Ulaş Girgin

Pandemi dönemiyle birlikte bir çalışma biçimi olarak son derece popülerleşmiş olan uzaktan çalışma birçok şirketin normal çalışma düzeni haline geldi. Bazı şirketlerde hibrit çalışma sistemi uygulanırken bazı şirketler pandemi öncesi gibi ofiste çalışma sistemini daha yararlı buluyor. Uzaktan çalışmanın şirketler ve çalışan için maliyet konusunda birçok yararı bulunurken koordinasyon ve birlikte çalışma konusunda da bazı dezavantajları bulunuyor.

Public-Transport

Dünya nüfusunun 8 milyara yaklaştığı günümüzde çalışma çağındaki insan nüfusu 6 milyara yaklaşıyor. Cornell Üniversitesi bilim insanları ve Microsoft araştırmacılarının ortak çalışması ile sadece bir günlük evden çalışmanın karbon salınımını yüzde 2 oranında azalttığı gözlemlendi. Tam zamanlı evden çalışma modelinde ise karbon salınımı yüzde 54 oranında azalıyor.

1589271677674-5-e-6-c-8015-c-03-c-0-e-1-f-783-fef-2-d

Uludağ’da yaralı ayı seferberliği Uludağ’da yaralı ayı seferberliği

Çalışmaya göre en fazla karbon salınımı ofislerdeki enerji tüketimi ve işe gidip gelme amaçlı kullanılan araçlar nedeniyle oluşuyor. Fakat karbon emisyonlarının etkili şekilde azaltılması için sadece evden çalışmak yeterli değil. Çevreye faydanın tam etkiye ulaşabilmesi için evlerdeki enerji tüketiminin ve iş dışı seyahatlerin çok iyi planlanması gerekiyor.

Editör: Ulas Girgin