanağı da öyle yazılır. Bizim anlayışımızda hak gasp etmek diye bir düşünce asla yoktur. Bizim anlayışımızda hak ediyorsanız alacaksınız.

BURSA’DA HER ŞEY VAR

Şehirlere geldiğimiz zaman Bursa, İstanbul-Ankara-İzmir üçgeninin tam ortasında olan bir şehir ve Türkiye'de sanayide ihracatta ikinci olan ekonomik büyüklükte de ikinci olan bir şehirdir, İstanbul'dan sonra. Ovası var, dağı var, denizi var turizm alanları var, kültürel değerleri var.8500 yıllık tarihten gelen kültürel mirasları var. Osmanlı, Selçuklu taa Bitinya vesaire şimdi potansiyel çok büyük ama Bursa doğru biçimde planlanmadı yapılan planlama hatalarından dolayı bu seviyeye geldik. Ya da bir başka bakış açısıyla yapılan planlara uyulmadığı ve delik deşik edildiği için Bursa bu hale geldi. Bursa yaşanmaz bir kent görünümüne geldi. Buna ben bir Bursalı olarak üzülüyorum. Bursa'nın havası kirli, kirli havayı soluyoruz. Bursa'nın suyu, bakın dağdan sürekli su akar biz bakarız, ama dağın suyu Bursalılara fayda getiriyor mu?  Getirmiyor, Onun için Bursa'nın yeraltı kaynakları yerüstü kaynaklarının değerlerini çok iyi bilmemiz lazım. Bursa'nın suyuna sahip çıkmamız lazım. Türkiye'deki belediyeler içerisinde en ucuz suyu Bursalılar içilmelidir. Çünkü doğal kaynağımız var. Bursa'nın ulaşımına bakıyoruz, ulaşım konusunda şöyle bir bakın 1999-2022 Ne var Bursa'da? 1999-2004 arasında rahmetli Şahin dönemini de ilave edelim. Onlardan itibaren 2009'dan itibaren üzgünüm ki demiryolu ile ilgili ulaşım ile ilgili yatırımlar yok. Bursa bu yüzden değer kaybetti, sanayisi olan, ticareti olan, dağı, ovası turizmi olan tarımı olan bir kent değer kaybetti. Bunu herkesin görmesi lazım, bu değeri yakalamak mümkün mü kesinlikle mümkün doğru bir planlama Bursa'nın tamamını planlayacaksınız, kentsel ölçekte. Neyi nereye koyacağınızı zaman ölçeği yapacaksınız. Ne zaman yapacağınızı açıklayacaksınız ve yapılan o plana uyacaksınız, Bursa tekrardan ayağa kalkacak o  yeşil  Bursa olma durumuna gelecek. Yine bununla ilgili Bursa'da kentsel dönüşümle ilgili çok büyük yanlışlıklar yapıldı.

    ****Başkanım doğma büyüme Bursalısınız, Bursasporlusunuz. Bursasporumuz da gerçekten çok zor günler yaşıyor. Süper Lig'den düştükten sonra 1.Lig’de de uzun haftalardır düşme hattında bu konu  ile ilgili neler söylersiniz?

STAD GİRİŞİNDE KARTON SATAR, 

KIRKMERDİVENDEN MAÇ İZLERDİK

   —-Bursa şampiyon oldu ama sonrasında bizi şampiyon olduğumuza pişman ettiler, böyle bir duruma geldik. Hakikaten ben bu duruma çok üzülüyorum. Ben Bursasporluyum. Kırkmerdivenler de çok maç seyretmişliğim var. Bursa stadında o zamanlar betondu oturulan yerler çok karton sattım stat girişinde. O zamanlar Altıparmak’ta oturuyorduk. Kartonları bilyeli arabayla getirir stat girişinde satar sonrasında 40 merdivenlere çıkar maçı seyrederdik. Bursa çok önemli bir marka değerine sahip iken bu marka değerini koruyamadı oda nedir Bursaspor’dur. Bursaspor markasını sadece basit bir marka olarak görmeyin, bir futbol takım olarak görmeyin. Bursaspor Bursa ile bütünleşmiş bir markadır. Dünyada da eğer Bursaspor sürekli başarılı olsaydı o ivmeyi yakalasaydı Bursa'ya gelen kesinlikle turist sayısı artardı.Böylelikle esnafımız daha fazla iş yapma olanağı sağlayacaktı.Aynı zamanda uluslararası  maçlara dışarıdan gelen sanayiciler burada neler yapılıyor deyip inceleyip buradan bir çok ürünü ithal edeceklerdi.

KARŞIDAN BAKMAKLA SAHİP 

ÇIKMAK ARASINDA FARK VAR

Bundan da mahrum kaldık sadece takımımızın küme düşmesi olarak düşünmeyin bir alt lige düşmesini Bursa'nın düşmesi olarak görün.Bu sene ligde kalacağını  tahmin ediyorum ben, gelecek seneyle  birlikte tekrardan yükselişe geçecektir.Bursaspor'a Bursalılar olarak sahip çıkamadık yöneticileriyle yaşayanları ile sanayicisi ile ticaret erbabı ile vesaire sahip çıkamadık karşıdan bakmakla sahip çıkmak arasında fark var içine girilmeliydi. Çok başarılı yöneticilerimiz var bizim kentimizde, yani Mühendislik birikimi iyi, finans birikimi iyi, bir Bursalı grubu var. Bursasporu inanılmaz derecede uçururlardı ama hep dışarıda kaldılar. Sebebi şuydu buydu ama gelinen noktada Bursaspor buraya geldi. Bursa Bursaspor'u kaybetmemeli. Kaybettirmemeli.

