Osmangazi'de konforlu ulaşım Osmangazi'de konforlu ulaşım

Özkan YIDIRIM

 

•             Öncelikle Başkanım bizleri Mustafakemalpaşa’daki odanızda konuk edip ağırladığınız için teşekkür etmek istiyorum. Vahit Girgin kimdir sizi tanıyarak  isterseniz röportajımıza başlayalım.

HEP HALKIN İÇİNDE HALKLA BERABER OLDUM

Elbette, memnuniyetle. 1950 Mustafakemalpaşa-Kestelek Köyü doğumluyum ,bor madenin çıktığı yerdir köyümüz. Köy şartlarında yaşamaya çalışırken okumaya çalıştık ilkokuldan sonra ancak imkansızlıklardan ve de şartların gereği ortaokuldan mezun oldum. Babamın erken yaşta vefat etmesinden sonra hayata atılmak zorunda kaldım. Kader köyümüzde bor madeni olması onun nakliyesi ve de personel servisi ihtiyacından dolayı servisçilik  ile başladım mesleğe. Sonra köyde kalkınma ve taşıyıcılar kooperatifi kurduk, onun da kurucu önderliğini yaptım. Kısa süre kamyonculuk ve kısa mesafeli Bandırma'ya  maden nakliye çalışmalarında bulundum. Köyde bulunduğum süreçte  hep sosyal faaliyetler içerisinde bulundum, köyde bir spor kulübü de kurduk ,arazi sulama kooperatifi kurduk, aynı zamanda. O süreçte arazi sulama kanalları yapılmıştı köyde onun kooperatifinin kuruculuğunda bulundum, başkanlığında bulundum. Bir dönem aslında bir ara muhtarda oldum Kestelek köyümüzde. 80 darbesinde azaydım, kaymakam beyimizin  ricasıyla muhtarlığa getirildim, sonra muhtarlığı devam ettirmek istemedim. Kemalpaşa ile köyümüz arasında  köyümüzle birlikte o tarafta 18-20 civarında köy vardı o süreçte öğrenci servis taşımacılığı da yapılıyordum. Sonra Kemalpaşa ile Bursa arasında çalışmaya başlayınca Mustafakemalpaşa'da ikamet etmek zorunda kaldım. Mustafakemalpaşa ile Bursa arasında çalışırken mevcut firmalarla benim gibi bireysel çalışan arkadaşların mağduriyetini görünce orada da bir kooperatif kurduk. 1996 yılında Şoförler Odası yönetim kurulunda iken başkanımız vefat etti vefat ettikten sonra istememe  rağmen arkadaşlarımın talebiyle başkanımızın  vefatından 6-7 ay sonra başkanlığı üstlenmek zorunda kaldım. Kendi işlerim nedeniyle yapamam diye düşünüyordum. O dönemden sonra üyelerimiz yönetim kurulumuzun takdirleri dolayısıyla Başkanlığı devam ettirdim ,her dönemde rakipli seçimler yaptık Mustafakemalpaşa'da Şoförler Odası hiçbir zaman rakipsiz seçim yapmadı. Bazen iki  rakipvardı ,bazen bir rakip  vardı ama hep vardı ve toplamda o zamandan bu zamana dek 5 seçim geçirdik , 24 yıldan beri  odamızın başkanlığını yürütmekteyim.

24 YILDA BİR ÇOK ŞEYİ DEĞİŞTİRDİK

 Bu süreçte 24 yıldır  ne gibi çalışmalar yaptınız ne gibi değişiklikler oldu başkanım?

