Özkan YILDIRIM

-Ayhan Korkmaz kimdir?

Bursaspor Kulübü: “Bursaspor siyaset üstü bir kuruluştur” Bursaspor Kulübü: “Bursaspor siyaset üstü bir kuruluştur”

ANTRENÖRLÜKTE 30’UNCU YILIM 

- 1972 Bulgaristan doğumluyum, daha  6 yaşındayken ailem Türkiye’ye gelmiş. Ortaokul sonlara doğru spora başladım. İlk önce karate,sonra Kung Fu çalıştım, tekvando, kick boks,muay thai,wushu kung fu ile devam ettim. Aynı zamanda Gençlik ve Spor Müdürlüğü’nün  wushu kung fu olarak kadrolu antrenörüyüm. 20 yaşlarında antrenörlüğe başladım, 30 seneden beri hocalık yapmaktayım.

-Hocam maşallah çok gençsiniz ama 30 yıldır da hocalık yapıyorsunuz.

YEŞİLOVA ZAFER GENÇLİK SPOR KULÜBÜ VE FACTORY SPORTS CLUB BURSA’DA GÜRLEDİ

-Öyle bir esprisi de var zaten. Çocuklarla şakalaşırken ‘yaş kaç’ muhabbetinde ‘90’ diye şakayla karışık çıkmış bulundu. Nasrettin Hoca’nın fıkrasını bilirsiniz, hocaya yaşını sormuşlar ‘40’ demiş 8-10 sene sonra tekrar sorulduğunda yine ‘40’ demiş. Nasıl olur hocam 8 -10 sene kadar önce de yine 40 demiştiniz deyince. ‘Erkek adam sözünden dönmez, ağzımdan ne çıktıysa o’ demiş. Bunun 20 yılı vardır benim ağzımdan da 90 çıkmıştı, her sorulduğunda  ‘90’ diyoruz. İlkokul çalıştırdım ben aynı zamanda önceleri orada çocuklar gitmiş öğretmenlerine söylemişler. ‘Bizim hocamız 90 yaşında’ diye ‘olmaz oğlum’ demiş öğretmen, işte spor yapmış genç kalmış falan demişler hocalarına. Sonra beni bahçede aradı buldu o öğretmen  ‘90 yaşındaki hoca siz misiniz’ dedi. Çocuklar çok iyi motive olmuş. ‘90 yaşında hocamız var hala çok genç biz de sporu bırakmayacağız’ diyorlar dedi. Çocuklar hala doğum günümde pasta üzerine her zaman ‘90’ıncı yaşınız kutlu olsun’ diye yazarlar. 1992 yılında antrenörlüğe başladık meskende bir salonumuz var. Bizim kulüp adına antrenör arkadaşımız işletiyor. Toplam üç kulübümüz var. Biri Yeşilova-Zafer Gençlik Spor Kulübü, Factory Sports Clun ve bir de Bursa faydalansın diye Kick Boks Kulüpler Birliği’ni kurduk.

- Toplamda kaç sporcunuz oldu hocam bu uzun yıllarda?

8 BİN 500 KİŞİLİK LİSANSLI SPORCU ORDUSU

-Gelmiş geçmiş lisanslı 8 bin 500 civarında şu anda lisanslı gözüken bu kadar sporcumuz var. 150-200 sporcumuz da devam ediyor. Birçok başarılı sporcumuz oldu öğretmen olan, antrenörlük yapan milli takıma gidenler, Balkan şampiyonu Avrupa'da derece yapanlar bu süreçte 25-30 tane milli sporcumuz oldu. Gerçekten bu anlamda güzel bir ortalama tutturduğumuzu da söyleyebilirim. 

-Peki kulüp olarak amacınız ne sadece spor yapmaları mı hocam çocukların gençlerin?

