Kanserin erkeklerde yüzde 20 daha fazla görüldüğünü belirten uzmanlar, erkeklerde akciğer kanserinin, kadınlarda ise meme kanserinin en sık görülen kanser tipleri olduğunu söyleyen Doruk Sağlık Grubu Yıldırım Hastanesi Göğüs Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Köksal Yurda Eken, akciğer kanserinin en büyük sebebinin sigara olduğunu ve “Sigaranın için 4000’den fazla kimyasal ve 70’ten fazla da kanser oluşturduğu kesin olarak bilinen madde vardır. Ancak sadece sigarayı değil tüm tütün mamullerini risk faktörleri arasında saymak gerekir. Araştırmalar göstermiştir ki; akciğer kanseri riski puro içenlerde sigara içenlere göre 3, pipo içenlerde 8 kat artmaktadır. Nargile içenlerde de akciğer kanseri riski artış göstermektedir” diyor.

PASİF İÇİCİLİK DE TETİKLİYOR

Fitness Beslenme: Aktif Yaşamın Temel Taşı Fitness Beslenme: Aktif Yaşamın Temel Taşı

Op. Dr. Köksal Yurda Eken akciğer kanserinin diğer sebeplerini şöyle sıralıyor; “Evlerin günlük havalandırılmaması sonucu oluşan Radon Gazı. Hava kirliliği, genetik yatkınlık da akciğer kanserine sebebiyet vermektedir. Hastanın daha önce verem, TBC gibi rahatsızlıklar geçirmesi de akciğer dokusu üzerinde kanser gelişmesine neden olmaktadır.”

Pasif içiciliğin de akciğer kanseri riskini arttırdığına değinen Dr. Eken, “Sigara içenler sadece kendilerine değil, çevrelerine de zarar vermektedirler. Bir kişi sigara içmemesine rağmen, çevresinde sigara içiliyorsa, pasif içici olmayan insanlara göre kanser riski yüzde 35 artmaktadır” uyarılarında bulunuyor

ŞÜPHE ÖNEMLİ

Akciğer kanserinde tanı konulmasına şüphelenmenin önemli bir husus olduğunu söyleyen Dr. Eken, “Bu hastalık kendini sıklıkla tekrar eden, geçmeyen ve şiddetini artıran, çoğunlukla da balgamın eşlik ettiği öksürükle kendini belli eder. Balgamdan kan gelmesi, kilo kaybı, nefes darlığı, halsizlik, düşmeyen ateş, ses kısıklığı, sırt, kol, bel, bacak ağrıları da diğer klinik belirtiler arasındadır. Bu rahatsızlıkla göğüs hastalıkları ve cerrahisi uzmanlarına başvuran bir hastanın, doktorun yapacağı bir fizik muayene sonrası önce akciğer grafisi ve radyolojik işlemlerle tanı süreci başlar. Hastalığın derecesine, yaşa göre de farklı tanı işlemleri uygulanarak, en uygun tedavi yöntemi bulunmaya çalışılınır” dedi.