Asgari ücretin brüt 6.471 TL, net 5.500,35 TL olarak yeniden belirlenmesiyle, bir dizi ödeme de yeni rakamlara uyarlanacak. Buna göre, işsizlik ödeneği, askerlik borçlanması, genel sağlık sigortası (GSS) primleri, yaşlı aylıkları, engelli aylığı, isteğe bağlı sigorta primleri, staj ücretleri yükselecek. Sigortalıların son dört aydaki günlük ortalama brüt kazancının yüzde 40’ı üzerinden hesaplanan işsizlik maaşı, 2 bin 561 lira, en yüksek de 5 bin 123 lira olarak yatırılacak. 65 yaş aylığı ödenmesi için 65 yaş üstü kişinin yaşadığı hane içerisindeki kişi başına düşen gelirin net asgari ücretin üçte birinden düşük olması gerekiyor. Asgari ücretin artması ile birlikte bu sınır bin 650 liraya çıktı. Böylece yaşlı aylığındaki kapsam da değişecek. Yaşlı aylığı, temmuz ayında açıklanacak 6 aylık enflasyon rakamlarıyla bir kere daha artırılmış olacak.

GSS PRİMİ YÜKSELDİ 

Yeni asgari ücretle, emeklilikte doğum ve askerlik borçlanması tutarı da artarak, en düşük günlük prim 68.9 liraya, en yüksek prim ise 520 liraya çıkacak. Genel Sağlık Sigortası primleri de asgari ücret zammı oranında yükseldi. Geliri brüt asgari ücretin 3’te birinin altında olan kişilerin primlerini devlet karşılıyor. Geliri bunun üzerinde olanlar ise primlerini kendisi ödüyor. SGK, 2022’de GSS primini aylık 150 lira olarak belirlemişti. Asgari ücrete gelen ara zamla birlikte yeni GSS primi 195 lira oldu. Yeni asgari ücretle yüzde 40-69 oranlarında engelliliği bulunanlar için engelli aylığı bin 124 lira, yüzde 70 ve üzerinde engellilik oranı olanlar için ise engelli aylığı bin 687 lira, engelli yakını aylığı da bin 124 lira oldu. 

Çelik masa depremde hayat kurtaracak Çelik masa depremde hayat kurtaracak

YEMEK ÜCRETİNDE ARTIŞ 

26 gün çalışılması halinde 335 lira, işçinin yemek ücreti olarak kabul edilecek ve bu ücret primden muaf tutulabilecek ve SGK kesintisi yapılmayacak. Aynı tutar daha önce 260 lira olarak uygulanıyordu. Asgari ücret zammıyla birlikte, çalışmayan ya da tam gün üzerinden primlendirilmeyenlerin yatırabildiği isteğe bağlı sigorta primi de en düşük 2081 lira, en yüksek 15.611 lira oldu. 

Halen 10 bin 595 lira olan kıdem tazminatı tavanı da ise 4 Temmuz’da memurların enflasyon farkının açıklanmasından sonra belli olacak.