     ****Başkanım bir soru daha geldi okuyucularımızdan başkanımız hiç hayatında keşke demiş midir diye.

   —--Keşke demeyi sevmem, ama tek tük hayatımda zaman zaman keşkeler olmuştur. Keşke diyecek işi yapmamamız gerekir, keşkelere düşmememiz gerekir diye düşünüyorum.

  **** Peki Başkanım Millet İttifakı'nın hem yerel de hem genelde gidişatını nasıl görüyorsunuz?

MİİLET İTTİFAKI LİDERLERİNİ TARİH YAZACAK

   —- Millet İttifakı gerçekten genel başkanımız Kemal Kılıçdaroğlu'nun inanılmaz bir başarı öyküsüdür, hikâyesidir, millet ittifakı'nın bu durumda olması. Bunu tarih yazacak göreceksiniz tarih Kemal Kılıçdaroğlu'nu yazacak, Meral Akşener'i yazacak diğer millet ittifakı ortaklarını da yazacak. Çünkü hepsi demokrasi mücadelesi içerisindeler, tamamen ülkeyi düşünen, ülkenin geleceğini düşünen, çocukları, torunları, yeni doğacak olanları düşünen anlayışta olan insanlar bir araya geldiler bir irtifak oluşturdular. Bunun organizasyonun başında genel başkanımız Kemal Kılıçdaroğlu var. Gerçekten inanılmaz bir başarı öyküsü var, sımsıkı birbirine bağlılar her ne kadar birileri şunu dese bunu dese de, çünkü ilkeler belli, üzerinde mutabık kalınan yol belli. 12 madde açıklandı biliyorsunuz çok net tamamen Türkiye'nin geleceğine yönelik orada beraberler. Tabii böyle olunca her partinin ayrı anlayışı var ayrı programı var, tüzüğü var farklı ama  birleştikleri yol yürüdükleri o 12-13 madde Türkiye'nin geleceğini ilgilendiren maddeler çocuklarımızın geleceğini ilgilendiren torunlarımızın hatta yeni  doğacakolanları  ilgilendiren 84 buçuk milyon insanı ilgilendiren maddeler. Onun için ben başta genel başkanımız olmak üzere diğer bütün liderlere çok teşekkür etmek istiyorum. Bir Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olarak ülkeyi düşündükleri için teşekkür etmek istiyorum. Bu birliktelikleri sağladıkları ve Türkiye’nin geleceğini düşündükleri için taşın altına bedenlerini koydukları için ellerini diyemiyorum bedenlerini koydukları için. Yürekten teşekkür ediyorum. İttifak çok başarılı bir şekilde devam ediyor halka güven veriyor. Gerçekten çocuklarımızı torunlarımıza düşünerek madem biz de Türkiye Cumhuriyeti vatandaşıyız birey olarak sorumluluk duyup ilk kurulacak sandıkta sistemi değiştirmemiz gerekiyor parlamenter sisteme dönüş yapılması lazım. Türkiye'nin her sorunu tartışılması lazım tartıştıktan sonra karara bağlanması gerekiyor. Özgürlükleri, insan haklarını, adalete güveni tesis etmek gerekiyor. Bunu sağlamamız gerekiyor o zaman yavaş yavaş alttaki kesimde mutlu olacaktır. Ve insanlar yaşamsal ihtiyaçlarını yarın ben ne yaparım aç mı kalırım ekmeğe muhtaç kalacağım endişesi yaşamadan sağlıklı bir şekilde yaşam sürmesi gerekiyor. Bunu çözmenin yolu ilk sandıkta sistemi değiştirmektir.

   *** Başkanım tabii röportajımız bayağı uzadı sayfamızın da limitini aştık, Ramazan ayı içerisindeyiz, önümüzde bayram buradan Bursa'da yaşayan insanlarımıza neler söylemek istersiniz?

BAYRAMLARI, BAYRAMLAŞMAYI, 

KUCAKLAŞMAYI ÇOK ÖZLEDİK

    —Tabii Ramazan ayında yoksul kesimin çok sıkıntılar içerisinde olduğunu biliyorum. Nereden, bize her gün onu geçen talepten de bunu hissediyoruz. İhtiyaç sahibi çok insan var belediyeler ihtiyaçları gidermeye çalışıyorlar. Öyle hikayeler var ki inanın insanın gönlünü burkan hikayeler, buna üzülüyoruz yapabildiğimiz ölçüde yapmaya çalışıyoruz. Tabii ki tümünü karşılama olanağı mümkün değil. Ben herkese hayırlı Ramazanlar diliyorum, bayramda inşallah güzel bir bayram olur. Herkesin mutlu huzurla geçireceği bir bayram olur. Çünkü 2 yıldır doğru düzgün bayram yapılamıyordu. Mutlu huzurlu bir şekilde kucaklaşacağımız bir bayram diliyorum şimdiden bütün Bursalılara. a Gazete’nin bütün çalışanlarına başarılar diliyorum, hepsine selam sevgiler iletiyorum. Diyerek sözlerini tamamladı.