Yeni dinozor türü keşfedildi: Shuvuuia

Uzmanlar, yaklaşık bir tavuk büyüklüğünde olan Shuvuuia adlı kuş benzeri dinozorun, dinozorlarda veya günümüz kuşlarında şimdiye kadar ölçülen en büyük göz bebeğine sahip olduğunu söyledi.

Bununla birlikte Shuvuuia’nın içi boş kemikler ve üç parmaklı uzuvlarla karakterize edilen dinozarların terepod sınıfına ait olduğu belirtildi. Aynı ailede dev boyutlara sahip ve etçil Tyrannosaurus rex de bulunuyor.

Öte yandan, Shuvuuia’nın tuhaf özelliklere sahip kombinasyonu, 1998'de ilk kez rapor edildiğinden beri araştırmacıları şaşırttı. Uzmanlar, kırılgan kuş benzeri kafatası, her iki elinde tek bir pençe bulunan güçlü kolları ve uzun bacakları ile Shuvuuia'nın iskeletinin en alışılagelmeyen dinozorlardan biri olduğunu söyledi.

Uluslararası araştırmacılardan oluşan bir ekip, 65 milyon yıldan daha uzun bir süre önce, günümüzdeki Moğolistan’da yaşayan küçük bir çöl dinozoru olan Shuvuuia’nın “'olağanüstü' bir gece görüşüne ve işitme yeteneğine sahip olduğunu ortaya koydu. Hayvanın, dinozorlarda veya modern kuşlarda şimdiye kadar ölçülen en büyük göz bebeğine sahip olduğunu belirtildi.

Çalışmanın yazarları, Shuvuuia'nın, günümüz çöl hayvanlarının birçoğu gibi küçük memelileri ve böcekleri geceleri avladığını düşündüklerini söyledi.

GÜNÜMÜZÜN BAYKUŞLARINDAN DAHA İYİ GÖRÜYORLARDI Ardından araştırmacılar, hayvanın görüşünü değerlendirmek için için her türün göz bebeğini çevreleyen bir dizi kemik olan skleral halkaya baktı. Göz bebeği ne kadar geniş açılabilirse, o kadar çok ışık içeri giriyor ve gece görüşü o kadar netleşiyor. Yapılan çalışmanın ardından Shuvuuia’nın mükemmel bir gece görüşüne sahip olduğu görüldü.

Araştırmacılardan Prof. Dr. Jonah Choiniere, “Gece aktivitesi, kazma yeteneği ve uzun arka bacaklar, bugün çöllerde yaşayan hayvanların karakteristik özelliklerindendir. Ancak bunların 65 milyon yıldan daha uzun bir süre önce yaşamış tek bir dinozor türünde bir araya geldiğini görmek şaşırtıcı'' ifadelerini kullandı.