“Bursa'da Zaman” şiirinin yazarı Tanpınar anısına 16 yıldır aralıksız sürdürülen Tanpınar Edebiyat Yarışması’nın yanı sıra farklı etkinliklerle de adından söz ettiren Osmangazi Belediyesi, Bursa'yı edebiyatseverlerin gözünü çevirdiği önemli bir merkez haline getiriyor. Osmangazi Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü’nün organize ettiği programlar, yarışmalardan sempozyumlara ve Tanpınar Akademi çalışmalarına kadar çeşitli faaliyetler kapsamında Bursalılarla buluşmayı bekliyor.
Her yıl Ahmet Hamdi Tanpınar'ın eser verdiği farklı bir dalda 16 yıldır düzenlenen yarışma, bu yıl şiir dalında gerçekleştiriliyor. Son başvuru tarihi 7 Nisan olan yarışmanın, ödül töreni 13 Mayıs’ta yapılacak.

İlki geçen yıl düzenlenen Ahmet Hamdi Tanpınar Sempozyumu’nda ise bu yıl Tanpınar şiiri masaya yatırılacak. Şiir dalında düzenlenen yarışmanın sempozyum konusunun da şiir olduğu etkinlikte, Türkiye'nin önde gelen edebiyatçıları Bursa'da Tanpınar şiirlerini konuşacak. 13 Mayıs tarihinde gerçekleştirilecek etkinliğin danışma kurulunda Prof. Dr. Abdullah Uçman, Prof. Dr. Handan İnci, Metin Önal Mengüşoğlu ve Ercan Yılmaz yer alacak. Gün boyu sürecek olan sempozyumunardından Tanpınar Şiir Yarışması'nın ödül töreni ve CRR Türk Müziği Topluluğu'nun "Tanpınar'ın Satır Aralarında Musiki" adlı konseri gerçekleştirilecek.

‘Tanpınar Zamanı’ dergisi okuyucuyla buluşuyor

Ünlü edebiyatçının eserlerine konu olan Bursa, Tanpınar etkinlikleri çerçevesinde yeni bir edebiyat dergisine de kavuşuyor. Tanpınar yarışmasıyla birlikte içeriği belirlenecek olan dergi, bu yıl şiir üzerine yazılar kabul edecek. Yarışma duyurusuyla birlikte açıklanan Tanpınar Zamanı Dergisi, başvurulu yazıların yanı sıra davetli yazarlardan da eserlere yer verecek. Tanpınar Zamanı Dergisi; röportaj, deneme, şiir, makale, mektup, inceleme ve benzeri gibi yazılarla yarışmaya katılan yazarlara farklı bir perspektif sunmuş olacak.
Amatör yazarların yarışmayla kendilerini sınadıkları, sempozyumla değerli edebiyatçılarla buluşma imkanı buldukları, dergi ile edebi üretimlerini sergiledikleri farklı ortamla eğitim boyutu da eklenecek. Tanpınar Akademi, önümüzdeki yıldan itibaren birbirinden değerli edebiyatçıların katılacağı atölye çalışmalarıyla amatör edebiyatçıların hizmetinde olacak.

“Tanpınar’ı geleceğe taşıyoruz”

Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar, yaşadığı dönemde kıymeti anlaşılamayan Ahmet Hamdi Tanpınar’ı tüm bu etkinliklerle geleceğe taşıdıklarını belirterek, “Türk Edebiyatı’na sayısız eserler kazandıran en uzun soluklu yarışma olma özelliğine sahip Ahmet Hamdi Tanpınar Edebiyat Yarışması’na başvurular devam ediyor. Bu yıl 16.’sını düzenlediğimiz yarışma ile Edirne’den Kars’a, Japonya’dan Amerika Birleşik Devletleri’ne kadar dünyanın dört bir yanına Ahmet Hamdi Tanpınar adını ulaştırmanın gururunu yaşıyoruz” dedi.