Yaşam

Sevimli dostlarına en doğru mamayı seç

En yakın arkadaşlarımız olan kediler için her şeyin en iyisini isteriz. Maması güzel olsun, yatacağı yer konforlu olsun derken tam bir anneye dönüşürüz. Peki, kedi maması seçerken dikkat etmemiz gereken en önemli şeyler nelerdir?

VİTAMİN VE MİNERAL Kediler için gereken vitaminler A, B, C, B12, B9 vitaminleridir. Tercih edeceğiniz mamalarda bu vitaminler mutlaka bulunmalıdır. Mineral olarak da kalsiyum, demir, fosfor, magnezyum, çinko, sodyum minerallerine dikkat edilmelidir. Bu mineraller eklem, diş ve kemik sağlığı açısından önemlidir.

TAURİN Kedilerimizin sağlığı için en önemli amino asit olan Taurin’i kedi vücudu üretemez. Bu nedenle mutlaka dışarıdan vücuda Taurin girişi sağlanmalıdır. Mama içeriğine baktığınızda Taurin olmasına daha çok dikkat etmelisiniz.

HAYVANSAL PROTEİN KAYNAĞI Mama tercihi yaparken tavuk, balık, sığır gibi hayvansal protein içeren mamalar tercih edilmeli. Minik dostlarımızın doğrudan et içeren mamalar yemesi onlar için kaliteli bir protein kaynağı olacaktır. Bu kaynaklar haricinde yan ürünleri de iyi incelemek gerekir. Karaciğer, akciğer gibi yan ürünler de kediler için sağlıklıdır.

TAHIL Kedilerin ihtiyaç duyduğu karbonhidrat miktarı çok yüksek değildir. Karbonhidrat kaynağının sebze ve meyvelerden gelen mamalar tercih edilmelidir.

YAŞA GÖRE MAMA SEÇİMİ

YAVRU Yavru kediler büyümek için yüksek kaloriye ihtiyaç duyar. Bu nedenle yavru kedi mamaları ayrı satılır ve onların içerisinde yüksek protein ve yağ oranı bulunur. Yavrunuzun gelişimine destek vermek için mutlaka yavru kedi maması tercih etmelisiniz.

YETİŞKİN Yaş ilerledikçe kalori ihtiyacı azalan ve ihtiyaç duydukları takviyeler değişen kedilerimiz için en önemlisi Taurin’dir. Bunun yanında E ve C vitaminlerinin de yüksek olmasına dikkat etmek gerekir.

YAŞLI Kedilerimiz yaş aldıkça aktivitelerini azaltır, daha az hareket eder ve sağlık sorunları ortaya çıkar. Bu nedenle 7 ve 10 yaş arası kediler için özel olarak formüle edilmiş mamalar vardır. Bu mamalar kedilerin sağlık durumunu koruma odaklı, yaş aldıkça ortaya çıkan böbrek hastalıklarını engellemeye yarayan mamalardır. Yaşlı kediler için alacağınız mamalarda böbrek hastalıklarına neden olacak sodyum, forfor ve kalsiyum seviyesi çok yüksek olmamalıdır.

KISIRLAŞTIRILMIŞ KEDİ MAMASI Kısırlaştırma işlemi kedilerde farklı etkiler ortaya çıkarır. Kısırlaştırılmış kediler kilo almaya çok müsaittir. Bu nedenle kedi maması tercih edilirken veteriner hekiminize danışarak kalori miktarı sınırlı mamalar tercih edilmelidir. Veteriner hekiminiz kedinizin kilosunu dengede tutmak için tavsiyelerde bulunacaktır.