Çare Büyükşehir'de Çare Büyükşehir'de
Osman GÜRÇAY
 
Myrleia-Apameia’dan, Trilye ile Eşkel arasındaki kıyıda yer alan tarihi doku ve Kapanca’daki Germanica Antik Liman Kenti’ni günümüzle buluşturan sergi  aslında Bursa’nın geçmişine ışık tutan bir zaman tüneli gibiydi.
 
Yaradan Bursa’yı öyle bir yere oturtmuş ki; insanlığın yaşaması ve gelişmesi için gerekli olan iklim, toprak, su, limanlar, ulaşım gibi önemli unsurların hepsini ihsan etmiş. Yaşamak için hava, beslenmek için gıda, mutlu olmak için yeşil bir doğa, içmek için su, sağlık için kaplıca…
 
Ve sonunda ulaşım ve hammadde temini için uygun fiziki şartlar olunca ipin ucunu kaçarak yaşam için gerekli şeyleri ıskalanmış ve bitişe yolculuk başlamış.
 
Oysa Bursa’yı Bursa yapan unsurlar insanlığın varlığı için olmazsa olmaz değerlerdir.
O nedenle Bursa otomobil fabrikaları kurulduğu zaman değil insanlık tarihi boyunca tercih edilen bir kent olmuştur. 
Osmanlı’ya kurucu başkent olmak için de Bursa olmak gerekir.
 
Ege’ye doğru inip kıyıdan Antalya yaptığınızda başta Truva, Milet, Efes, Priene, olmak üzere geçmiş uygarlıkların kurduğu yüzlerce antik kent vardır. 
 
Ve bunların ziyaretçi sayısı inanılmaz boyuttadır. Anadolu medeniyetleri ve insanlık tarihin en önemli eserlerini bu güne taşıyan müze ve kentlerin turizm getirisi sanayiden çok daha fazladır.
 
Peki; Bursa’nın geçmişini 1326 – 2019 arasına sığdırmak ne kadar doğrudur. İznik’in , Mudanya’nın tarihi geçmişleri Kuşadası ya da Bergama’dan daha mı pırıltısızdır?
 
1970’lerde Bursa’da sanayi ille de bacalı olur diyenler, aslında Bursa’ya ihanet etmişlerdir.
 
Mudanya’daki bu sergiyi çok önemsiyorum ama bir çiçekle bahar olmaz. Özellikle İznik, Gemlik, Karacabey tarihi dokularının tozunu alıp turizmin hizmetine sunmalıdır. 
 
Mudanya, Siği, Trilye ve köylerinde geçmişin izleri her türlü Vandallığa rağmen bugünlere ulaşmıştır. Bugün hala bu değerlerin farkına varamamak ve tarihin üzerinde çocuk bezi deterjan satmak insanlık suçudur.
 
Geçmişte İznik için inanç turizmi akını olacak dedik ama inanmadığımızdan hazırlanmadık ve dünyaya açılamadık.
Bursa’da sürekli olarak Turizm Çalıştayları yapılır ama sonunda çaylar kahveler içilirdi. 
 
Bir İl Turizm Müdürünü bile değiştirmedik. Muhterem gidip gelmekten yoruldu ve yakında SİT ilan edilerek dokunulmaz olacaktır.
 
Yeni dönemde Bursa’nın bacasız sanayinden dolarlar eurolar tütmesi için akıllı, bilgili, deneyimli, dünyanın ve turistlerin ne istediğini bilen insanlarla yola devam etmek gerekir.
 
Bursa’yı değerlendirirken ne olur hepimiz BP (Bursa Partili) olalım ki, Bursa kazansın.