Şampiyon sporculardan Başkan Aktaş’a ziyaret Şampiyon sporculardan Başkan Aktaş’a ziyaret
Özlem ATAÇ
Çocukluğumuzdaki eski oyuncakların yerini şimdilerde internet oyunları ve film kahramanlarının model oyuncakları aldı… Bu oyuncakların ne kadar sağlıksız ve şiddete yönelik oyuncaklar olduğunu bilsek de almak zorunda kaldığımızı hepimiz biliyoruz. Bursa’da yaşayan Ayşegül Kavuşturan, kendi el emeğiyle yaptığı örgü bebeklerle hem sağlıklı hem şiddet içermeyen ve hatta bolca sevgi hediye eden bir oyuncak seçeneği sunuyor. İlk olarak annesiyle kendisine boyunluk ve bere ören Kavuşturan, sonraki zamanlarda başkaları için de bir şeyler yapabilmek için yola çıkmış. 
 
OYUNCAĞIN YAZI KIŞI YOK
23 Nisan günü çocuklar için ne yapabilirim düşüncesiyle başlayan Kavuşturan, “Birtakım tesadüfler sonucunda Sevgi Evleri’nde kalan kız çocuklarına boyunluk, bere örerek başladım. Fakat 23 Nisan gelirken çocukları daha fazla mutlu etmek için ne yapabilirim diye düşündüm ama kalıcı bir şey yapmak istedim. Çünkü bere, boyunluk, panço gibi şeyler sadece kış dönemine ait. Kendi kendime acaba örgü bebek yapabilir miyim dedim çünkü oyuncağın yazı kışı yok. Her zaman onları mutlu edecek bir şeydi bu. İnternetten araştırma yaptım, ilk anda tecrübesizdim ama yaptım. Şu an yaptığım bebeklere benzemese de onları yapmak da çok hoşuma gitti. Sonra zaman içinde tecrübe sahibi oldum ve kendi bebeğimi yaptım. Bebeklerime isim koymayı düşündüm ama direkt kendi ismimi yani Ayşegül koysaydım çok bencilce olacaktı. Sonra ismimin hecelerinin yerlerini değiştirdim ve Gülayşe adında karar kıldım” dedi. 
 
ÇOCUKLARA SAĞLIK VERDİ
“Örgü bebek yapıp bağışlamak, hayatımda tamamen benim misyonum haline geldi” diyen Kavuşturan, “3 yıldır ördüğüm bebeklerimi özellikle çocuk ağırlıklı derneklere bağışlıyorum ama bunun yanı sıra sosyal farkındalık açısından pek çok derneklerle görüşmelerim var. Hiçbir maddi beklentim olmadan ipini bile kendim alıyorum. Çocuklar için sağlıklı oyuncağın ne kadar önemli olduğunu hepimiz biliyoruz. Bundan da yola çıkarak genellikle antipeeling dediğimiz yani tüylenme yapmayan kaliteli iplerden kullanmaya çalışıyorum. İç dolguları da zaten bizim de kullandığımız silikon elyaftır. Çocuklar bu sayede sağlıklı bir oyuncakla oynamış oluyor” ifadelerini kullandı. 
 
TEK İSTEĞİ BİR DUA BİR TEBESSÜM
Birçok sosyal yardımlaşma derneğiyle irtibatlı olduğunu belirten Kavuşturan, “Sosyal yardımlaşma derneklerinin yanında, tıp fakültesinde ruhsal tedavi gören çocuklar için götürdüm. Orada kalan çocukların yerinde duramadıklarını tahmin edebiliyoruz, birbirleriyle oynarken birbirlerine zarar vermeyecek bir oyuncak olması hem beni hem hemşireleri çok mutlu etmişti. Zaman zaman derneklerden teklif alıyorum ve hep benim de katkım olsun diye elimden geleni örüyorum. Bütün malzemelerini kendim aldığım ve kendim yaptığım örgü bebeklerimle insanlara yararımın olması beni inanılmaz mutlu ediyor. Beraber işbirliğinde olduğum derneklerdeki annelere de ayrıca bebek örmeyi öğrettim. Annelerden hayır ve dua aldım” şeklinde konuştu. 
HER YAŞ GRUBU SEVİNİYOR
Kavuşturan, son olarak şunları kaydetti: “Çocuk sevindirmek çok güzel ama o bebekler çocuk sevindirmekle kalmıyor. Zaman zaman çevremde gördüğüm herkese veriyorum mutlu oluyorlar ama onun ötesinde olan bir şey var. Bu bebekler sadece çocukları değil her yaş grubundaki herkesi sevindiriyor. Buna iyilik misyonu diyebiliriz. Herkes elinden geleni yapabilir. Ben örgü bebek yapıyorum bir başkası başka şey yapabilir yeter ki amaç iyilik ve yardım olsun…”