Akın GÜLER

Türkiye ve özellikle de Bursa’da çok sayıda Balkan göçmeni aile hayat sürüyor. Ata topraklarından göç ederek kendilerine yepyeni bir yaşam kuran aileler için Makedonya, Avrupa Birliği yolunda önemli bir adım gerçekleştirdi. Buna göre ebeveynlerinden birisi bu ülkede doğan kişiler, çifte vatandaşlık için fırsat yakalıyor. Gerekli şartların yerine gelmesi halinde ise Makedonya vatandaşlığı elde edilebiliyor.

Mutluluğun yolu Osmangazi'den geçti Mutluluğun yolu Osmangazi'den geçti

PRATİK ÇÖZÜMLER
Karşılaşılan önemli sorunların başında ise ehil olmayan kişilerin, bu hevesi taşıyan birçok ailenin hayalleriyle oynaması geliyor. Umut taciri olan bilgisiz sözde danışmanlar nedeniyle sayısız kişi mağduriyet yaşıyor. Kurtuluş Danışmanlık ise bu konudaki tecrübesiyle muadillerinden sıyrılmayı başarıyor. Şirket sahibi Yahya Kurtuluş ile oğlu Emirhan Kurtuluş’a Makedonya’da Uğur Bilir eşlik ediyor. Ayrıca Makedonya Üsküp’te Hukukçu Selma Şerif Mürsel, Türkiye’de de Hukukçu Gencay Erdem de yasal prosedürler konusunda tecrübeleriyle pratik çözümler sunuyor.

MAKEDONYA VATANDAŞLIĞINA AKIN
Kurtuluş Danışmanlık şirketinin sahibi Yahya Kurtuluş, Yugoslavya’nın dağılmasıyla ortaya çıkan Makedonya, Sırbistan, Kosova, Hırvatistan, Slovenya, Karadağ (Montenegro) ve Bosna Hersek ile Arnavutluk ülkelerine Türkiye’den yatırım yapacak firmalara danışmanlık, partner olma gibi çalışmalar gerçekleştirdiklerini söyledi. Firmaların doğru tercih yapması gerektiğini aktaran Kurtuluş, “Donanımlı olmayan kişiler, teşvik ve yatırımla ilgili bilgi alamayınca süreci doğru yönetemiyor. Kuzey Makedonya vatandaşlığı için yoğun bir talep ve başvuru var. Doğru danışmanlık hizmetlerinden faydalanmalı. Ayakçı takipçilerle iş yapılması herkesi mağdur ediyor. Para ve zaman kaybına maruz kalıyorlar, işlemleri olmuyor. Mevzuat değişimleri takip edilmeli. Eskiden 8 evrak isteniyordu şimdi ise bu sayı 12’ye çıktı.


İŞBİRLİKLERİ YAPILACAK
Kuzey Makedonya’nın Avrupa Birliği’ne aday olduğunu hatırlatan Yahya Kurtuluş, “Ebeveynleri Makedonya’da doğan insanlar herhangi bir yıl kısıtlaması olmadan vatandaşlık başvurusu hakkını sahip oluyor. Anne veya babanın doğum belgesinin olması gerekli. Makedonya’nın tüm şehirlerinde kayıtlara ulaşılmadığı sürece başvuru işlemi başlamadan bitiyor. Vatandaşlık garanti eden yalan söyler… Mevcut yasaya göre vatandaşlık başvuru yapmanın yolunu açıyoruz. İsim denklik belgesi Nüfus Vatandaşlık İdaresi’ne, nüfus kayıt örneği, formül A,B ve C (ölü) olarak hazırlanıyor. Bizler de Bursa’da, STK ve Rumeli dernekleriyle işbirliği yapacağız” dedi.

YATIRIM İÇİN DANIŞMANLIK
Vatandaşlık işlemlerinin yanı sıra Balkan ülkelerinde yatırım yapmak isteyenler için de danışmanlık hizmetleri sunduklarını aktaran Kurtuluş, “Dağılan Yugoslavya’daki Balkan ülkelerinde çözüm ortakları bulup, avukat ve hukukçular, Bursa’daki iş adamlarına fabrika ve tesis yatırımları gerçekleştirmek için mevcut yasaları doğru bilgilendirmede bulunuyoruz. Bunun yanı sıra orada araç hizmeti, şirket kuruluşları, veraset, intikal ve oturma izni konularında hizmet veriyoruz” açıklamasında bulundu.