BTSO Çok Amaçlı Salonu’nda gerçekleştirilen toplantıya BTSO Yönetim Kurulu Üyesi İlker Duran, BTSO Bilişim Teknolojileri Konseyi ve BİSİAD Başkanı Osman Akın ile Bursa iş dünyası temsilcileri katıldı. Almanya’nın dünyanın lider ülkelerinden biri olduğunu belirten Duran, Türkiye ve Almanya arasındaki ticaret hacminin 40 milyar dolara ulaştığını vurguladı. İlker Duran, “Alman dostlarımızla üyelerimizi buluşturmak ve yeni iş birliklerinin kapısını aralamak önümüzdeki süreçte de en önemli hedeflerimiz arasında bulunmaktadır. Türkiye’nin dünyaya açılan kapısı Bursa’dan Almanya’ya 650’ye yakın firma ihracat yapmaktadır. Şehrimizde Alman sermayeli firma sayısı da 150’ye yaklaştı. Bursa ile Almanya arasındaki ticaret hacmi ise 3 milyar doların üzerindedir. Bu toplantı ile aramızdaki sağlam diyalog ve iş birliğinin ekonomiye daha fazla yansımasına vesile olacağına inanıyorum” dedi.

BTSO Bilişim Teknolojileri Konseyi Başkanı Osman Akın, bilişim ve yazılım sektörünün milli bir mesele olduğunu söyledi. Bilişim sektöründe 7 bin dolarlık yatırımla 35 bin dolar katma değer oluşturulabileceğini kaydeden Akın, Bursalı bilişim ve yazılım firmaları için Avrupa’nın önemli bir çıkış kapısı olduğunu dile getirdi. Dünyanın en büyük 5 markasından 4’ünün bilişim markası olduğunu ifade eden Akın, “Türkiye’de Bilişim Bakanlığı mutlaka kurulmalı. Firmalarımızın dünyaya açılması lazım. Dünyada üretilen her teknolojiyi üretebilecek gücümüz ve potansiyelimiz var. Bizim üretememe diye bir meselemiz yok” diye konuştu.

“KUZEY REHN BÖLGESİ FIRSATLARLA DOLU”
Toplantıda Kuzey Rehn Vestfalya Eyaleti Yatırım Ajansı Türkiye Temsilcilik Müdürü Adem Akkaya, Düsseldof, Köln ve Essen gibi şehirlerin bulunduğu bölgedeki fırsatları anlatan bir sunum yaptı . Kuzey Rehn Bölgesi’nin Almanya’nın ekonomi merkezi olduğunu dile getiren Akkaya, 17,5 milyon nüfusa sahip olan bölgede 180 milyar dolar ihracat yapıldığını kaydetti. Akkaya, bölgede kişi başı gayri safi milli hasılanın ise 33 bin Euro olduğunu vurguladı. Almanya’daki 16 eyaletten birisi olan Kuzey Rehn Bölgesi’nde bilişim sektöründe faaliyet gösteren 23 bin şirketin yer aldığını dile anlatan Akkaya, sektörün cirosunun 96 milyar Euro olduğunu ve 203 bin kişinin istihdam edildiğini kaydetti.