Toplumda en sık rastlanan sağlık şikayetlerinden birisi baş ağrısıdır. Genel popülasyonun %48.9’unda gözlenen baş ağrısı, her yaştan, ırktan, sosyoekonomik kesitten insanı etkiler. Kadınlarda, erkeklere oranla daha sık rastlanır. Bazı baş ağrıları insanları bitkin düşürebilir ve yaşam kalitesini olumsuz yönde etkiler. Tetikleyicilerinizi ve sahip olduğunuz baş ağrısının türünü anlamak, ağrıyı hafifletmenize veya önlemenize yardımcı olabilir.

Fizyoterapistlere göre, bu numara ile baş ağrınızın 10 saniye içinde geçmesi mümkün

aieopxrs.jpg

Gerilim baş ağrısı

Başınızdaki ağrıya karşı hiçbir şey yardımcı olmuyor gibi görünüyor ve aklınızın ucunda mı? O zaman olaylara yeni bir perspektiften bakmanın zamanı gelebilir. Ünlü fizyoterapist David Reavy, bir dergiye verdiği röportajda gerilim tipi baş ağrılarının çok yaygın bir nedenine ışık tutuyor. Bu ağrı türü ile ağrı, donuktan orta dereceye kadar değişebilir ve çok sık veya arada bir ortaya çıkabilir. Genellikle başın etrafına yayılan ve başın her iki tarafına da ulaşan bir ağrı olarak tanımlanır. Bazen gerilim tipi baş ağrısı gözlerinizin ağrımasına neden olur.

Çiğneme kası

Stres, kaygı, uykusuzluk ve susuzluk, gerilim tipi baş ağrılarının nedenleri olabilir. Çiğneme kası veya masseter kası da bu tip baş ağrısında büyük rol oynayabilir. Bu vücuttaki en güçlü kastır ve çok gergin çekildiğinde baş ağrısına neden olabilir. Masseter kası yüzde, yanak ve çene çevresinde bulunur ve çeneyi hareket ettirmekten sorumludur. Gergin veya aşırı çalışan bir masseter kası boynunuzda, omuzlarınızda ve başınızda rahatsızlığa neden olabilir. Bu kasın neden olduğu baş ağrıları basit bir masaj tekniği ile giderilebilir.

Arama kurtarma ekibinden sporculara afet eğitimi Arama kurtarma ekibinden sporculara afet eğitimi

headache.jpg

Masaj tekniği

Reavy'e göre, bu teknik baş ağrınızı sadece birkaç saniye içinde yok edebilir. İlk olarak, elmacık kemiğinizin hemen altındaki ve çene kemiğinizin üzerindeki oluğu parmaklarınızla bulun. Bir veya iki parmak ucunu kullanmak işe yaramalıdır. Parmaklarınızı masseter kasının etli kısmına dayayın. Masaj tekniğini uygulayacağınız bölge burasıdır. Bölgeye parmaklarınızla veya boğumlarınızla içe ve aşağı doğru masaj yapın. Bunu yaparken hafif bir baskı uygulayın ve ağzınızı açıp kapatın. Birkaç saniye sonra, masseter kasınız daha rahatlamış hissedecek ve baş ağrınız azalacaktır.

Gerilim tipi baş ağrısının geldiğini hissedebildiğiniz bir anda bu masaj tekniğini uygulamak akıllıca olacaktır. Fizyoterapist ayrıca stresli olduklarında çenelerini sıkma eğiliminde olan insanlar olduğunu söylüyor. Bu insanlar için bu tekniği düzenli olarak uygulamak özellikle önemlidir. Uykusunda diş gıcırdatan kişiler de ağrıyı hafifleteceği için bu yöntemden faydalanabilir.