24 yılda birçok şeyi değiştirdik. Öncelikle bizim şehir merkezimizde bir binamız vardı, benden önceki başkan arkadaşımız döneminde temeli atılmıştı İnşaat yarım kalmıştı o inşaatı tamamladık.Sonra burada personel çalışıyor burada çalışanların hakları olacak bir hakkı satın aldık. Burada o zaman ve kurtarıcımız vardı, federasyonumuz bize bir ambulans hediye etmişti onları çalıştırdık. Mesela  Mustafakemalpaşa’da bir dönem 112 Acil Servis yoktu,  zamanın Kaymakamı ve hastane Başhekimi ile anlaşarak hastaneye 112 ambulansı mızı tahsis ettik ,onlar da doktor ihtiyacını karşıladılar, şoför ve ambulansı ise biz karşıladık ve böylelikle 112 sistemi daha kurulmadan önce erkenden biz bunu sağladık tabii sonraki süreçte devletin Türkiye'nin her yerinde 112 sistemi kurulunca burada da değişikliğe gidildi. Burada  gururla söylüyorum. Burada gerek kişisel gerek personel olarak ekonomik ağırlığı hiç düşünmedik, belki bundan dolayı gelen üyelerimiz stresli bir şekilde geldiklerinde bile gülerek çıkarlar buradan. Türkiye'nin her yerinden araç alınınca arkadaşlar, vatandaş   plaka değiştirmeye buraya gelirler. Tabii onlara  böyle bir hizmet etmekten biz  gurur duyuyoruz. Bütün vatandaşlarımızı , üyelerimizi en iyi bir şekilde karşılamaya çalışıyoruz, hizmet vermeye çalışıyoruz. Bizim burada mesafe saati diye bir düşüncemiz yok kısıtlamamız kesinlikle.

ŞU AN 685 ÜYEMİZ VAR

    Daha önce sadece şoför esnafı üye olma kısıtlaması gelmeden önce 2500-2600 civarı üyemiz vardı. Sonra sadece şoför esnafının üye olma koşulu geldiğince dolayısıyla üye sayımız düştü şu anda 685 üyemiz var. Mustafakemalpaşa da diğer Bursa merkezdeki gibi değil diğer ilçelerdeki gibi Otomobilciliğin  hangi branşını yaparsa yapsın hepsi bizim odamızın üyesi olmuş oluyor. Taksici, dolmuşçu ,minibüsçü, kamyoncu ,süt taşıyanlar dahil motorlu  aracıolanlar. Mesela Bursa'da Servisçiler ayrıdır, dolmuşları ayrıdır vesaire gibi bizim burada hepsi bir arada. Sabah 8 buçuktan akşam Akşam beşe kadar öğlen mesaisi dahil devamlı açığız.

PANDEMİ SÜRECİNDE DE HEP YANLARINDAYDIK

      Bu arada  neredeyse  1 yıldır  pandemi  süreci yaşanıyor ülkemizde  başkanım bu süreçte ne gibi çalışmalar yaptınız?

Pandemi süreci elbette öncelikle hepimiz  ciddi manada tedirginlik olduk. Bu tedirginlik mümkün olduğu kadar odamıza gelen vatandaşlarımızın, üyelerimizin ,gerek burada çalışan personelimizin güvenliğini almaya çalıştık, tedbirleri almaya çalıştık. Önce odamıza bağlı taksi ,minibüs gibi araçların dezenfekte çalışmalarını biz oda olarak sağladık, böyle bir sistem kurduk. Şu anda yine bu çalışmaları aralıklarla tekrarlıyoruz. Bu çalışmaları belgelendiriyoruz hangi tarihlerde dezenfekte yapıldığı ile ilgili. Bazı kurumlar Örneğin halk otobüsçüleri sayısal olarak çok sistemli olduğu için onlar kendi imkanları ile dezenfekte ediyorlar ve ayrıca onları kutluyorum çok dikkat ediyorlar çok titizler bu konuda. Yine taksi, dolmuşlarımızın da ayrı bir Kooperatifi var onların da bir merkezleri var onlar da bizim imkanlarımızı kullanarak ilaç temini  vesaire bu şekilde çalışmalar yapıyoruz.

TEMİZLİK, MASKE MESAFE  (T.M.M)

Temizlik, maske ,mesafe kurallarına odamızda harfiyen uyuyoruz. Arkadaşlarımızın gelirleri  gerçekten bu süreçte bayağı bir düşmesine rağmen meslek aşkıyla disiplini ile çalışmalarına devam ediyorlar.

