Ufuk IRGAŞ

Gül kardeşler Mutlular Mahallesi’ndeki tarlalarına kurdukları ofisle yurdun dört bir yanına mısır ihracatı gerçekleştiriyor. Haftada bir ya da iki TIR dolusu mısırı Bursa ile çevre illerdeki toptancı ve pazarcılara satan Gül kardeşler bu işten oldukça karlı çıktıklarını dile getirdi. Çiftçi bir aileden geldiklerini söyleyen Ömer Gül, ekmeklerini çiftçilikten kazandıkları için işe giriştiklerini söyledi.

KUMLU VE HAFİF TOPRAK

Mısıra dair açıklamalarda bulunan Gül, “Genellikle hayvan yiyeceği olarak kullanılan fakat insanlar tarafından da tüketilen hububat bitkisidir. Ülkemizde hemen her yerde yetişmekle beraber, ticari amaçla Karadeniz, Marmara, Ege, Akdeniz bölgelerinde yetiştirilir. Kuzey bölgelerimizde ana ürün Güneyde ise ikinci ürün olarak yetiştirilmektedir. Mısır, çapa bitkisi olduğundan kendinden sonra gelen bitkiye oldukça temiz ve otsuz bir tarla bırakır. Soya, fasulye, fiğ, baklagillerle oldukça iyi münavebeye girer. Kumlu ve hafif toprakları iyi değerlendirir. Dane ve sapı hayvan beslemesinde kullanılır.

TOPRAK HAZIRLIĞI

Mısır bitkisinin köklerinin 2.5 metre derinliğe ve 1 metre etrafa yayılabileceğini vurgulayan Ömer Gül, “Bunun için süzek ve havalanması iyi olan toprakları sever. Mısır ekilecek arazi sonbaharda sürülür. İlkbaharda hava ve ot durumuna göre toprak ya yüzlek olarak yeniden sürülür veya kaz ayağı, kültüvatör ya da kombikürüm aletlerle yüzeysel olarak işlenir. Eğer mısır ikinci ürün olarak yetiştirilecekse toprak hazırlığı daha basittir. Hububattan sonra iki defa birbirine dik istikamette çekilen gobledisk ile tohum yatağı hazırlamak yeterlidir. Ancak ot probleminin fazla olduğu yerlerde yüzlek bir sürüm ve peşinden diskaro ve tırmık daha uygun olacaktır” diye konuştu.

ERKENCİ ÇEŞİTLER

Mısırda amaca uygun çeşidin seçilmesi gerektiğini aktaran Gül, “Eğer insan yiyeceği olarak kullanıyorsak ve arazimiz sulanabiliyorsa, hibrit çeşitler ekmeliyiz.  Doğu Karadeniz bölgesinde olduğu gibi mısır üretimi insan yiyeceğine yönelikse kompozit çeşitler tercih edilmelidir. Ayrıca ikliminde çeşit biçiminde önemi vardır. Kuzey bölgemizde yaz ayları kısa sürdüğünden buralarda erkenci veya orta erkenci çeşit kullanılmalı” açıklamasında bulundu.