Bakan Işık, TÜBİTAK, TİB ve emniyete yerleşmiş paralel yapının yazılıma eklenen korsan satırlarla dinlemeleri gerçekleştirdiğini söyledi. Göreve geldiği andan itibaren kriptolu telefonların nasıl dinlenildiğini ortaya çıkarmaya yoğunlaştıklarını aktaran Bakan Işık, "Kriptolu telefonların tek başına bir tek merkez tarafından dinlenmesi mümkün değil, sadece TÜBİTAK`tan dinleme imkanı yok. Gördük ki, daha önceki kriptolu telefonlarda bazı güvenlik açıkları bırakılmış, bunu da TÜBİTAK içerisindeki paralel yapı yapmış" dedi.

“YAZILIMDA ŞİFRELERİ DEPOLAYAN KORSAN SATIRLAR VARDI”

Paralel yapının casusluk faaliyetlerine bulaşmasa askeri projelerde çalışanları sahte isimlerle dinlemeyeceğini belirten Bakan Işık, örgütün devletin en mahrem konularının konuşulduğu telefonların dinlenmesinin savcılıkça da soruşturulduğunu ifade etti. Paralel yapının kriptolu telefonları nasıl dinlediğini çözdüklerini ama zor olduğunu söyleyen Işık, şunları kaydetti:
“Çünkü burada bir örgüt olmasa bu telefonların dinlenme şansı yok. TİB`de ve emniyette yuvalanmış paralel yapı dediğimiz örgüt vardı. Kriptolu telefonlarda önce sertifikayla karşılıklı doğrulanma yapılıyor, daha sonra ses data hattından faks hattına, sonra tekrar sese dönüşüyor. Datalar, şifreler, kodlar ancak o örgütün belirlediği merkezde biraraya getirilirse dinleme yapılabiliyor. Anlık dinleme mümkün değil, buradaki dinlemeler de anlık değil, datalar depolanıyor, şifreler temin ediliyor, birleştiriliyor sese dönüştürülüyor ve dinleniyor, tespit ettik. Bu örgüt bir casusluk işine bulaşmış olmalı ki cumhurbaşkanından başbakana, genelkurmay başkanına kadar dinlemiş. Önceki kriptolu telefonlarda dinlemeyi mümkün kılan kodların ve şifrelerin saklanmasıyla ilgili korsan satırlar vardı, bunda artık o yok. Yazılım içindeki korsan satırlarla kriptonuzu çözmeye yarayacak şifreler tutuluyor, sonra deşifre edilerek dinleme yapılıyordu. Cumhurbaşkanı, başbakan, genelkurmay başkanının telefonlarının IMEI numaralarını yasa dışı kaydetmişler. Bunu yapan TİB`deki dinleme mekanizması imha edildi.”

“YENİ KRİPTOLU TELEFONLAR DAHA GÜVENLİ HALE GETİRİLDİ”

Bakan Işık, Başbakandan onay alınarak yakında Cumhurbaşkanı Erdoğan`a sunulacak yeni kriptolu telefonun artık güvenli hale getirildiğini belirterek, "Şimdi biz telefonları örgüt olsa dahi dinlenemeyecek noktaya getirdik, zor bir iş yaptık. Yenilerini ürettik. Kriptolu deyince kolayınıza gitmesin. Şu anda dünyada kripto çözümü yapılabilen algoritma sisteminin üç katı güvenlik sağladık, üç katı zorlaştırdık” ifadelerini kullandı.