ÇERÇEVE MUTLAKA GENİŞLETİLMELİ..!!

Bir aracın  fenni muayenesi, sigortası ,motorlu taşıtlar vergisi hele şoför çalıştırıyorsanız o şoförü düşünün gözünüzün içine baktığını, bunların hepsi maliyet şu anda devletimiz sağ olsun 3000 Liralık hibe desteği getirdi. Ancak ben bu meblağı  tartışmak istemiyorum, eleştirmek istemiyorum yeterlidir yetersizdir diye ama en azından bizim  bu mesleği yapan vatandaşlarımız var diye hatırlanmak bile çok güzel. Fakat  çerçevesi çok dar, biraz çerçeveyi  geniş tutsalar daha iyi olacaktı diye tahmin ediyorum. Yaygın hale getirilmedi diye düşünüyorum.

ÖTELEME DEĞİL AF GETİRİLMELİ

En çok beklediğimiz şey özellikle devlet borçlanmalarında öteleme değil de af getirilmeli. Çünkü ötelediğiniz zaman bugün ötelediğiniz yarınki tarihte de yarınki şartlarda da sonuçta örneğin esnaf kefalet kooperatiflerinde tamamen devlet  kaynaklı 3 aylık ertelediğiniz zaman gelecek 3 ay sonraki taksitle de karşılaştığınız için çift taksit olmuş oluyor, bunun her geçen ay yükü artıyor. Tabii bu arka arkaya gelen ödemelerde büyük sıkıntı oluşturuyor. Faizleri düşük çok güzel sağ olsunlar ama dediğim gibi çalışamadıkları  için bunların ödenmesini  imkansız. Bu konularda  mutlaka bir düzenleme yapılması çok güzel olacak diye tahmin ediyorum.

45 senelik meslek yaşantınız ve 24 senedir de oda başkanısınız ve bu süreçteki  5 seçimde de başarılı bir şekilde başkanınızı sürdürmüşsünüz, anlaşılıyor ki şoför esnafı Mustafakemalpaşa’da sizi çok seviyor.

SORUMLULUKLARIMIZI BİLEREK ÇALIŞMAMIZ LAZIM..!!

Burada 24 yıldır görev başında olmamla ilgili etkenler nedir diye kendi kendime ben de düşünüyorum. Bunu klasik manada söyleyemiyorum biz bir aileyiz, bütün  üyelerimizi adıyla, soyadıyla, mahallesi ile taksici mi vesaire nerede çalışıyor, ne yapıyor  hepsini biliyorum. Burada kapıdan girdiğinde dahi hemen aklımda canlandırıyorum. Böyle bir birliktelik sağladık sonra bizim burada mesai ile ilgili bir sorunumuz hiç yok icabında  burası kapalı olduğunda beni telefonla aradıklarında kendim gelip işlerini halletmeye çalışıyorum. Bir imza için beni orada burada hiçbir zaman aramazlar sabahtan akşama kadar buradayım işim zamanımda buna elverişli olduğumdan hep buradayım. Hep yerimde olmak, hiç aranmamak tabi üyelerimizin vakti açısından da çok önemli.  Son olarak esnaf arkadaşlarıma tavsiyem sorumluluğumuzu bilerek çalışmamız lazım, araçlarda öğrenciler olsun diğer personeller olsun  kendi çocuklarımıza davranıyor gibi hepsine davranmalıyız. Çok kutsal bir görev yapıyoruz, sonuç itibarıyla herkesin herkese emanet edemediği  canlarını bizlere emanet ediyorlar. Son olarak buradan bütün esnaf arkadaşlarıma ,üyelerimize ,vatandaşlarıma sevgilerimi, saygılarımı ,göndermek istiyorum. İnşallah  2021 yılında pandemiden kurtuluruz. Diyerek konuşmasını  tamamladı.