1980'lerde İngiltere'de bir cerrah tarafından birkaç yüz sterline satın alınan çok nadir bir 18. yüzyıl Çin vazosu, geçtiğimiz gün düzenlenen müzayedede 1,2 milyon sterline satıldı. Turnalar ve yarasalarla süslenmiş 60 santimetrelik mavi renkli, gümüş yaldızlı vazonun, 1700'lerde Çin İmparatoru'nun sarayı için yapıldığı öğrenildi.

The Guardian'ın aktardığına göre; şu anki sahibinin merhum babasının, görünüşü için satın aldığı vazoyu, 1990'larda antika uzmanı Mark Newstead, ailenin Midlands'teki evinin mutfağında gördü. Yıllar sonra Newstead, Çin imparatoru Qianlong'a ait altı karakterli mühür işaretini tespit etti ve vazonun muhtemelen 18. yüzyılın ortalarında Qing sarayının salonlarında sergilendiğini söyledi.

v.jpg

'CERRAH ONU SADECE DEKORATİF BİR ŞEY OLARAK ALDI'

Benzersiz Kelebekler’e ziyaretçi akını Benzersiz Kelebekler’e ziyaretçi akını

Berkshire merkezli müzayedeci Dreweatts, değerini 100.000-150.000 £ arasında tahmin etmişti ancak eser, Çarşamba günü 1.2 milyon sterline satıldı. Telefonun uluslararası bir alıcıya satıldığı bildirildi.

Dreweatts'ta Asya seramik sanatı konusunda danışman olan Newstead, "1990'larda karımla öğle yemeği için o evdeydim. Vazoyu mutfakta görünce şaşırdım ve 'Bence bu oldukça iyi bir şey' dedim ama uygun olmayacağı için ne elime aldım ne de inceledim" diyerek "Cerrah onu sadece dekoratif bir şey olarak aldı. Makbuz yok, ancak kızı 1988 ile 1993 arasında satın aldığından oldukça emin. Sonuçtan memnunuz. Dünyada üretilen en kaliteli porselenlere olan talebi gösteriyor" şeklinde sözlerini tamamladı.