SON DAKİKA
Hava Durumu

EZBER BOZAN KEŞİF

Tarih kitapları günümüze değin avcılık- toplayıcılık yapan ilk insanlarda katı bir cinsiyetler arası iş bölümü olduğunu yazdı. İnsanların ilk ataları olarak avcılık yapanlar erkek, toplayıcı olanlar ise kadın olarak resmedildi. Ancak, Peru’da bulunan ve 9 bin yıl önce bulunan bir kadın avcının mezarı ve kıtadaki diğer mezarların analizi bu durumun doğru olmadığını kanıtladı. Arkeologlar, 17 ile 19 yaşları arasında öldüğü düşünülen avcının çok sayıda taş mermi ve kesici aletle gömüldüğünü belirtti.

Haber Giriş Tarihi: 05.11.2020 16:16
Haber Güncellenme Tarihi: 05.11.2020 16:16
Kaynak: Haber Merkezi
Haberyazilimi.com
EZBER BOZAN KEŞİF

ABD’de yer alan California Üniversitesi’nden bilim insanları, bugün Peru’da And Dağları’nda yer alan Wilamaya Patjxa bölgesinde yaptıkları kazılarda 9 bin önce öldüğü belirlenen bir kadın avcının mezarını ortaya çıkardı.  Öldüğünde 17 ilae19 yaşları arasında olduğu düşünülen kadının mezarında onun büyük hayvanları mızrak fırlatarak avladığını gösteren taş mermiler, mızraklar,  bıçak ve çeşitli kesici aletler, hayvan organları fosilleri ile birçok silah bulundu.

Peru’da bulunan 9 bin yıl önce ölen kadın avcının mezarı, ilk insanlar arasındaki cinsiyet eşitliğini ortaya çıkardı - 2

KUZEY VE GÜNEY AMERİKA KITALARINDAKİ 429 İSKELET İNCELENDİ

Bununla birlikte araştırmacılar, bulunan kadın mezarının bölgede sıradışı olup olmadığını incelemek için Kuzey ve Güney Amerika'daki 107 mezar alanında, yaklaşık 8 bin ile 14 bin  yıl öncesinde öldüğü düşünülen  Geç Pleistosen ve erken Holosen dönemlerinden 429 iskeleti inceledi.

Peru’da bulunan 9 bin yıl önce ölen kadın avcının mezarı, ilk insanlar arasındaki cinsiyet eşitliğini ortaya çıkardı - 3

Sonuçlarda incelenen 27 kişinin av aletleriyle gömüldüğü ve bunlardan 11’inin kadın, 15’inin ise  erkek olduğu belirlendi. 1 iskeletin cinsiyeti ise tespit edilemedi.

 

Peru’da bulunan 9 bin yıl önce ölen kadın avcının mezarı, ilk insanlar arasındaki cinsiyet eşitliğini ortaya çıkardı - 4

Scientific Reports dergisinde yayınlanan çalışmada, örneklemin "erken dönemlerde büyük avlara kadınların katılımının erkekler kadar sık olduğunu kanıtlamak için yeterli olduğu ifade edildi.

Peru’da bulunan 9 bin yıl önce ölen kadın avcının mezarı, ilk insanlar arasındaki cinsiyet eşitliğini ortaya çıkardı - 5

California Üniversitesi'nde antropoloji profesörü olan baş araştırma yazarı Randy Haas, "Daha önce  avcı-toplayıcı toplumlar arasındaki iş bölümünün cinsiyete katı bir şekilde bağlı olduğu düşünülüyordu. Ama şimdi insanlığın  derin avcı-toplayıcı geçmişinde, cinsel işbölümünün daha farklı ve muhtemelen daha eşitlikçi olduğu açıkça görülüyor” ifadelerini kullandı.

CİNSİYETÇİ ÖNYARGILAR NEDENİYLE REDDEDİLDİ

Arkeologlara göre, ilk çağlarda insanların yanına gömülen nesneler onların hayatında kullandığı ve kimliğinin bir parçasını oluşturan eşya ve hayvanlardan oluşma eğiliminde. Ancak, bazı bilim insanları daha önce keşfedilen kadın mezarlarında av aletleri ortaya çıkarıldığında bile bu fikri reddetti. 

Peru’da bulunan 9 bin yıl önce ölen kadın avcının mezarı, ilk insanlar arasındaki cinsiyet eşitliğini ortaya çıkardı - 7

Ancak Hass, bu mezar alanının özellikle sağlam bir vaka olduğunu ifade ederek, "Arkeolojide,  gerçek kadın avlanma davranışını anlamamıza yardımcı olmak için güçlü bir vaka gerekiyordu. Tarihi ve çağdaş avcı-toplayıcılar arasında neredeyse her zaman erkekler avcı, dişiler de toplayıcı olarak kabul edildi.  Bu nedenle ve muhtemelen batı toplumunda işbölümüne ilişkin cinsiyetçi varsayımlar nedeniyle, arkeolojik bulgularla ortaya çıkan kadınların avlanma araçları, onların  hakim dünya görüşlerine uymuyordu” dedi. (ntv.com)

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.