Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü, 19 asırlık Lefke Kapı´nın restorasyon işini ihaleyle B.M. firmasına verdi. Restorasyon sırasında Lefke Kapı´nın kemeri tehlike arz ettiği gerekçesiyle hiltiyle yıkıldı. Kemer şu anda yeniden inşa ediliyor. Vatandaşlar ise tarihi kemerin yıkılmasına tepki gösterdi.

Firma yetkilileri, tarihi kemerin orjinal olmadığını, 1980 yılında örüldüğünü ve üzerinin beton sıva ile kaplandığını savundu. Yetkililer, "Kemerin içerisi moloz yığınları ile doldurulmuş. Üstü çatlaktı ve tehlike arzediyordu. 2.5 metre genişliğindeki bu kemerin daha önceden günümüz beton harcıyla ile örüldüğünü görmekteyiz. Kültür Bakanlığı´nın projesi de bu şekilde. Sağlamlaştırmak ve orjinaline bağlı kalmak suretiyle yeniden inşa ediyoruz" dedi.

BU KEMER ORJİNALDİR

20 yılı aşkın süre İznik´te müze müdürlüğü yaptıktan sonra emekli olan Taylan Sevil ise, tarihi kemerin orijinal olduğunu iddia etti. Sevil, "Kemerin yıkılmış olması çok üzücü. O kemer orijinaldir. 1980´li yıılarda onarım gördüyse de burası tescilli bir yapı. Üzerindeki beton sıvaya gelince, bu bir tedbirdir. Yağmur izalasyonudur. Harcın ve tuğlaların etkilenmemesi içindir. Bu tür uygulamaları İznik´in başka tarihi yapılarının üzerinde de görmek mümkün" dedi.

Tarihi kemerin hiltiyle yıkılmasını vatandaşlar cep telefonu ile görüntüledi. Vatandaşlar, “Bu resmen skandal. O zaman surları yıkalım yenisini yapalım. Bunun mazereti yok. Bu nasıl restorasyon. O kemer tehlike arz ediyorsa koruma altına alınır. Tarihi kemeri yeniden yapacağız diye yerle bir ettiler" diye tepki gösterdi.