Semih ŞAHİN

Yıldırım Belediye Başkanı İsmail Hakkı Edebali, 4 yıllık görev süresi boyunca hayata geçirdiği projeleri kamuoyu ile paylaştı.  Planlama ve Kentsel Gelişim Merkezi’nde düzenlenen toplantıda basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Başkan İsmail Hakkı Edebali, yapımı biten, devam eden ve hayata geçirilmesi planlanan projeler hakkında bilgi verdi. Değirmenönü, Karapınar, Mevlana, Ulus, Arabayatağı, Çınarönü ve Hacivat mahallelerinde yapılan yatırımlardan bahseden Başkan Edebali, göreve geldiklerinde söz verdikleri 100 projeden 73’ünü hayata geçirdiklerini kaydetti. Yıldırım'ın üçte birini yenilediklerini vurgulayan Edebali, Yıldırım için üretmeye devam edeceklerinin altını çizdi.

GÖNÜLLÜ VE YERİNDE DÖNÜŞÜM

Yıldırım’ı geleceğe taşıyacak kentsel dönüşüm uygulamalarının en önemli projeleri olduğunu belirten Başkan Edebali, “İlçemizin 3 bin 200 hektarlık planlanabilir alanının, 1.125 hektarlık kısmını kentsel dönüşüm alanı olarak belirledik. Devam ettirdiğimiz kentsel dönüşümde, fiziki dönüşümün yanı sıra mekânsal ve sosyal değişimi birlikte yürütüyoruz. Böylece ilçemiz bir taraftan planlı bir şehir haline dönüşürken diğer taraftan da kültürel, sanatsal ve sportif etkinliklerin merkezi haline geliyor. 750 bine yakın nüfusuyla Yıldırım’da kentsel dönüşümde insanların yaşamına uygun alanlar oluşturamazsak tam anlamıyla başarıyı yakalayamayız. Yıldırım’daki en önemli amacımız insanların mağdur olmayacağı, güvenli ve modern konutlarda yaşayacağı bir dönüşüm hamlesini tam anlamıyla gerçekleştirmek” dedi.

50 yıllık sorunlara neşter

Yıldırım’daki kentsel dönüşüm projeleri hakkında da bilgi veren Başkan Edebali, ‘Yeni Yıldırım’ yolunda en önemli adımlardan birinin Mevlana-Ulus kentsel dönüşüm projesi olduğunu belirterek, “Yıldırım’ın en büyük dönüşüm projesi olan Mevlana-Ulus projesinin inşaatı tüm hızıyla devam ediyor. İlk etap olan 850 konutu Ağustos ayında hak sahiplerine teslim edeceğiz. Diğer bölgelerimizde de planlama çalışmalarını tamamlayarak uygulama safhasına geçiyoruz. Yiğitler, Teferrüç, 152 Evler, Beyazıt, Esenevler, Eğitim, Ortabağlar, Güllük, Sinandede, Sıracevizler, Yediselviler, Şükraniye, Değirmenönü, Karapınar, Ertuğrulgazi, Şirinevler ve Vatan mahallelerimizde planlama çalışmalarını tamamladık. Uzlaşma görüşmelerini devam ettirerek insanlarımıza mağduriyet yaşatmadan gönüllü dönüşümü gerçekleştireceğiz. Yavuzselim, Mevlana, Ulus, Arabayatağı, Çınarönü, Hacivat mahallelerinde plansızlıktan kaynaklanan ve 50 yıldır biriken sorunlar vardı. Bunu çözdük. İlçenin üçte birinin imar düzenini değiştirdik. Yıldırım'ın üçte birini yeniliyoruz” diye konuştu.

Modern ve güvenli konutlar

Yıldırım Belediye Başkanı İsmail Hakkı Edebali, Ankara Yolu’nun alt tarafında yer alan Arabayatağı, Hacivat, Ulus, Yavuzselim, Çınarönü ve Mevlana mahalleleri için mevcut eski planın yerine Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yeni imar planının onaylandığını hatırlatarak, “6 mahallemizde 450 hektar alanda 150 bini aşkın insanımız yaşıyor. Riskli alan olarak belirlenen bu bölgemizde Bakanlığımızın onayıyla yeni imar planını hayata geçiriyoruz. Bitişik nizamdan ayrık nizama bu planla birlikte geçiliyor. 50 yıllık sorunu çözerek şuyulandırma çalışmaları sonunda vatandaşlarımızın tapularını yeni plana göre vereceğiz. Modern ve güvenli konutların yanı sıra ulaşım ağı genişlemiş, kişi başına düşen yeşil alan miktarı, sosyal ve donatı alanları ile Yıldırımlıların yaşamaktan mutluluk duyacağı yeni bir yaşam alanı inşa edeceğiz” ifadelerini kullandı.

Hem fiziki hem sosyal dönüşüm

Türkiye'nin en kapsamlı kentsel dönüşüm hamlesi ile tarihi ve sivil mimari örneklerini Yıldırım’da ayağa kaldıracaklarını aktaran Başkan Edebali, şöyle devam etti: “Kadim medeniyetimizden güç alarak başlattığımız ve ilçenin yüzde 33’ünü kapsayan, aynı zamanda Türkiye’nin en kapsamlı kentsel dönüşüm hamlesi ile geleceğin modern ve güvenli şehrini inşa ediyoruz. Modern şehircilik esaslarıyla ilçemizdeki yaşam standartlarını yükseltirken, kadim medeniyetimizin izlerini taşıyan sivil mimari yapılarımızın da yenilemelerini gerçekleştireceğiz. Ayrıca tarihi kent merkezi yenileme projemizle de Karaağaç, Kurtoğlu, Yeşil, Meydancık, Hocataşkın ve Emirsultan mahallemizde toplam 43,58 hektarlık alan hem hak ettiği konuma gelecek. Fiziki dönüşümün yanında mekânsal ve sosyal değişimi birlikte yürüterek gerçekleşecek dönüşüm sayesinde tarih şehri Yıldırım, Türkiye'nin sayılı merkezlerinden biri konumuna gelecek.”