Özkan YILDIRIM

***Sayın Hocam bizler sizi gayet yakından tanıyoruz ama okuyucularımız için isterseniz sizi tanıyarak röportajımıza başlayalım.

TECRÜBELİ, UZMAN KADROMUZLA BURSALILARIN HİZMETİNDEYİZ.

----  Elbette, memnuniyetle. 1969 İstanbul Çapa Tıp Fakültesi mezunuyum, bir süre sosyal sigortalar kurumunda pratisyen hekim olarak çalıştım, onun da nedeni Bursa'da Tıp Fakültesi açılacaktı ihtisasa orada başlamak istedim. Öyle de yaptık.1977 yılında tıp fakültesine asistan olarak girdim.1981'de oradan uzman oldum, başka bir devlet kurumunda çalışmadım. Gene o zamanlarda biz biraz da idealistiz herhalde, işte adam gidiyor Devlet hastanesinde çalışıyor muayenehanesini de açıp çalıştırıyor, öyle çok örnekler vardı. Fakat biz öyle yapmadık. Bu tabii biraz da kendimize güvenden herhalde. Hatta sigortanın başhekimi o dönem bana darıldı, gitmediğim için hakikaten çok büyük desteğini gördüm orada pratisyen olarak çalışırken ve sonra işte serbest hekimlik yaptım. Uzunca bir süre çalıştıktan sonra da artık paramız pulumuz tamam azıcık da sosyal olalım diye burayı kurduk. Burasının kurucu Başhekimi benim. Burasını nasıl edelim nasıl kuralım diye çalışırken. Nerede yapabiliriz dediğimizde bu tarihi binayı buldular.2001 yılında böylelikle burada faaliyete başlamış olduk. 20 seneyi geçkindir buradayız. Burada 5 göz uzmanımız bulunmakta. Op. Dr. Birtan Öztürk Başhekimimiz. Prof. Dr. Haluk Ertürk, Op. Dr. Melih Kurt ve Op. Dr. Fatma Altınsoy, Anestezi Uzmanımız Uzm. Dr. Süleyman Güner görev almaktadır. Ayrıca altı hemşiremiz ve diğer destek personelimizle birlikte 2001 yılından beri burada hizmet vermekteyiz.

*****Hangi Göz ameliyatları uygulamaları gerçekleştirmektesiniz acaba sayın hocam?

GÖZ İLE İLGİLİ HER TÜRLÜ AMELİYATI YAPABİLİYORUZ

   ---- Katarakt ameliyatlarından glokom ameliyatlarına, Lazer Ameliyatlarından şaşılık ameliyatlarına kadar aklınıza gelebilecek her türlü göz ameliyatları uygulamaları tedavi yöntemleri merkezimize uygulanmaktadır. Excimer Lazer ameliyatları 18 yaşından sonra yapılması gerekmekte. 18 yaş niye? Çünkü miyop 18 yaşa kadar artar. Ondan sonra artık artmaz, sabit kalır. Ondan sonra bu ameliyatı yapabiliriz öbür türlü yaptığımızda 18 yaşında ameliyat yapıldığında tekrardan bozulma durumu ortaya çıkabilir. Bundan sonrası kişinin isteğine bağlı 18 yaşından sonra ne zaman yaptırabilirsiniz ne zamana kadar 40 yaşına kadar 45 yaşına kadar bu miyop ameliyatı yapılabilir.40 yaşını 45 yaşını geçtikten sonra genelde yaşa bağlı bir gözlük kusuru çıkar onun da ameliyatı başka bir şekilde o sefer de gözün içerisindeki merceği değiştirerek hem uzağı hem yakını gösteren mercekler kullanılarak bu şekilde yapılır.

***Hangi derecelerden itibaren bu ameliyatlar yapılabiliyor Sayın hocam bu konuyla ilgili dünden beri çok soru aldık.1 numara ,1,5 numara da pek bu ameliyatlar yapılmaz diye duyuyoruz ama bunun doğruluk payı var mı acaba?

---- Düşük derecelerde bu ameliyatın anlamı yok bunu yapmak aslında çok da etik değil 1 numara olan adam yakını da uzağı da görür çok zorlanmadan %100 görmeyebilir fakat   %80-85 görür. Bunun bir avantajı daha var 1 numara avantajı şu. Yakın okumada sıkıntı yaşamazsınız. Bu nedenle 1-1,5 derece bozukluklarda böyle bir ameliyatın yapmanın anlamı yok.

Bursa’da 2023’ün son, 2024’ün ilk bebekleri dünyaya geldi Bursa’da 2023’ün son, 2024’ün ilk bebekleri dünyaya geldi

**** Etrafımızdan çevremizden duyuyoruz, sayın hocam birçok gözde göz hastanelerinde gerçekten yüksek fiyatlı rakamlara bu tür ameliyatlar yapılıyormuş, bu konudaki fikirlerinizi düşüncelerinizi almak isteriz.

