Özlem ATAÇ

Son günlerde doların fiyatının 10 liraya ulaşmasının yanı sıra ons altın fiyatının da dolara eşlik etmesi ile birlikte altının gram fiyatında 600 liralar göründü. Bu durum düğün yapacak olan yurttaşları da kara kara düşündürürken, kuyumculara altın almaktan daha çok bugünlerde bozdurmaya gelenlerin sayısının daha fazla olduğu görülüyor. Konuyla ilgili değerlendirmelerde bulunan Pırlanta Uzmanı ve Gemolog Onur Kuyumcu, hem dolar hem de ons altının ikisi birlikte yükselmesi ile TL bazında altının gram fiyatının 600’e dayandığını söyledi.

KAPALI ÇARŞI DİMDİK AYAKTA

Altının şu an bir yükseliş trendinde olduğunu ve muhtemelen bu yükselişin devam edeceğini söyleyen Kuyumcu, “Gerek faiz arttırımı, gerek enflasyon, gerekse doların artışı altını yukarı doğru çekiyor.  Uzun bir pandemi sürecinden geçtik,  pandemiden önceki satışları göremiyoruz. Durum tamamen değişti. Kuyumcu ticareti tabi ki devam ediyor ve tabi ki devam edecek ama esnaflarımızın geneli için sattığı ürünler değişti. Yatırımlık araçlar çeyrek, bilezik, gram altın gibi değişmedi. Ama takı anlamındaki sattığımız ürünler biraz daha şekil değiştirdi. Tabi ki pandemi sürecinde yaklaşık 3 ay kadar kapalı çarşımız kapalı kaldı. Hiç ticaret yapamadık. Çünkü lüks tüketim noktasındayız. İnsanlar her türlü temel ihtiyaçlarını karşıladıktan sonraki noktadayız aslında bizler. İlk etkilenen ve en son refaha çıkan sektörüz. Ama yine de kapalı çarşı ayakta dimdik duruyor” dedi.

‘ALTIN ALACAĞIMA PIRLANTA ALAYIM’

Adetlerimiz gereği altının vazgeçilmez olduğunu söyleyen Kuyumcu, “Fakat altın biraz daha şekil değiştirdi. Biz 4 kucaktır kuyumculuk yapan bir aileyiz. Ben 4’üncü nesilim, 100 yılı aşkın süredir bu işi yapıyoruz. Dedemin ve babamın dükkanlarından bildiğim ve gördüğüm kadarıyla en hafif set 100-150 gramlık setlerdi. Düğün setleri dediğimiz setler bunlar. Bugün 150 gram ciddi bir rakam olduğu için doğal olarak biz 15-20 gramlık setleri daha çok satıyoruz. Aslında bunu biraz daha kültür değişimiyle de bağdaştırabiliriz. Eskiden daha gösterişli, daha ağır ürünleri tercih ederken günümüzde daha minimaliz şeyler istenmeye başlandı. Mücevhere doğru güzel bir eğilim oldu. Biz aslında mücevher toptancısıyız, bu yüzden bu nabzı daha iyi tutuyoruz. Yaklaşık 15-20 yıl önce mücevher kültürü daha önce bazı kesimler tarafından özelken, günümüzde herkesin alabileceği bir takı haline geldi. Tek taş olsun pırlantalar… Mücevher kültürümüz gelişti diyebiliriz. Mücevher satışımız hızlandı. İnsanlar ‘altın alacağıma hemen hemen aynı rakamlara pırlanta alayım’ mantığına oturmaya başladılar. Şekil biraz değişti ama kuyumculuk ticareti devam ediyor” diye konuştu. 

 

‘YÜKSELİNCE KÂR ETMİYORUZ’

Yalın çalışmalara büyük ödül Yalın çalışmalara büyük ödül

‘Altın yükselince kuyumcuların kâr ettiği düşünülüyor’ diyen Kuyumcu aslında kar etmediklerini şu sözlerle açıkladı: “Bizim sattığımız üründen karımız var. Örnek vermek gerekirse şu an gramı 660 TL olan altın, diyelim ki bin TL’ye çıktı, çok güzel para kazandık, hadi altınları satalım kapatalım bu dükkanı deme şansımız yok. Biz sattığımız ürünlerden kar yapan sektörüz. Altının yukarı doğru yükselmesi bizi etkilemiyor. Tam anlamıyla kötü anlamda etkiliyor çünkü; fiyat aşağıda olduğu zaman alım gücü daha yükseliyor ve biz sattığımız üründen para kazandığımız için daha çok ürün satmış oluyoruz. Ama fiyat yükseldiği zaman alım gücü de düştüğü için doğal olarak satışlarımız da düşüyor.”

KUYUMCUYA BELGE ŞARTI

Sektörün en önemli gündem maddelerini sıralayan Kuyumcu, “sektörün en önemli gündem maddesi şu an fiyatlar. Bütün Türkiye’de etkili olan altın ve döviz fiyatları şu an en önemli gündem maddelerimizden bir tanesi. Ondan sonraki gündem maddemiz ise Kuyumcu Ticareti Yetki Belgelerimiz çıkartıldı. Sektörel bazda en önemli konulardan bir tanesi bu. 1 Ocak itibariyle Kuyumcu Ticareti yetki belgesi almayan esnaf arkadaşlarımız dükkanını kapatmak zorunda kalacaklar. Geç kalınmış bir karar ama en azından alınmış karar olduğu için mutluyuz açıkçası” ifadelerini kullandı.