Fatma ASLAN KUNDAKCI-Erkan ŞEN

'agazete' ailesi olarak Bursa İl Emniyet Müdürü Osman Ak’ı makamında ziyaret ettik. Merak edilen sorulara içtenlikle cevap veren Ak, uyuşturucu ve terörle mücadele konusunda titizlikle çalıştıklarının bilgisini paylaştı. Emniyet binasının yerinin güvenli olmadığı yönündeki eleştiriler üzerine, "Korunaklı olmaya gerek yok. Biz rahat gezelim ki, milletimiz de rahat rahat gezsin" diyerek cevap veren İl Emniyet Müdürü Ak, zehir tacirlerinin korkulu rüyası olan WhatsApp Uyuşturucu İhbar Hattı’na vatandaşın büyük ilgi gösterdiğini kaydetti. “WhatsApp hattına ihbar yağıyor” diyerek, duyarlı vatandaşların varlığının kendilerini mutlu ettiğini ifade eden Ak, “Sonuçta suçluyu gözaltına alabilmemiz için elimizde belge olmalı. Şimdi akıllı telefonlarla bu tür zehir alışverişlerini belgelemek çok kolay. WhatsApp ihbar hattının sonuçlarını da parça parça alacağız. Biraz sabır” değerlendirmesinde bulundu.

SOĞUK SAVAŞIN ÇİRKİN YÜZÜ: UYUŞTURUCU

Uyuşturucunun sadece Adana ya da Bursa'ya ait bir sorun olmadığını dile getirerek açıklamalarına devam eden Ak, “Uyuşturucu tüm Türkiye'nin sorunu. Çok sıkıntılı bölgelerimiz var ancak uyuşturucu konusunda Türkiye istatistiklerine baktığımızda Bursa çok iyi bir yerde. Türkiye genelinde 5-6 aydır uyuşturucuya karşı çok önemli bir mücadele veriliyor. Ben de 40 küsur yıllık mesleki tecrübemle Bursa'da bu konuda farklı mücadele yaklaşımları izleyeceğim. Adana'da esrar ve eroin gibi uyuşturucu maddeler kullanılırken Bursa'da sentetik uyuşturucu kullanımı daha çok. Eroin Uzakdoğu’dan, kokain Güney Amerika'dan gelmekteyken sentetik ülkemizde üretilmekte maalesef… Bu tür uyuşturucu modern laboratuvar ortamlarında üretiliyor. Bir bakıyorsunuz hammadde Avrupa'dan geliyor. Modern, çağdaş, demokrasinin beşiği Avrupa'dan bize bu zehir gelebiliyorsa eğer, oraya kocaman bir soru işareti koyacaksın. Hammaddenin gelmiş olduğu Avrupa'da ise kullanımı ülkemize nazaran daha az. Eskiden Haçlı seferleri vardı. Daha sonra top tüfekle saldırıldı. Günümüzde ise soğuk savaşın en çirkin boyutu yaşanmakta maalesef. Türkiye üzerinde oynanan siyasi projelerin değişik bir versiyonu da bu. Bu nedenle sadece polisiye tedbirlerle mücadele yetersiz kalır. Biz Emniyet güçleri olarak tabii ki sokaklarda bu işin ticaretinin yapılmasına engel olacağız. Bakın, bu illeti bir kere kullanmak bağımlı olmak için yeterli. Bir kere kullanan ikinci, üçüncü kez mutlaka kullanıyor. Bu nedenle sokaklardaki mücadelenin ardından bağımlılığın sonlandırılması için rehabilitasyon ve tedavi merkezlerinin kurulması gerek” şeklinde konuştu.

STK’LARDAN MEDYAYA KADAR

Uyuşturucuyla mücadele için Vali İzzettin Küçük'ün ‘İnsanlık Köyü’ projesine tam destek verdiğini belirten Ak, “Bazı uyuşturucu maddeler bildiğiniz fare zehri. Bunu çocuklarımıza, gençlerimize anlatmamız lazım. Uyuşturucu ile topyekûn mücadele etmeliyiz. Hepimize burada çok büyük görevler düşüyor. Polisin yanında Sağlık Bakanlığı, Gençlik ve Spor Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, Valilik, STK’lar, belediyeler ve medyaya büyük işler düşüyor. Aile fertlerine kadar anlatmamız lazım uyuşturucunun çirkin yüzünü. Çocuklarımıza bu zehri ve arkasındaki niyetin ne olduğunu anlatmamız lazım. Aynı 15 Temmuz'u planlayanların yaptığı gibi, genç dimağları mankurtlaştırıp devlete karşı kışkırttıkları gibi uyuşturucu ile de acayip bir nesil oluşturmaya çalışıyorlar. Biz sadece narkotik anlamda değil, şehrimizin huzur ve güvenliği için ne gerekiyorsa elimizden gelenin en iyisini yapacağız” ifadelerini kullandı.

 

Mücadeleyi elden bırakmayacağız

FETÖ ile mücadelede “Gereği neyse yapılacak. Milletimizin içi rahat olsun” vurgusu yapan Ak, 15 Temmuz gecesi Türkiye genelinde bütün Emniyet teşkilatı büyük bir mücadele yürüttü. Hem de kendi dinamikleriyle hareket ederek. Halkımızla birlikte değerlerimize sahip çıktık. O gece bana kimse emir vermedi ama aslanlar gibi savaştık. Hem darbecilere karşı savaştık hem de halkımızın galeyana gelmesinin önüne geçmek için mücadele verdik. Bu dengeyi sağlamak çok önemlidir” dedi.

BAĞIRSAKLARIMIZI TEMİZLEDİK

Yeni gelen polislerin işi bilmediği iddiasında bulunanlar olduğunun hatırlatılması üzerine Ak, şunları söyledi: “Çukur siyasetiyle bu 'işi bilmeyen çocuklar' mücadele etti. DEAŞ'la bu 'işi bilmeyen çocuklar' mücadele ediyor. Çünkü inançlı adamlar bunlar. Aslan gibi mücadele ediyorlar. 'İşi bilmeyen çocuklar' tabiri doğru değil. Biz bağırsaklarımızı temizledik. İshal olursunuz. Bağırsaklarınız temizlenir. Sonra bitkin düşersiniz ama sonra toparlanır ve daha da güçlenirsiniz. Biz de aynen böyle temizlendik ve güçlendik. Şimdi de yeniden hasta olmamak için virüsle mücadele ediyoruz. Çok daha güçleneceğiz. Artık öbürküler düşünsün. FETÖ’cülerle mücadeleyi elden bırakmayacağız.”

TRAFİĞE PANSUMAN YAPIYORUZ

Dizilerde polisin mafya ile işbirliği içinde gösterilmesi üzerine de açıklama yapan Ak, “Hiç kimse sütten çıkmış ak kaşık değil. Bu tipler her zaman içimizde olacak. Bizler de onlarla mücadele edip temizleyeceğiz. Düşünün, hiç grip olmayan insan var mı?” dedi. Bursa’nın en büyük sorunlarından trafik ile ilgili pansuman anlamında tedbirler aldıklarını ifade eden Ak, sonuçların zamanla hissedileceğine vurgu yaptı.