Gökhan Şenyavaş

Gece motosiklet sürmek keyifli olsa da, tehlikesi bir o kadar fazla. Otomobil sürücüleri karanlıkta motosikleti görememesinden dolayı birçok kaza meydana geliyor. Bu sebeple motosiklet sürücüleri gece sürüş yaparken kendini diğer sürücülere fark ettirmesi, çok daha dikkatli olması gerekiyor. Gece motosiklet sürmenin tehlikeleri nelerdir? Motosiklet sürücüsü kendini diğer sürücülere nasıl fark ettirebilir? Neler yapmalıdır?

motosiklet-surusunde-risk-faktorleri

Gece motosiklet sürmenin tehlikeleri

  • Otomobil sürücüleri gece görüşün zorlaşması sebebiyle motosikleti görmeyebiliyor. Kazalardan sonra en çok kullanılan cümlelerden biri de “Seni görmedim” oluyor. Bu yüzden görüşün azaldığı gece saatlerinde birçok kaza meydana geliyor.
  • Gece kırsal bir alanda motosiklet kullanıyorsak önümüze birçok hayvan çıkabilir. Işıklandırmanın az olduğu bu bölgelerde sürücü olarak bizlerin de çıkan hayvanı görmemiz zorlaşıyor. Bu sebeple de kazalar yaşama ihtimalimiz artıyor.
  • Gece karanlıkta yol üstünde olan herhangi bir engeli görmemiz zor oluyor. Bu engel nedeniyle de dengemizi kaybedip bir kaza yaşayabiliriz.
  • Gece saatlerinde insanın yorgunluk sebebiyle dikkati daha az olabilir. Otomobil veya motosiklet sürücüsü fark etmeksizin dikkat az olduğundan dolayı istenmeyen kazalar meydana geliyor. Olası bir kazada motosiklet sürücüsünün güvenliği daha az olduğundan çok daha büyük tehlikeler yaşayabilir.

Peki gece sürüşü daha güvenli bir hale nasıl getirebiliriz

LightMode

Reflektörlü kıyafetler giyin

Fosforlu olan bu kıyafetler sizleri gece trafikte daha görünür hale getirecektir.

Japon Deprem Uzmanı Moriwaki: "Depremin gelmeyeceğini söyleyen 2 hoca var ama bizim kendimizin de binalarımızın da bir an önce depreme hazırlanması gerekiyor" Japon Deprem Uzmanı Moriwaki: "Depremin gelmeyeceğini söyleyen 2 hoca var ama bizim kendimizin de binalarımızın da bir an önce depreme hazırlanması gerekiyor"

Motosiklet-Kaski-Bakimi-Nasil-Yapilir-1956

Kaskınız açık renkli olsun

Açık renkli bir kask hatta fosforlu bir kask giymeniz görünürlüğünüzü daha da arttıracaktır. Aynı zamanda kaskınızın vizörünü temiz tutarak gece kendi görüşünüzü rahat hale getirebilirsiniz.

düşünme-yoluyla-öğrenmek

Motosikletinizi görünür hale getirin

Motosikletinize fosforlu bantlar ekleyerek görünür hale getirin. Bunun dışında motosikletinizin farlarını temiz tutmalısınız hatta karşı yönden gelecek sürücüleri rahatsız etmeyecek boyutta farlarınızın ışıklandırmasını arttırabilirsiniz. Trafiğin az olduğu zamanlarda uzun farlarınızı kullanarak da önünüzdeki virajları ve tehlikeleri görmenizi kolaylaştırabilirsiniz.

ducati-2022-v2

Takip mesafesini koruyun

Her araç kullandığınızda en çok dikkat etmeniz gereken husus takip mesafesini korumaktır. Gece motosiklet sürerken de takip mesafesini korumalı ve öndeki aracın sizi fark edeceği şekilde sürmelisiniz.

876edfa95d40a7d11109191e87abc6ee

Yavaş sürün

Gece motosiklet sürerken gündüz sürdüğünüzden daha yavaş gitmeniz olası kaza risklerini daha aza indirecektir.

Editör: Stajyer1 Stajyer1