Yıldırım’da ’Kudüs Bizim Neyimiz Olur’ söyleşisi Yıldırım’da ’Kudüs Bizim Neyimiz Olur’ söyleşisi
Özlem ATAÇ
Balık sezonu açıldığında tezgahlar önce küçük sonra iri balıklarla dolup taşıyor. Palamut, uskumru, lüfer, hamsi derken iştahlar da açılıyor… Bazı balıkçıların ise satamadıkları balıkları dolapta bekletip yeniden tezgaha koyduğu iddiası, vatandaşı ‘bayat balık mı yiyoruz’ sorusuyla baş başa bıraktı. 20 yıldır balıkçılık yapan Ramazan Aybey, bu yılki balık sezonunun nasıl geçtiğini, balık alırken nelere dikkat edilmesi gerektiğini ve balığın bayat olup olmadığını nasıl anlayabileceğimizi gazetemize anlattı. Balığın taze olup olmadığını anlamak için gözlerine bakmak gerektiğini söyleyen Ramazan Aybey, “Gözler yalan söylemez. Taze balığın gözlerinin canlı ve parlak, bayat balıkların gözleri ise mat ve su kaybından dolayı içe çökmüş olur” dedi. Taze olup olmadığı konusunda balığın solungaçlarının da iyi fikir verdiğini ifade eden Aybey, taze balıkların solungaçlarının parlak kırmızı renkte, bayat balıkların ise solgun, kahverengimsi renkte olduğunu söyledi ve kötü kokuyu da eklemeden geçmedi. 
 
BU YIL BALIK YOK
Balıkçı Aybey, bu yıl havaların mevsim sıcaklıkların üzerinde seyretmesi nedeniyle denizlerde balık olmadığını kaydetti. Aybey, “20 yıldır balıkçılık yapıyorum. Biz bu kadarını beklemiyorduk ama açıkçası şu anda yaklaşık 20 yıldır ilk defa bu kadar verimsiz bir sezon geçiriyoruz. Havalardan dolayı balık piyasası bu yıl karışık. Gün günü tutmuyor. Yerli balık zaten denizlerin pis olmasından dolayı yok. Karadeniz’den gelen balık da inceli ufaklı olduğu için değer kazanmıyor. Bu yıl balık yok denecek kadar az. Karadeniz hamsi en ucuzu. Yerli hamsi olan Marmara hamsisi pahalı. Milletin alım gücü de düşük. Geçen yıl bu yıla göre daha iyiydi. Bu sezon sıkıntı yaşıyoruz” şeklinde konuştu. 
 
PALAMUDA DİKKAT!
Bu yıl palamut sıkıntısı yaşandığını da söyleyen Aybey, “Bu sene havaların soğumaması nedeniyle palamut çıkmadı diyebiliriz. Geçmiş yıllara baktığımızda tezgahlarda palamut bolluğu yaşanırken, bu yıl palamut yok denecek kadar az. Palamudun olmaması sebebiyle de çipura ve levrek fiyatlarında beklenen indirim olmadı, hatta bu iki balık geçen yıla oranla daha pahalı satılmakta. Görüyoruz bu bilgi aslında çok önemli burada da belirtmek isterim ki palamut sıkıntısını fırsata çeviren bazı balıkçılar var. Palamuda benzeyen tombik balığını palamut diye satanlar var. Ben bir balıkçı olarak bunu yapanları kınıyorum ve buradan vatandaşlara sesleniyorum, palamudun üzerine çizgi varken, tombiğin üzeri beneklidir. Müşteriler bu ayrımı yaparak iki balık arasındaki farkı anlayabilirler” ifadelerini kullandı.