Hasan Alp ÖZBEN

Ardahan İli ve İlçeleri Kültür Dayanışma ve Yardımlaşma Derneği üyeleri, birlik beraberlik gecesinde buluştu. Mudanya yolu üzerindeki Atalay Clup Salon’da yoğun katılımla gerçekleşen gecede birlik ve beraberlik mesajları verildi. Gecenin açılış konuşmasını Dernek Başkanı Güven Gökten yaptı. Yönetime geldikleri günden itibaren yoğun toplantılar yaparak, derneği daha iyi yerlere nasıl getirebiliriz diye kafa yorduklarını belirten Güven Gökten, “Biz yöneticiler bedenimizi taşın altına koymaya hazırız” dedi.

KÜLTÜRÜMÜZDEN KOPMAYACAĞIZ

Sosyal ve kültürel faaliyetlerle dernek üyelerini daha sık bir araya getirmeye çalışacaklarının sözünü veren Gökten, “Bağlama kursları, folklor, Türk sanat müziği korusu çalışmalarımız olacak. Gençlerimiz bu sayede kültürlerinden kopmayacak. Büyüklerimiz de anılarını yad etme şansı yakalayacak” diye konuştu.

AZ OLSUN, ÖZ OLSUN

“Derneğimizin daha sağlıklı hizmet vermesi için yönetim kurulu olarak üye kayıtlarımızın yenilenmesi kararı aldık” diyen Gökten, “Tüm üyeliklerimizi sıfırladık. Yenilenme çalışmaları başlattık. Az olsun, öz olsun, bizim olsun” ifadelerini kullandı.

KARDEŞLİK BAĞLARIMIZ GÜÇLENECEK

Dernek vizyonu hakkında bilgilendirme de yapan Gökten, şunları söyledi: “Vizyonumuz, Bursa’daki Ardahanlı hemşerilerimizin kaynaşmasını sağlamak, bir araya gelebilecekleri ortak bir platform oluşturmak, milli birlik ve beraberlik duygusu içerisinde küresel gelişmeleri değerlendirerek yaşam standartlarının yükseltilmesi için çalışmak, projeler üretmek ve bu çevrede faaliyet gösteren derneklerin en önde gelen temsilcisi olmaktır.”

Yaylaları özleyene ‘Yayla Evi’

Ardahan İli ve İlçeleri Kültür Dayanışma ve Yardımlaşma Derneği Başkan Yardımcısı Sakin Demir ise Bursa’nın sıcağında yayla havasını özleyenler için ‘Yayla Evi’ projesini hayata geçireceklerini kaydetti. Demir, “Öncelikli olarak kültürümüzde var olan yaylacılıktan esinlenerek ‘Yayla Evleri’ projesini hayata geçireceğiz. 100 metrekare içerisinde 70 metrekare bahçe alanı 30 metrekare prefabrik ev düşünüyoruz. Bu evleri bahçe ile uğraşmak isteyen emeklilerimiz ya da boş zamanlarını toprak ile geçirmek isteyen insanlarımızın hizmetine sunacağız” dedi.

Bursa Ardahan Dernekleri Federasyonu Genel Sekreteri Hilmi Şanlı ise birlik arzusu içinde olduklarının altını çizerek, “Bursa ile Ardahan’ımızın kardeş şehir ilan edilmesi suretiyle Bursa’daki Ardahanlıların gücünü Ardahan’a yansıtma konusunda çalışmalarımız var. Birlik ve beraberliğimizin daim olmasını temenni ediyorum” dedi.

Bursa’daki Ardahan

Dr. Hacer Karabağ ise Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) 2017 yılı verilerine göre hazırlamış olduğu Ardahanlıların Bursa’daki nüfusa göre dağılımları konusunda bilgi verdi. Karabağ, “Bursa’da Ardahan doğumlu 24017 kişi var. Bununla beraber Ardahan doğumlu olmayan ama kütüğünde Ardahan yazan hemşerilerimiz de var. Onların sayısı ise 29850. Sadece 2017’de Bursa’ya Ardahan’dan 414 kişi daha gelmiş. Toplamda Bursa’ya yapılan göç ise 86119 kişi. Ardahan’ın şehir nüfusu 41 bin civarında. Toplamdaki nüfus 97 bin. Yani Ardahan’ın şehir merkezinin 3’te 2’si kadar Bursa’da nüfusa sahibiz. Bursa’da Ardahanlıların en çok yoğunlukta yaşadığı yerlerden İnegöl’de 11220 kişi ve Nilüfer’de 2545 kişi var. Nüfus yoğunluğunun en az olduğu yerler ise Harmancık, Orhaneli ve Keles” bilgisini verdi.