Özkan YILDIRIM

  • Ertuğrul Bey, öncelikle sizi tanımak isteriz, sonrasında elbette sorularımız da olacak.

1969 Mustafakemalpaşa doğumluyum. Aslen Artvinliyiz. Babam, annem  öğretmen olduklarından tayinleri Mustafakemalpaşa'ya çıkmış  o dönemde  ben orada doğmuşum. Liseyi Mustafakemalpaşa’da tamamladım. Sonrasında Trakya Üniversitesi’nden mezun oldum. Büyükşehir Belediyesinde Erdem Saker zamanında çalıştım, belediyeciliğin bana göre olmadığını anladığımdan, kamu yönetimini bitirdim. 14 yıl banka müdürlüğü yaptım. Bankacılıkta 3 yıl orada, 4 yıl şurada tayinler olduğundan  oralara gidemediğimden sonrasında tesadüfen gayrimenkul danışmanlığı sektörüne geçiş yaptım. 2009 yılında Baraka Gayrimenkul, Finans Danışmanlığı’nı açtım. 11 yıldan beri sektörde güzel çalışmalara imza atmaktayız.

  •     Peki Ertuğrul Bey, Baraka Gayrimenkul, Finans Danışmanlığı olarak ne gibi hizmetler vermektesiniz bu süreçte?

BURSA, İSTANBUL GİBİ DEĞİL PASTA BELLİ

Şunu söylemem gerekir ki; Bursa aslında büyük bir köy, ne kadar 4.   büyükşehir olsak da bu şekilde maalesef. Bazı franchising firmaları 50 kişi ile 60 kişi ile çalışıyor ama bir bakıyorsunuz ki bu kadar insan 3-4 ayda  bir değişmiş. Yani Bursa'da diyelim ki 100 tane daire varsa satılık örnek veriyorum, sadece bu 60 taneyi kendi personeline bölüştürecekler, geri kalanını diğer işletmeler paylaşacak, bu böyle yürümez. Aslında pasta belli, Bursa sonuç  itibariyle İstanbul gibi değil.

BÜNYEMİZDE GÖREV BÖLÜMÜ YAPTIK

Sektöre başladığımda ilk olarak finansal danışmanlık mı yapayım, arsa-arazi işlerine mi bakalım derken baktım ki bir kişi bütün işlere bakamıyor, bazı işlerde uzmanlaşmamız gerekiyor. Bizde bu şekilde devam ettirmeye başladık. 4 Personelimizin ikisi daire kiralama, dükkan, işyeri alım satımı vesaire bir arkadaşımız arazi ve tarla işlerine bakıyor. Ben de fabrika, sanayi arsası, müteahhitlerle yapılan çalışmalar ile ilgili 1/5000’lik arsaya dönecek olan tarlalarla ilgili yatırımcı arkadaşlarımıza, müteahhitlere yardımcı olmaya çalışıyorum.

İNŞAAT LOKOMOTİF SEKTÖR

   Ertuğrul Bey, faizler düştükten sonra satışların çok yükseldiğini duyduk ama son zamanlarda tekrardan galiba faizlerde de hafif bir kıpırdanmalar oldu sanırım...

Bunun öncesi de var tabi ki, şöyle anlatayım. Yaşanan olumsuzlukların bir çoğu  müteahhitlerden kaynaklanıyordu. Bu nedenle insanlar bu sektöre tereddütle bakıyorlardı. Kimseden bir çekincem olmadığı için açık açık söyleyebilirim cebine 500 bin TL, 600 bin TL koyan herkes müteahhit olmaya kalktı bir dönem. Bunu gizlemenin bir anlamı yok. Ne oldu?  İnsanları mağdur ettiler, yarım  bıraktılar. Olması gereken 10 daireyi, 14 yaptılar sonra  ruhsat alamadılar. Şu oldu, bu oldu bayağı bir mağduriyet yaşandı. Kriz döneminde atıyorum 10 tane daire yapacaksanız ve cebinizde 200 bin liranız varsa geri kalan 800 bin lirayı kredi ile karşılamaya çalıştılar kriz döneminde de satılamadıkları için böylelikle herkesi mağdur ettiler. Müteahhitlikle ilgili bir düzenleme yapıldı ama bu dönemde tabii bu sıkıntılar yaşandı bir çoğu da elendi, gitti bunların. Kriz  sadece inşaatları müteahhitleri etkilemedi, fayansçıyı etkiledi, parçacısını etkiledi, kapı, penceresini etkiledi. Lokomotif bir sektör sonuç itibarıyla inşaat sektörü. 100’e yakın sektör etkilendi. En son bu sizin de söylemiş olduğunuz gibi 0, 64'lük faiz oranları sektöre aşırı bir canlılık getirdi, birikimlerini ortaya koyup daire almaya kalktı insanlar faiz oranları düşmüşken  ama bir baktılar ki birkaç ay önce 400 bin lira, 450 bin lira olan dairelerin  600 bin liraya kadar çıktığını gördüler. Aslında düşen faizle kazanç sağladıklarını  sansalar da   toplam ödemede  önceye göre  zarara uğradılar. Ama tabi burada bir  yıl ödemesiz olması onlar için cazip olduğundan bu şekilde ev sahibi olmuş oldular.

