Hatice DAL

AFAD ile İHH İnsanı Yardım Vakfı paydaşlığında düzenlenen ‘Afet Bilinci’ konulu seminer Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü seminer salonunda gerçekleşti. Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü Erkut Öneş, bu seminerin ne denli önemli olduğundan bahsederek, Marmara depreminde yaşanılanları anlattı. Afetlere hazırlıklı olmamız gerektiğini ifade eden İl Müdürü Erkut Öneş, 1999 depreminde insanların bilinçsizce hareket ettiklerini kaydederek, “Bize afetlerde bilinçli yardım etmeyi İHH kazandırdı. Pakistan’da depremde yaptığı çalışmalarla bizlere örnek oldu. Ağaçtan düşenin halini ağaçtan düşen anlar. Örneğin dün geceden bu sabaha 21 tane deprem olmuş. Deprem ne zaman geleceği belli olmayan bir afet, hazırlıklı olmamız gerekiyor” dedi.

BİLGİ PAYLAŞTIKÇA GÜZEL

İHH İnsani Yardım Vakfı Bursa Şubesi Başkanı Hüseyin Kaplan ise 25 yıllık bir kuruluş olduklarını hatırlatarak, 140 ülkede faaliyet gösterdiklerini belirtti. Pakistan depreminde ülkenin cumhurbaşkanından bile daha önce bölgede olduklarını dile getiren Hüseyin Kaplan, “Bilgi özel değildir, paylaştıkça güzeldir. Bizler can kurtarmanın önemini bilerek hareket ediyoruz” açıklamalarında bulundu.

KENTSEL DÖNÜŞÜM ŞART

Yakup Akbaş ve Ömer Yüce tarafından olası bir afet durumunda hayatımızı nasıl devam ettireceğimize dair bilgilendirme yapıldı. Türkiye’de en çok gerçekleşen afetin heyelan olduğunu söyleyen paylaşımcılar, ancak en çok yıkımın depremde gerçekleştiğini kaydederken, Marmara bölgesinin 1. derece deprem riskine sahip bölgelerden olduğunu tekrarladı. Japonların depremde canlarının güvencesi olduğu için eşyalarını koruduklarını da dile getiren Ömer Yüce, “Biz önce canımızı korumaya çalışıyoruz çünkü evlerimize güvenmiyoruz” dedi. Afetlerin durdurulma şansı olmadığına göre önlem alınması gerektiğinin önemine değinen Yakup Akbaş da “Depremle ilgili yapılabilecek en büyük önlem kentsel dönüşüm. Binanız ayakta kalmıyorsa yapılacak bir şey yok” ifadelerini kullandı.