Kadın dağcının gözünden 'dağcıların kutsal toprakları' Aladağlar

Anadolu’nun tam ortasındaki devasa zirveler arasında kaybolup, kendini bulmak ister misin? Dağcı Rukiye Ülkü Katıtaş, bu cesaretle yola koyulmak isteyenleri dağcıların görkemli mabedi Aladağlar'a davet ediyor.

DAĞCILIĞIN DERİN FELSEFESİ "Neden dağcılık?", "zor değil mi?", "tehlikeli değil mi?" tüm bu sorulara verdiğimiz cevaplar farklı olsa da, dağcılar farklı cevaplardan doğan büyük bir tırmanış tutkusuyla bir araya geliyor. Çünkü asıl amacımız dağların verdiği huzurla büyümek, kendimizi bulmak, kendimizi kaybetmek, huzuru yakalamak, zaferlerde buluşmak. Bu dilekleri paylaştığımız herkesle hayata dair birçok güzel anı biriktiriyoruz.

Diğer taraftan dağcılık sayesinde hayatımıza kazandırdığımız çok önemli öğretiler ve disiplinler mevcut. Dağlar, insanın hissettiği kadar zayıf ya da düşündüğü kadar güçlü olmadığını öğretiyor her zaman. Zayıf yönlerimizi fark edip geliştirmemize imkan tanırken, güçlü yanlarımızın fark edip sınırlarımızı aşabileceğimizi gösteriyor. Dağlar insana kendisinin, hayatının, sahip olduğu her şeyin ve herkesin ne kadar kıymetli olduğunu öğretiyor. İçilen sıcak bir çorbanın ne kadar değerli olduğunu ancak -20 derecede karlar üzerindeki çadırda içtiğinde anlayabiliyor insan. Hem de hiç çekinmeden. İşte bunun gibi birçok nedenden ötürü dağcılık, insanın fiziksel özelliklerinin yanı sıra kişisel gelişimi de doğrudan etkileyen derin bir felsefeye sahip.

GELELİM ALADAĞLAR'IN YAPISAL ÖZELLİKLERİNE Niğde, Kayseri ve Adana sınırları içerisinde yer alan Aladağlar kapladığı 55.065 hektarlık alan ile ülkemizin en iyi tırmanış bölgelerinden biri. Tırmanış dalı kendi içerisinde tanımlanan birçok farklı kola ayrılsa da, Aladağlar bu ayrımları birleştirerek yurt içinden ve yurt dışından birçok tırmanışçıyı ağırlamaya devam ediyor. 1995 yılında Milli Park ilan edilen Aladağlar; barındırdığı sayısız zirvenin yanı sıra, bitki örtüsü ve hayvan çeşitliliği bakımından birçok farklı türe ev sahipliği yapıyor. Bu nedenden dolayı da kuş gözlemciliği ve fotoğrafçılık önemli bir potansiyel teşkil ediyor.