İNSANLARIN GELİRİYLE AYNI ORANTIDA FİYATLAR ARTMIYOR

Şu an müteahhitler yeni inşaatlara başlayamıyorlar. Çünkü fiyatlar çok yükseldi. 150 bin 160 bin liraya bu bölgede mal edilen daireler   şu an 270-300 bin liranın altında mal edemiyorsunuz. Bir dairede  yeni yer sahibine vermiş olduğunuzu düşünürseniz 600 bin lira kadar  maliyeti  olacak, bu daireyi kaça, kime satacaksınız en az 850-900 bin liraya kadar çıkıyor o yüzden şu an yeni başlanacak olan projelerde maliyetler çok daha yüksek olacak  diye düşünüyorum. İnsanların geliri ile daire fiyatları aynı orantıda yükselmiyor 450 500 bin liraya zorlanarak banka kredisiyle daire alan aileler ne bileyim 800 bin liraya 900 bin liraya fiyatlar çıktığında nasıl alacaklar. Bu da Elbette bir soru işareti olarak karşımızda duruyor.

     Ertuğrul Bey, gayrimenkul danışmanlığı ve emlakçılık sektöründe kaçak, çantacı tabir edilen kişilerin oranları bayağı yüksek sanırım ve sizin yasal çerçevedeki çalışmalarınıza da sekte vuruyor değil mi?


SEKTÖRDEKİ EN BÜYÜK SIKINTI

Bu gerçekten en büyük sorunlardan biri, bir dönem Emlakçılar Odası başkanlık yarışına  girmiştim o dönemlerden de çok iyi biliyorum. Bu yüksek kaçak oranlarıyla gerçekten çok mücadele ettik. Şimdi 31 Ağustos'u bekliyoruz biz de bütün meslektaşlarımız gibi. Bu  sıkıntı halen devam ediyor şöyle söyleyeyim ben buraya kira veriyorum, her ay yine muhasebe parası veriyorum, vergimi ödüyorum, tabela vergisi ödüyorum, faturamı kesiyorum, çalışanlarım  var ama diğer merdiven altı tabir ettiğimiz çantacıların  hiçbir ödemesi olmuyor. Alıyor koltuğunun altına çantasını, arabayla geziyor. Bu da tabii bizim işlerimize sekte vuruyor, çok büyük bir haksız kazanca sebebiyet veriyor. Burada sadece bu çantacılarda suç bulmuyorum, bu kişilerle muhatap olan, onlarla iş yapan, alışveriş yapan kişilerde sorumlu. Bu tür insanlarla alışveriş yapan kişiler sonrasında zarar gördüklerinde bütün sektörle ilgili kötü yorumlarda bulunuyorlar. Ama en baştan beri gittikleri yol yol değildi. Bu konuda sadece bu yüzden kaçak emlakçıları suçlu olarak görmüyorum mutlaka bu insanlarla iş yapılmaması lazım. Sonuçta insanlarımızın  onlarla iş yapmaması durumunda onlar  zaten piyasada tutunamayacaklardır.

Yatırım heveslilerine hangi bölgeleri önerirsiniz Ertuğrul Bey?

