Kim bu Sarı yelekliler? Ne istiyorlar...

Erdoğan Fransa'da "Sarı yelekliler" protesto gösterileriyle ilgili de konuştu. "Avrupa, demokrasi dersinden sınıfta kaldı. Umarım yakında Paris sokaklarında zulüm 1789'da başladı yazısını görmeyiz" diye konuştu.

ABD Başkanı Donald Trump, Fransa'da dün yapılan gösteriler devam ederken, "Paris Anlaşması, Paris'e pek yaramıyor.Fransa'nın tamamında protestolar ve isyanlar var. İnsanlar doğayı korumak için üçüncü dünya ülkelerine fazla para ödemek istemiyor. 'Biz Trump'ı istiyoruz!" diye bağırıyorlar. Fransa'yı seviyorum" ifadelerini içeren bir paylaşım yapmıştı

Peki kim bu sarı yelekliler....

SARI YELEKLİLER KİMDİR? Fransa’daki hükümet karşıtı protestolardaki Sarı Yelekliler tüm dünyada gündem oldu. "Sarı yelekliler" adı altında biraraya gelen eylemciler, yaklaşık 10 gündür ülke genelinde gösteriler düzenliyor. Eylemcilerin giydikleri Sarı Yelekler aslında arabalarda trafik kazaları sorasında kullanılan sarı yeleklerdir. Fransa'da ilk eylemler benzine yapılan zamlardan sonra düzenlenmiştir. arabalarda ilk yardım çantalarında buluna sarı yelekler morotin zammı protestolarında sembol oldu.

Bir süre daha devam etmesi beklenen gösterilerde, şu ana kadar Paris'in ünlü caddelerindeki birçok iş yeri hasar gördü, ülke genelinde çok sayıda akaryakıt deposunun giriş ve çıkışları tutuldu.

SARI YELEKLİLER NE İSTİYOR? Macron bir süredir, yürüttüğü reformların ülkedeki zenginleri daha da zenginleştirdiği, orta ve alt gelirlilerin ise yaşamlarını zorlaştırdığı yönünde eleştiriliyor. Fransa'da yapılan ankete göre, Fransızların yüzde 84'ü sarı yeleklileri destekliyor.

Sarı yelek bir simge. Avrupa'da bisiklet sürücülerinin farkedilmek için kullandığı bir kıyafet... Ama Fransa eylemlerinde kullanılan sarı yelek aksesuar özelliğinin dışında birçok anlam ifade ediyor. Eylemcilerin giydiği tek tip kıyafet hükümete birçok mesaj gönderiyor. Bunlardan ilki; Benzinin çok pahalandığı ve bu nedenle araba kullanamadıkları için sonucunda bisiklet kullanmaları gerektiği vurgulanmış.

İkincisi;'Biz sarı yelekliler biriz, hep beraberiz' anlamı taşımakta. Üçüncüsü ise toplu hareket edeceğiz anlamına geliyor. Sarı yelekliler, 17 Kasım'da başlattıkları gösterilere, talepleri yerine getirilene kadar ülke genelinde devam edeceklerini belirtiyor.

Fransa'daki akaryakıttaki vergi zamları "İklim Değişikliği" öne sürülerek yapılmıştı. Geçtiğimiz cumartesi günü Paris'in en lüks semtlerinde araçlar ateşe verildi, mağazalar yağmalandı, lüks konutlar ve kafeler tahrip edildi. Göstericilerin 1968 yılından bu yana başkentte yaptıkları en güçlü protesto eylemlerini polis yatıştırmakta güçlük çekti. Fransa'da OHAL ilan edilmesi bile gündeme gelmiş ancak vazgeçilmişti.