İlki 2001 yılında ‘Deneme’ dalında düzenlenen Ahmet Hamdi Tanpınar Edebiyat Yarışması’nın 14’üncüsünün startı verildi. Aradan geçen 13 yıl içerisinde Türk edebiyatına şiir, hikaye, makale, roman ve araştırma inceleme dallarında birçok eser kazandıran yarışmanın başlama duyurusu Sümbüllü Bahçe Konağı’nda düzenlenen basın toplantısı ile yapıldı. Düzenlenen basın toplantısında bu yılki yarışma hakkında bilgi veren Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar, edebiyatseverler tarafından ilgili ile beklenen Ahmet Hamdi Edebiyat Yarışması’nı 14. kez düzenliyor olmanın mutluluğunu yaşadıklarını söyledi.

Osmangazi Belediyesi’nin sadece şehirdeki fiziki şartların iyileştirilmesi noktasında değil, insanların kültür-sanat faaliyetleri ile iç içe olması noktasında da birçok çalışma yürüttüğünü ifade eden Başkan Dündar, “Bu çalışmalarımızdan bir tanesi de 14 yıldır düzenli olarak gerçekleştirdiğimiz Ahmet Hamdi Tanpınar Edebiyat Yarışması. Yine düzenli olarak gerçekleştirdiğimiz Mevlana Şiir Yarışması ve Feraizcizade Mehmet Şakir Oyun Yazma Yarışması gibi yarışmalarımızla da Türk edebiyatına önemli katkılar sağlıyoruz” dedi.

Ahmet Hamdi Tanpınar Edebiyat Yarışması’nın her yıl edebiyatseverler tarafından büyük bir heyecanla beklendiğini kaydeden Başkan Dündar, “Ahmet Hamdi Tanpınar’ı yeni nesillere tanıtmak, mirasını koruyup, yeni edebiyatçılar yetiştirmek ve Türk edebiyatına yeni eserler kazandırmak amacıyla düzenlediğimiz yarışmamızda inşallah bu yıl da aynı ilgi ve heyecanı yaşayacağız. Bu yıl da daha önceki yıllarda olduğu gibi birbirinden güzel romanlar okuyacağımıza inanıyorum. Yarışmamıza katılmak isteyen edebiyatçılarımız,  3 Nisan 2015 tarihine kadar eserlerini teslim etmeliler. Yarışmanın sonuçlarını ise 22 Mayıs 2015 tarihinde düzenleyeceğimiz basın toplantısı ile açıklayacağız” diye konuştu.

Osmangazi Belediyesi olarak biz yarışmanın organizasyonu yürüttüklerini ancak jüri üyelerinin işin yükünü çektiğini kaydeden Başkan Dündar, sözlerine şöyle devam etti: “Yarışmamıza büyük destek veren Jüri Başkanımız Prof. Dr. Abdullah Uçman başta olmak üzere,  jüri üyelerimiz Prof. Dr Mehmet Tekin, Sayın Prof. Dr Handan İnci, Alim Kahraman, Cem Kalender, Metin Önal Mengüşoğlu ve İhsan Deniz’e çok teşekkür ediyorum” dedi. 

Yarışmanın Jüri Başkanı Prof. Dr. Abdullah Uçman da, Ahmet Hamdi Tanpınar Edebiyat Yarışması’nın 14 yıldır düzenleniyor olmasının Türk edebiyatı için çok önemli bir gelişme olduğunu belirterek, “Bir edebiyat yarışmasının 14 yıldır düzenleniyor olması kolay bir şey değil. İstanbul’da dahi bu kadar uzun soluklu bir yarışmaya rastlamak gerçekten çok zor.

Genç ve yetenekli yazarların öne çıkmasına imkan sunan böyle önemli bir yarışmayı düzenlediği için Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar’a çok teşekkür ederim” ifadelerini kullandı.

Ahmet Hamdi Tanpınar Edebiyat Yarışması’nda 2007 yılında birinci olan ve bu yılki yarışmaya jüri olarak katılan Cem Kalender ise, yarışma sayesinde şuan sevdiği işi yaptığını ve dördüncü kitabını yazıyor olduğunu söyledi. Yarışmanın diğer jüri üyeleri de Ahmet Hamdi Tanpınar Edebiyat Yarışması’nın Türk edebiyatında önemli bir yer teşkil ettiğini dile getirerek, Türkiye’nin düşünce, sanat ve kültür hayatına sağladığı katkılar için Başkan Dündar’a teşekkürlerini sundu.

Yarışmanın tanıtım toplantısının ardından Başkan Dündar, geçmiş yıllarda düzenlenen yarışmalarda birinci seçilen ve kitap haline getirilen eserleri, kendisini ziyarete gelen lise arkadaşı Nurullah Öztürk’e hediye etti. 

Yarışmaya katılmak isteyenler Facebook’ta yer alan ‘Ahmet Hamdi Tanpınar Edebiyat Yarışması’ sayfasından yarışma koşullarına ulaşabilirler.