HER BÜTÇEYE GÖRE YATIRIM ÖNGÜRÜLERİMİZ MEVCUT

Yatırım derken tabii bütçeye göre söylemek isterim öncelikle. Bu çok önemli ailelerin, kişilerin, firmaların kazançları bu manada en öncelikli konu. Batıya doğru şehir büyüyor “batıya doğru yatırımlarınızı” yapın da diyemem. Örneğin İstanbul Tuzla tarafına doğru da,  Gebze tarafına doğru da son yıllarda büyüyor, yayılıyor. Bursa ölçeğinde söyleyecek olursam, küçük tarla alıcılarına daha çok Kurşunlu taraflarına, Güzelyalı Kurşunlu arasına sonrasında yeni yerli otomobil fabrikasının yapılacağı yerde çok cazip, bu anlamda yan sanayi kuruluşlarının da  gelmesi ile birlikte orası gerçekten büyük bir kent görünümü kazanacağını zannediyorum. Orada serbest bölge var, liman da yakın, çalışanları düşündüğünüzde, aileleri düşündüğünüzde şehir görünümü kazanacak gerçekten de o bölge. Yine  Mudanya’nın üst tarafındaki Aydınpınar köyü çevresi de cazip diyebilirim. Küçük yatırımcılar için bu bölgelerde 1-2 dönümlük tarlalar için çok ideal. İlk bölge bu taraf ikinci bölge yine Ovaakça’nın belirli bir kısmını öneriyoruz. Yine İrfaniye, Gökçeköy taraflarında plan çalışması olan yerler var oraları da sanayicilere öneriyoruz. Teknosab diyorlar, Badırga Sanayi diyorlar ama oralarda vadenin biraz daha uzun olacağını tahmin ediyoruz. Yakın olarak en son Başköy'e kadar söyleyebilirim yine diğer tarafta Sungurpaşa, Karagölet, Kestel, Erdoğan, Turanköy taraflarının da oldukça cazip olduğunu söyleyebilirim.

  • Bankacılıktan sonra son 11 sene Baraka Gayrimenkul, Finans Danışmanlığı üzerine çalışmalar yürütüyorsunuz. Peki gelecek hedefleriniz ile ilgili neler söylemek istersiniz?


KENDİ MARKAMIZLA İLERLEYECEĞİZ

Hedefimiz şu, şu an 2 tane ofisimiz var, Baraka Gayrimenkul olarak ismimizin  patentini  de aldım. Diğer franchising firmaları gibi bu bilindik firmalar gibi portföy oluşturmaya  değil biz kendi markamızı kendimiz oluşturuyoruz. Kesinlikle özümüzü bozmadan. Elbette ben o markalara kızmıyorum ama tasvip de  etmiyorum. Bana da o firmalardan teklif geldi ama ben kesinlikle kabul etmedim “kendi markamızla ilerliyoruz, devam ediyoruz” dedim. Bizim en güzel reklamımız ticaret yapmış olduğumuz, kazandırdığımız insanların bizleri yakın çevrelerine tavsiye ederek bu yelpazenin her geçen gün  daha da büyümesi...

 Ertuğrul Bey röportajımızın sonunda neler eklemek istersiniz?

BURSED (Bursa Sorumlu Emlak Danışmanları Derneği) adı altında arkadaşlarımızla birlikte bir yıl kadar önce derneğimizi kurduk. Derneğimizin Başkanı Rıdvan Hasırcı, BTSO’da Emlakçılar komitesinde de görev alıyor aynı zamanda. Bir diğer arkadaşımız İbrahim Alagöz, Serkan Kaya adında bir arkadaşımız daha var yine, benimle birlikte yönetim kurulunda 10 arkadaşımız bulunmakta. Emlakçılık sektöründe Bursa'da başat aktörler var diyebilirim yönetimimizde. Yine şu anki üye sayımız 40, ilerleyen süreçte bu sayı 150–200 de olabilir. Önemli olan meslek yaşantılarında herhangi bir sıkıntı yaşamamış olsunlar. Biz burada kaçak emlakçılara karşı da mücadele veriyoruz, dernekte emlak sektöründeki boşlukları doldurmaya çalışıyoruz, alıcı satıcı arasındaki sorunlardan dolayı kendi arkadaşlarımızı nasıl koruyabiliriz, sektörel olarak sözleşmeleri nasıl daha güzel düzenleyebiliriz buna benzer yine birçok çalışmalarımız, faaliyetlerimiz var dernek olarak. Son olarak buradan  başta bütün  meslek erbablalarımız olmak üzere bütün Bursalılara, bütün hemşerilerime, vatandaşlarımıza, herkese sevgilerimi saygılarımı gönderiyorum esenlikler diliyorum.

 

 İLETİŞİM BİLGİLERİ

MERKEZ

100.Yıl Mah. Prof. Erdal İnönü Caddesi

Zambak Sokak  No:4

SUNPARK AVM   NO:16

0 533 240 82 00

0 224 452 25 00

0 224 452 25 65

NİLÜFER/BURSA

 

Bursa’da 2023’ün son, 2024’ün ilk bebekleri dünyaya geldi Bursa’da 2023’ün son, 2024’ün ilk bebekleri dünyaya geldi

ŞUBE

Mudanya Yolu ,

Sanayii Caddesi

BALKAT PLAZA   NO:18

GEÇİT / BURSA