İyi bir gece uykusu almak, yüksek tansiyon, depresyon, kalp hastalığı ve felç gibi birkaç tıbbi durum için riskinizi azaltmanıza yardımcı olabilir. İyi uyuduğunuzda, daha iyi odaklanma ve gelişmiş performans elde edersiniz. Bazı yiyecekler daha hızlı uykuya dalmanıza yardımcı olurken, diğerleri sizi uyanık tutabilir, uyku döngülerinizi bozabilir ve uyku kalitenizi etkileyebilir.

Tırnaklarda sadelik isteyenler için... Tırnaklarda sadelik isteyenler için...

Uzmanlar, uyumaya kadar geçen bu saatlerde aşağıdaki yiyecek ve içeceklerden uzak durulması gerektiğini söylüyor:

different-coffees-kahve-kafein.jpg

1. KAFEİN

Beslenme uzmanları yatmadan altı saat önce kahveden kaçınmayı öneriyor, çünkü "vücudunuzun tükettiğiniz kafeini bir oturuşta işlemesi ve ortadan kaldırması altı ila sekiz saat sürebilir" diyor. Ancak, Columbia Üniversitesi Irving Medical'de beslenme tıbbı doçenti Dr. Marie-Pierre St-Onge, bazı insanların yaşlandıkça kafeine karşı daha duyarlı hale geldikleri ve kafeini işlemek için sekiz saatten fazla zamana ihtiyaç duyabilecekleri için yaşa göre değişebileceğini söylüyor.

alkol-bagimlilik-1.jpg

2. ALKOL

Uzmanlar, alkolün başlangıçta uykuya dalmayı kolaylaştırabilse de, genel olarak daha iyi uyku kalitesine yol açmadığını söylüyor. Ayrıca "Alkol tüketimi sık sık uyanmayı ve derin uyku döngülerini kaçırmayı teşvik ettiğinden, uykunuzun ikinci yarısı muhtemelen daha fazla kesintiye uğrayacak ve garip rüyalarla dolu olacak" dedi.

basliksiz-4.jpg

3. BÜYÜK ÖĞÜNLER

Yatmadan iki ila üç saat önce daha büyük bir yemek yemek, uykuya dalmayı daha zor hale getirebilir. Uzmanlar, ışıkları kapatmadan önce sindirmek için kendinize zaman ayırmanızı tavsiye ediyor. “Birçok insan, akşamları daha doyurucu bir yemek için kalori tasarrufu yapmak için gün boyunca öğünlerini ve atıştırmalık alımını azaltıyor. Bu geri tepebilir ve sizi doldurulmuş hissetmenize neden olabilir. Ayrıca mide ekşimesi veya hazımsızlık olasılığını da artırır” diyorlar. Kalorilerinizi gün boyunca daha eşit bir şekilde dağıtmak ve daha sonra zaman ayırıp akşam yemeğinin tadını çıkarmak daha iyidir.

750x329-beyin-sagligini-olumsuz-etkileyen-gidalar-nedir-uzak-durulmasi-gereken-yiyecekler-listesi-1585080691398.jpg

4. YÜKSEK YAĞLI YİYECEKLER

Gece yatmadan hemen önce yağ oranı yüksek daha ağır yemeklerden kaçınmaya çalışın. Uzmanlar "Çok miktarda yağ yemek sindirimi yavaşlatır ve mide ekşimesine neden olabilir, bu da sizi rahatsız hissetmenize neden olabilir, bu da uyku kalitesini etkileyebilir" diyor. Ayrıca, yüksek yağlı yiyeceklerin günün ilerleyen saatlerinde tüketilmesinin sirkadiyen ritimleri bozarak parçalanmış uykuya yol açabileceğini öne süren araştırmalar da var.

baharatli-yiyecekler-yemenin-5-faydasi-5211.jpg

5. BAHARATLI YİYECEKLER

Uzmanlara göre baharatlı yiyecekler hazımsızlık ve mide ekşimesi için tetikleyici olabilir, bu nedenle bu yiyecekleri sindirmek için yatmadan önce birkaç saatten fazla zamana ihtiyacınız olabilir. Uzmanlar, bu yaşam tarzı ve beslenme değişikliklerinin en çok uyku hijyeni uygulamalarıyla eşleştirildiğinde etkili olduğunu söylüyor.

Michigan Üniversitesi'nde beslenme bilimleri araştırma yardımcı doçenti Erica Jansen, "Uykuyu etkileyebilecek belirli yiyecekler olduğuna dair kanıtlarımız olsa da, bunu genel sağlıklı uyku alışkanlıkları oluşturma bağlamında düşünmeliyiz" diyor. “Yatmadan önce teknolojiyi kapatmak, sakin ve rahatlatıcı bir yatma zamanı rutini, uyumak için serin ve karanlık bir alan gibi iyi bir uyku ortamına sahip olmak buna dahildir. Ayrıca gün içinde yaptığımız şeyler, sabahları ışığa maruz kalma, fiziksel aktivite ve hayatımızdaki başlıca stres faktörlerini ele almaya çalışmak… tüm bunlar, yiyeceklerin yanı sıra uykuyu da etkilemek için gerçekten uzun bir yol kat ediyor” diyor.