Bu yıl Seyir Derneği tarafından 16-21 Eylül tarihleri arasında ilk kez düzenlenecek Ayvalık Uluslararası Film Festivali’nin açılış filmi, 2022 Cannes Film Festivali’nde En İyi Yönetmen ödülüne layık görülen Park Chan-Wook imzalı “Ayrılma Kararı (Decision to Leave)” oldu. Film, 16 Eylül akşamı Ayvalık Büyük Park Amfitiyatro’daki açılış töreninin ardından gösterilecek.

Direktörlüğünü Azize Tan’ın, program danışmanlığını Fatih Özgüven’in üstlendiği Ayvalık Uluslararası Film Festivali 16-21 Eylül 2022 tarihleri arasında yılın merakla beklenen, dünya festivallerinde adını duyuran yerli ve yabancı yapımları izleyiciyle buluşturacak.

Ayvalık Uluslararası Film Festivali’nin açılış filmi, 2022 Cannes Film Festivali’nde En İyi Yönetmen ödülüne layık görülen Park Chan-Wook imzalı “Ayrılma Kararı (Decision to Leave)” oldu. Eleştirmenlerden tam not alan film, araştırdığı cinayetin şüphelisi kadına âşık olan ve soruşturma ile duyguları arasında sıkışıp kalan bir dedektifin hikâyesini konu alıyor.

Broker filminin başrol oyuncusu Song Kang-Ho,
Cannes Film Festivali’nde En İyi Erkek Oyuncu ödülünü kazandı

Festivalde bu yılki Cannes Film Festivali’nde izleyiciyle ilk kez buluşan yılın iddialı yapımları yer alacak.  Shoplifters, Like Father Like Son, After Life filmleriyle tanınan Kore-Eda Hirokazu’nun bebeklerine bakamayacak durumda olan ebeveynlerin kimliklerini gizleyerek bebeklerini Bebek Kutusu olarak adlandırılan kutulara bırakmalarını konu aldığı filmi “Bebek Servisi” (Broker) de izleyiciyle buluşacak.

Cannes Film Festivali’nde Yönetmenlerin On Beş Günü bölümünde yarışan ve geçen yıl Bergman Adası filmiyle izleyiciyle buluşan Mia Hansen-Løve’ın, küçük kızıyla yaşayan ve hasta babası için uygun bir bakımevi arayan genç bir kadını odağına aldığı “Güzel Bir Sabah” (One Fine Morning) ve Cannes Film Festivali Jüri Özel Ödülü kazanan, Baltazar adlı bir eşeğin bir Polonya sirkinde başlayan ve bir İtalyan mezbahasında biten hikâyesini konu alan, 84 yaşındaki yönetmen Jerzy Skolimowski imzalı “EO” da Ayvalık’ta izleyiciyle buluşacak.

Festivalde gösterilecek diğer filmler ise Cannes Film Festivali’nde Jüri Büyük Ödülü kazanan Claire Denis’in, Denis Johnson’ın aynı adlı romanından uyarladığı “The Stars at Noon”, Cannes Film Festivali’nde 75. Yıl Özel Ödülü’nü kazanan Jean-Pierre Dardenne ve Luc Dardenne’in filmleri “Tori And Lokita”, Charlotte Wells’in bir kadının çocukken babasıyla Türkiye’ye çıktığı bir tatili anlattığı filmi “Güneş Sonrası (Aftersun)”, yılın kuaförü yarışmasında gerçekleşen bir cinayet sonrası yaşananları konu alan “Medusa Deluxe”, Jerzy Skolimowski imzalı “EO” ve Erige Sehiri imzalı “Under the Fig Trees”  olacak.

Festivallerin düzenlendiği şehirle bağının farkında olarak yola çıkan ve yarışma içermeyen Ayvalık Uluslararası Film Festivali’nde film seçkisi, filmlerle ilişkili söyleşiler, güncel meselelere dair paneller, çocuklar için atölyeler de düzenlenecek.

Festivalde ayrıca, Türkiye’nin farklı üniversitelerinden gelecek öğrencilerle düzenlenecek Genç Sinema programıyla genç sinemacılara sinema profesyonelleri ile buluşma fırsatı yaratılacak.

24 ve 25 Eylül tarihleri arasında Ayvalık Uluslararası Film Festivali programından özel bir seçki, Diyarbakır’da gösterilecek.

(Özel) Şeftali bahçesinin tam ortasında 2 bin yıllık tarih (Özel) Şeftali bahçesinin tam ortasında 2 bin yıllık tarih

Biletler 9 Eylül’de satışta

Film gösterimlerinin Vural Sineması ve Ayvalık Büyük Park Amfitiyatro’da gerçekleşeceği festivalin biletleri 9 Eylül’de Biletix’te satışa çıkacak.T24