 BURSA ŞAMPİYONASINDA MADALYAYA DOYDUK

-Büyük performans gösteren sporcularımız katıldıkları şampiyonalarda büyük alkış alıyor. Çocuklara yalnız spor eğitimi verip göndermiyoruz. Çocuğu sosyalleştiriyoruz. Sadece spor anlamında bir şeyler öğretmek değil, çocuğun ahlaki yönde saygılı olması yönünde eğitimler vermiş oluyoruz. Mesela yılbaşı gecesi müsaitti sabaha kadar program yaptık. Sporumuzu ve antrenmanımızı yaptık, arkasından bilgi yarışması yaptık. Daha sonra ufak bir futbol turnuvası, daha sonra bilek güreşi yarışması, Erzurumluların popüler ‘kabak oyunu’nu oynadık. Sabah saat 8’e kadar dolu dolu program yaptık burada, sonra hep beraber kahvaltımızı ettik ve yemeğimizi yedik. Çünkü biz sonuçta burada bir aileyiz çocuklarımızla. Bunun yanı sıra pandemi döneminde olmadı ama Erdek tarafına gidip orada çadırlarımızı grup kahvaltımızı ve yemeğimizi yapıyoruz, organizasyonlar düzenledik. Hep beraber gidiyoruz, eğleniyoruz, oturuyoruz kalkıyoruz, muhabbet ediyoruz ve spor yapıyoruz. 5-6 gün orada kalıyoruz. Bunu çocuk hiçbir zaman unutamıyor, sporu bırakıp gitse ve gelse de mutlaka bunları unutamıyor. Sporu bırakmış olsa da burada yaşamış olduğu bu günleri unutamıyor. Instagram'dan vesaire sürekli yapmış olduğumuz etkinlikleri oraya atıyoruz çocuk aradan 10 yıl geçmiş olsa başka şehre gitmiş olsa da Bursa'ya geldiğinde mutlaka buraya ziyarete gelir. Burada ahlakı, güzel edebi veremiyorsan onu Avrupa şampiyonu yapsan ne olur?

ÇOCUKLARIMIZIN ÇEVREDEN KORUNMASI ÇOK ÖNEMLİ

Bizim Uzakdoğu sporlarına biraz ‘vurdulu kırdılı’ diyoruz ya, çocuklar hemen gelip burada bir şeyler yapmak istiyor ama burada kaldığı zaman bunun kırma dökme olmadığını bunun saygı sevgi çerçevesinde olduğunu görüyor. Cumartesi pazar geçenlerde Atıcılar’da müsabakalar vardı çocuğumuz maça çıkıyor sporunu yapıyor sonrasında sarılıp ayrılıyor. Bu çok önemli, millet olarak da biraz şiddete meyilliyiz spor çerçevesinde kurallar dahilinde burada bunu öğrenmiş oluyorlar. Çocuklar gelsin burada kendini ispatlasın bizim hedefimiz bu. 

Şu anda alkol tüketiminin ve uyuşturucunun artması belli ekonomik konularda da sıkıntı var insanlar ufacık bir durumda köpürüyor. Bu çocuk burada kaldıkları müddetçe o ortamdan çocuğu uzaklaştırdığınız zaman çocuk temiz kalır, biz bunu yapmaya çalışıyoruz maddiyat olmadan olmuyor ama biz bunu yapabilmek için uygun fiyatlar koyarak çocuklarımızın gelmesini istiyoruz.

EDEP VEYA AHLAK VEREMEDİKTEN SONRA AVRUPA ŞAMPİYONU OLSA NE ÇIKAR?

-30 civarı milli takım sporcusu, antrenör, öğretmen veya diğer meslek gruplarında başarılı olmuş çocuklar çıkmış buradan. Peki bundan sonra kulüp olarak gelecek hedefleriniz de neler var hocam?

- Biz hala çocuklarımızı yetiştirip müsabakalara sokmaya çalışıyoruz, altyapıdan alıp Bursa şampiyonu, arkasından Türkiye Şampiyonası derken, Türkiye’de çocuk kendini ispat ettikten sonra milli takımlara çıkarmak istiyoruz hedefimiz bu. Altyapıdan küçük yaşta alarak çocuklarımızı milli takımlara  yetiştirmek. Sonrasında milli olsa da mesela öğretmen oluyor, avukat oluyor spora devam ediyor. Bu çocuklarımızın sayılarını artırabilmek çok önemli.

Yıllarca yanımdaki bütün sporculara, ‘bana yapılanı ben size yaptım, siz de size yapılanı öğrencilerinize yapacaksınız’ diyorum. Sporcularımızla aile gibi olmak istiyoruz. Çocuklarımızın arkadaşlarını buradan edinmelerini istiyoruz, dışarıdan arkadaş edinmeyin gezmek ve sosyalleşmek istiyorsan buradaki  sporcu arkadaşlarıyla eğlensin veya gezsin istiyoruz. Böyle yaparsan hem güzel bir çevre edinirsin, hem de dışarıdaki ortamlardan kendini korumuş olursun. Etraf, çevre gerçekten bozulmuş durumda.

