Yaşam

Tatiliniz kabusa dönüşmesin

Bütün yıl beklediğiniz tatil zamanınız geldi. Büyük bir hevesle çıkacağınız tatilinizin zehir olmasını ister misiniz? Cevabınız hayır ise işte tatil öncesi ve tatil sırasında bazı dikkat edilmesi konular...

FAZLA PLAN İYİ DEĞİLDİR Evet, plan yapmak zaman kontrolü konusunda çok önemlidir. Ancak fazlaya kaçmadığı sürece. Planlama aynı zamanda tatilinizi bir kabusa çevirmekte de oldukça etkilidir. Günün her anını saati saatine planlamanız, size hem zihinsel hem fiziksel yorgunluk olarak geri dönecek ve tatilin geri kalan kısmından keyif almanızı azaltacaktır. Her şeyi ve her yeri görmek için kendinizi zorlamayın. Bu psikolojik olarak da sizi mutsuz edecektir. Belli derecede tatili akışına bırakmak gerekir.

AKIŞINA BIRAKIN, KATI OLMAYIN Tatil, biraz gevşeme ve az düşünme zamanıdır. Planlarınızı gerçekleştirmek için katı olmayın. Bu durum strese gitmenize neden olacaktır. Bir şeyler planladığınız gibi gitmeyebilir, istediğiniz gibi olmayabilir ama bu konuyu kafanıza takmamanız gerekir. Aksi halde mutsuz olacak ve modunuzu düşüreceksiniz. Planlar istediğiniz gibi gitmiyorsa bile akışına bırakın. Bazen olayları doğaçlama yaşamak ve az düşünmek gerekir.

ÖĞÜNLERİ ATLAMAYIN Tatilde gezerken veya denize girerken yemek yemek de aklımızda uçup gidebilir. Günlük hayatımızda beslenmemize nasıl dikkat ediyorsak, tatilde de dikkat etmeli ve öğünlerimizi atlamamalıyız. Bu durum hem fiziksel hem zihinsel olarak kötü hissetmenize neden olacaktır. Deniz, kum, güneş derken daha çok yorulup, kendinizi kötü hissedebilir ve halsiz düşebilirsiniz. Tatilinizin geri kalanını hastanelerde geçirmemek için öğünleri atlamamaya çalışın.

BÜTÇE PLANLAMASI YAPIN Tatilden önce bütçenizi kontrol ederek planlama yapmak (sınırlı derece) tatilde aşırı masrafa girmenizin ve döndüğünüzde bundan pişman olmanızın önüne geçer. Paranızı kontrol edin ve planlayın. Konaklama için, yemek için harcama bütçesi ayarlayın ancak bu planda da katı olmayın. Harcamalarınızı aşağı yukarı bir miktar aralığında belirleyin. Tabi ki ekstra masraflar çıkabilir. Bu durumda da bunun ‘normal bir durum’ olduğunu hatırlayın.

UCUZA KAÇMAYIN Tatil bütçeniz kısıtlı olabilir, ancak her şeyde de ucuza kaçmamak gerekir. Bir yemeğin en ucuz olduğu yeri seçmek başınıza daha büyük bir bela getirebilir. Ucuz yemek yediğinizde sağlığınız bozulabilir ve tatiliniz kötü bitebilir. Aynı zamanda ucuz bir otelde konaklamak da hijyen açısından sakıncalı bir seçenek olacaktır.

BİLGİSAYARINIZI VE TELEFONUNUZU BİR KENARA BIRAKIN Dediğimiz gibi tatil, gevşeme ve rahatlama zamanıdır. Bu nedenle bilgisayarınızı açmamalı, işle alakalı herhangi bir şey yapmamalı ve telefonlardan uzak durmalısınız. Aksi halde işle ilgili konular aklınıza takılacak ve tatile çıkmanızın hiçbir anlamı kalmayacaktır. Bu kontrol mekanizması sizi yoracak ve iş stresinizi unutmanızı engelleyecektir.