Funda AVCI

Kadın Ekonomi Platformu’nun (KEP) 2017 Ekonomisine Bakış konulu toplantısı Bursa Akademik Odalar Birliği (BAOB) yerleşkesinde yapıldı. Toplantının açılışında konuşan KEP Yönetim Kurulu Başkanı Gülşen Şentürk, kadınların Nene Hatun gibi hep ön safta olması gerektiğini söyledi. ‘Kadın Ekonomi Platformu üyeleri olarak bizler, yarına daha güçlü bakan kadınların, ekonomik özgürlüğe hâkim kadınlar olacağına inanmaktayız’ifadelerini kullanan başkan şantürk,  “Hükümetimizden Bursa başta olmak üzere ekonomi ve ticaret öncelikli vergi indirimlerini acilen beklemekteyiz. Yerel dinamiklerin daha fazla kadın işverenlere yönelik işletme alanları ve ekonomik sahaları oluşturması ile Bursa daha güçlü KOBİ firmalara kavuşacaktır. Biz yerelde kentimiz genelde ülkemiz için 2017 yılı başta olmak üzere hem Bursa, hem Türkiye’de önümüzdeki 5 yılı ‘Türkiye Ekonomisi Dünyaya KEP çıkartacak’ sloganı ile ekonomi yatırımları dönemi olarak ilan ediyoruz”diye konuştu.

Kimsenin bir şüphesi olmasın

Prof. Dr. Ercan Dülger’in ekonomiyi rakamsal verilerle anlattığı toplantıda, AK Parti Bursa Milletvekili Bennur Karaburun hükümetin ekonomik politikalarını değerlendirdi. BennurKaraburun, hükümetin ekonomik reformları sayesinde 2018 yılından itibaren yüzde 5 ve üstünde bir büyüme patikasınıngerçekleşeceğini söyledi. 2016 yılında küresel piyasalarda çok ciddi dalgalanmaların yaşandığı, mortgage krizinin ardından arzu edilen toparlanmanın bir türlü yakalanamadığı bir dönemin geride bırakıldığını kaydeden Karaburun, “2017 yılının ise 2016’ya göre çok daha dengeli bir yıl olması muhtemel. Geçen sene hem hain darbe teşebbüsü hem de küresel durgunluğun yansımaları sonucu büyümemiz üzerinde aşağı yönlü bir baskı yaşadık. Ancak bu dönemde meydana gelen belirsizliklerin ortadan kalkması ile birlikte Türkiye, tekrar güçlü bir büyüme patikasına oturacaktır. Hükümetimiz reformlarına ve desteklerine kaldığı yerden devam edecek, kimsenin bir şüphesi olmasın” dedi.

YERLİ ÜRETİM YAYGINLAŞTIRILMALI

Karaburun;”2017 yılında dış ticaret performansımızda da 2016 yılına göre daha güçlü rakamlar hedefliyoruz, 2017 yılında yatırımların ve ihracatımızın artmasını, bu surette daha fazla vatandaşımıza iş kapısının aralanmasını öngörüyoruz. Bunları gerçekleştirirken de enflasyonu kontrol altına alacak, cari açığımızı da sorun olmaktan çıkaracak araçlar kullanacağız” ifadelerini kullandı. Enflasyonun yapısal reformlar sayesinde yüzde 5 bandına oturacağını belirten Bennur Karaburun, cari açığa çözüm olarak da turizm ve hizmet sektörlerinde döviz girdisinin artması ile yerli üretimin yaygınlaştırılmasını da sözlerine ekledi.

KADIN İSTİHDAMINDA HEDEF YÜZDE 38

10. Kalkınma Planı çerçevesinde kadınların işgücüne katılım ve istihdam oranlarının arttırılması noktasında önemli bir politika çerçevesi çizildiğini dile getiren Bennur Karaburun, “Plan dönemi sonunda, kadınlara yönelik istihdam teşviklerinin etkinleştirilmesi, kadın girişimcilere özel bütüncül bir destek programının uygulanması ve kadınların işgücüne katılım oranının yüzde 34.9, istihdam oranının yüzde 31’e yükseltilmesi amaçlanmaktadır” dedi.

Çalışma hayatında farkındalık...

2023 hedeflerinde ise kadın istihdamı oranımızın yüzde 38’e çıkartılması planlanmakta olduğunu ifade eden Karaburun:” 65. Hükümet Programında öncelik verilen konular arasında kadın istihdamına yönelik geliştirilen istihdam teşviklerine devam edilmesi, kadın girişimciliği programının uygulamaya konulması, kadınlarımızın iş hayatına girişlerinin kolaylaştırılması, çalışma hayatında farkındalık oluşturucu programların arttırılması,kadınlarımız için iş ve aile yaşamını uzlaştırma politikalarının hayata geçirilmesi yer almaktadır. Bunlara ilaveten çalışanların ve işverenlerin kadın-erkek fırsat eşitliği bilincini güçlendirmeye yönelik farkındalık oluşturucu programlarımızı artıracağız.Aynı zamanda kadınlarımız için iş ve aile yaşamını uzlaştırma politikalarını hayata geçirecek, bu alanda yapılacak tüm işlerin titizlikle takipçisi olacağız” diye konuştu.