Hayalim antrenörlüktü, ben bunu başardım aynı zamanda milli antrenörüm milli takımda çalıştırıyorum, birçok ülkeye  milli sporcularımızı götürdük, oralarda başarılar elde ettik. Benim keşkem şu olur, imkanım olsaydı daha büyük salonlar açarak ,daha çok insanımıza ulaşmak olabilirdi diyebilirim.

TEŞVİK VE MOTİVE ETMEK LAZIM

Şu anda çalıştırdığım sporcuların artık çocukları da gelmeye başladı. Bu da beni çok onurlandırıyor gururlandırıyor. Ben buradan ailelerimize ebeveynlere seslenmek istiyorum;  Çünkü çocuklarımızı onlar yönlendirecekler, bir yere yönlendiremedikleri de boşlukta kalmış oluyor. Böylelikle bazen  yanlış yollara gidebiliyorlar. Çocuklarına mutlaka sahip çıkmaları lazım. Ufak yaşta çocuklarını spora yönlendirmeleri lazım. Neye  kabiliyeti varsa o spora yönlendirsinler. Biz çocuklarımızı bu yönde motive etmeye çalışıyoruz. ‘ Bir sene devam edersen sana tablet alacağım’ demeleri lazım, büyükler bile belli hareketleri yaptıktan sonra bırakabiliyor, ‘bunu öğrendim’ diyor. Ben de buraya yeni gelmiş çocuklarımıza ‘3 ay devam ederseniz size madalya takacağım’ diyorum. Çocuk ‘madalya alacağım’ diye gayret ediyor. 3 ay geçince madalyayı takıyorum. ‘3 ay daha devam edersen ikinci madalyayı  takacağım’ diyorum. Sonra ‘6 ay daha gidersen sana kupa vereceğim’ diyorum. Bu şekilde teşvik ediyorum. Çocuklarımızın hep doğum günlerini takip ederim doğum günü geldiğinde bir eşofman takım bir alt takım bir üst takım bir şeyler hediye ederim. Fotoğraf çekerim kesinlikle. Onların da yaş günlerini hiç bir zaman atlamam, onları onere etmek doğum gününde hatırlamak da ona dokunmak demektir. Sonuçta böylelikle aile bilincini ortaya koymaya çalışıyoruz.

BİZİM İÇİN ÇOCUKLARIMIZIN OKUL HAYATI DA ÇOK ÖNEMLİ

Etraftaki çevreden bir şekilde korunmalarını sağlıyoruz. 20-30 yıl öncesine göre ailelerimizde bilinçli bunun sert bir spor olmadığını zaten biliyorlar futboldan bile daha az sakatlık oluyor. Futboldakinin yüzde 2-3’ü kadar bir sakatlıklar olabiliyor. Mutlaka kaskımızı ve koruyucularımızı vesaire her şeyimiz var, bu tür önlemler alınmış durumda. Gördüklerinde bütün ebeveynler, büyüklerde bunu görüyor çok memnun kalıyor. Spora devam etmeleri ile ilgili. Bunun yanı sıra çocuklarımızın okul başarısı da çok önemli bazı durumlarda işte dersleri ile ilgili ailelerinden almış olduğumuz bilgiler doğrultusunda çocuklarımıza derslerine önem vermelerini vermemesi durumunda spora ara verebileceğimizi söylüyoruz. Sonrasında çocuk motive oluyor hem dersini hem de buradaki çalışmalarına önem gösteriyor. Çünkü bizim için çocuklarımızın okul başarıları da çok önemli. Bunları yaparken disiplini hiçbir şekilde elden bırakmıyoruz sonuçta burada gelen herkes ‘benim sporcum olsun’ diye düşünmüyoruz. Genel ortamı bozmaları durumunda burada olamayacaklarını da söylüyoruz Sonuçta buradaki ortamın korunması da çok önemli elimizden geldiğince çocuklarımızın yanında olmaya çalışıyoruz onların hayata ahlaklı, edepli bir şekilde hazırlamak bizim için başarılardan çok daha önemli.  

İLETİŞİM BİLGİLERİ:
KIRCAALİ MAHALLESİ,
CAMİ SOKAK  NO:7
(Kent Meydanı Medikalpark hastanesinin  iki arka sokağı)
OSMANGAZİ/BURSA