AMACIMIZ ‘EN AZ MASRAFLA HASTALARIMIZI NASIL ÇIKARTIRIZ’

 ----Öncelikle şunu belirtmek isterim ki, her türlü ameliyatta değerli Bursalılara Göz Nurunu Koruma Vakfı, Yıldırım Göz Merkezi olarak hizmet sunmaktayız. Bizim patronumuz yok. Biz daha çok hani imkanı olmayanlara destek olmaya çalışıyoruz, tabii bu ameliyatların büyük masrafları da var biliyorsunuz ve çoğu da bunların ithal ürünler neredeyse tamamı ithal hepsi. Bunlar hep maliyet. Bunun yanı sıra personel giderleri, olağan giderleri de eklediğinizde giderler üst seviyede. Bizler vakıf olarak kar gözetmeksizin en makul rakamlara bu hizmeti vermekteyiz. Her yıl kongre yapılır gelir gider hesaplanır, yüzde on civarında bir karımız gözükür sadece. Yüzde onla da işte sonuçta değişen yenilenen teknolojilere ayak uydurmak maksadıyla ekip, ekipmanlarımızı yeniliyoruz. Bizim ayrıcalığımız sizler kendi çevrenizden de biliyorsunuzdur özel hastanelerde bir şekilde ameliyata yönlendirme gibi durumlar olabilir biliyorsunuz. Bizim en birincil özelliğimiz kesinlikle farkımız bu. Hastalarımızı en az masrafla nasıl buradan çıkartabiliriz ona önem gösteriyoruz ve etik değerlere kesinlikle saygılı olmak olmazsa olmazımızdır.

****Osman Hocam, çok hoş tarihi bir yapının içerisinde bulunuyorsunuz, okuyucularımıza bulunmuş olduğunuz bina ile ilgili neler söylemek istersiniz?

-----Burası 1390’lı yıllarda Yıldırım Beyazıt Camii'nin Külliyesi olarak yaptırılmış, Osmanlı Devleti'nin ilk Hastanesi olarak işlev görmüştür. Gerçekten çok müstesna özel tarihi bir yapı.

***** Osman Hocam peki göz hastalıkları uzmanı olarak hayatınızdan memnun musunuz? Tıbbı hedefleyen gençlere bu bölümü önerir misiniz? Bu konuyla ilgili yorumunuzu merak ediyorum.

 BÜTÜN GENÇLERE ÖNERİRİM

  ---- Ben yeniden tahsil yapacak olsam, tıp fakültesini okurum yine uzman olacaksam göz Hastalıkları Uzmanı olurum. Ben bakın 80 yaşıma girdim neredeyse halen aktif olarak çalışıyorum. Nedeni de benim bu işi çok sevmem. Biraz da tabii gene ekonomik açıdan bakacak olursanız göz muayeneden, ameliyattan hepsinden göz uzmanları para kazanırlar. O açıdan da iyi mesela. Şimdi benim dönem arkadaşlarımdan diğer branşlarda hekimlik yapan hemen hemen yok gibi, yapanlar da İşyeri Hekimliği yapıyor. Birçoğu bıraktılar göz hekimliği dışında olanlar. Bir yere kadar geliyor sonra emekli olup işyeri hekimliği vesaire yapıyorlar. Biz normal yaşantımızdaki hekimliği hala daha sürdürüyoruz. Bu manada göz uzmanı olmanın büyük avantajı olduğunu söyleyebilirim.

DÜZENLİ BİR HAYAT ÇOK ÖNEMLİ

Ama tabi bir de şu var bu yaşlara gelebilmek için özel yaşantınıza özen göstermek zorundasınız. İçki, sigara, zararlı alışkanlıklar, gece yaşantıları vesaire gibi şeyler kesinlikle olmaması lazım. İşimiz çok hassas böyle eline hakim olmak zorundasın tuttun mu nereden geçeceksen o iğneyi oradan geçirmek zorundasın. Elbette bu yaşlara gelebilmek için sadece tıp alanında çalışanlar için değil bütün meslek grupları içinde düzenli bir hayat gece yatma saati sabah kalkma saati disiplinli uygulama zararlı alışkanlıklardan uzak durma bunlar ileri yaşlara gelebilmek için çok çok önemli. Sadece hekimler için değil diğer bütün meslek grupları bütün sanatlar için bu aynı şekilde. Ben buradan tabi en başta değerli gençlerimize ülkemizin geleceği gençlerimize bunları önermek istiyorum hangi mesleği seçerlerse seçsinler az önce belirttiğim hususlara dikkat etsinler.

Biz Bursa'da Göz Nurunu Koruma Vakfı, Yıldırım Göz Merkezi olarak elimizden geldiğince insanlarımızın yararına onları en az masrafla buradan ayrılmaları yönünde çeşitli çalışmalar uygulamalar yapıyoruz. Mutlaka gözleri ile ilgili bir karar vermeleri durumunda bizim merkezimize de uğrasınlar onlar için neler yapabileceğimizi kendileri ile paylaştıktan sonra kararlarını vermeleri onlar için çok daha iyi olacaktır diye tahmin ediyorum. Son olarak Bursa'dan bütün insanlarımıza 84 milyon Türk insanına sevgilerimi, saygılarımı göndermek istiyorum, esenlikler diliyorum. Diyerek sözlerini tamamladı.

İLETİŞİM BİLGİLERİ

Sinandede Mah. Barutluk Cad.No:92 Yıldırım / BURSA / TÜRKİYE

 0 (224) 364 91 00

 0 (224) 364 91 07

 [email protected]