Sevinç ÇELEBİ–Abdullah ASLANTÜRK

Bir hafta boyunca L.U.G. adlı hayırsever kadından gelen “Lütfen yardım edin. 20 yaşında bir anne ve altı aylarında olduğu söylenen bir bebek, gecenin 3’üne kadar madde bağımlısı baba tarafından dilendiriliyor. Lütfen genç anne ve bebeğin sesi olun” çığlığı, ‘agazete’yi harekete geçirdi. İhbar üzerine yürütülen yoğun çalışma ve yapılan tespitler sonucu, anne, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’na bağlı Kadın Konukevi’ne, bebek ise Sırameşeler Çocuk Evleri’ne yerleştirildi.

‘ZORLA DİLENDİRİLİYOR’ İDDİASI YALAN ÇIKTI

Vatandaşlardan gelen iddialara göre, 96 doğumlu H.K., madde bağımlısı kocası M.K. tarafından zorla dilendiriliyordu. Bir yaşında olduğu öğrenilen kız bebeğiyle birlikte bir noktaya bırakılan anne-bebek gecenin geç saatlerine kadar, buz kesen havada gelen geçene el açmaya mahkum ediliyordu. Buna karşı koymaya kalkıştığı anda da öldüresiye dövülüyordu. Ancak iddia üzerine gittiğimiz mahallede ihbar ve gerçekler boyut değiştirdi. 

BEBEK ‘PARA KAZANMAK İÇİN’  KULLANILIYORDU

Komşuların anlatımlarına göre, anlatılanın aksine anne halinden memnundu ve de bebeği para kazanmak için kullanıyor, gönüllü dileniyordu. Üç ay önce Yıldırım’a bağlı Mimar Sinan Mahallesi’nde bir bodrum katını kiralayan aile, bitmek tükenmek bilmeyen kavga-gürültü ve dövüşleri ile konu komşuyu canından bezdirmiş, huzur kaçırdıkları gerekçesiyle, kiraladıkları evlerinden çıkmaları için aralarında imza dahi toplamışlardı.

DEVLET BU KADAR YARDIM YAPARKEN

Kucağında bir yaşındaki kız bebekle eski hal çevresi ve metro istasyonlarında bu işi zorla yaptırıldığı söylenen H.K.’nin, aslında devletten yardım aldığı, ellerinde ‘tomar tomar’ paralarla evlerine geldiği, kılık kıyafetinin dilenmediği süre içerisinde gayet düzgün olduğunu söyleyen komşuları “Siz bebeği kurtarın” çağrısında bulundu. Hiçbir şeyden haberi olmadan annesinin istismarıyla dilenme aracı olarak kullanılan bebeği kurtarmaları için Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü Erkut Öneş’i arayarak bilgi verdik. Bu haber karşısında vakit kaybetmeden çalışma başlatan Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü iki gün sonra bir yaşındaki bebeği Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü’ne bağlı Çocuk Evleri’ne, 96 doğumlu anne H.K.’yı da Kadın Konukevi’ne yerleştirdi.

KOMŞULAR KONUŞTU

“Bu aile 3 ay önce sokağımıza geldi. Koca madde bağımlısı. Ara sıra hastanede yatıyor sonra da geri geliyor. Örneğin 10 gündür yine ortada yok. Ama bu kadın asla mağdur değil” diyen komşular, şunları kaydetti: “Mağdur olsa niye kocası hastanede yatmasına rağmen her gün dilenmeye gitsin ki. Kaldı ki daha dün annesiyle birlikte güzel kıyafetlerle eve geldiler ve de devletten gelen yardımları alıp gittiler. Ve akşam üstü de eve dönüp, kısa süre sonra yalınayak, bebek elinde dilenmeye gitti… Kaç defa bizzat uyardık, yazıktır bebeğe dedik. Ama dinletemedik. En sonunda evden atılsın diye aramızda imza topladık. Hatta ev sahibi evden çıksınlar diye ödemedikleri elektriklerini dahi kapattı. Şiddete gelince, kadının kocasından pek farkı yoktu. Erkek bir vuruyorsa kadın ona iki vuruyor, olan da o zavallı, soğuktan moraran bebeğe oluyordu. Bebeğe mutlaka sahip çıkılmalı…”

İMZAYLA ÇIKTI

Bu arada, H.K.’nin 18 yaşından büyük olması nedeniyle kendi isteğiyle imza atarak Kadın Konukevi’nden ayrıldığını hatta eşi M.K. ile birlikte Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü’ne el ele gelerek aralarının iyi olduğunu, hiçbir problem yaşamadıklarını belirtip bebeklerini almak istediklerini öğrendik. Ancak, İl Müdürü Erkut Öneş, kötü şartlar altında yaşatılan bebeği aileye teslim etmediklerini ve bu koşullar devam ettiği sürece de etmeyeceklerini kaydederek yüreğimize su serpti.