Ulaş Girgin

Atıkların geri dönüştürüldüğü çok çeşitli hizmet ve tesisler bulunmaktadır. Bilinenin aksine evde kullanılan ögelerin de çoğu geri dönüşüm için uygundur.  

kitap-9

Eski kitaplar

Önemsiz postalar, dergiler ve gazeteler düzenli şekilde geri dönüşüm kutusuna gidebilirken kitapları geri dönüştürmek bir nebze daha zor. Nispeten iyi durumda olan kitapları geri dönüştürmek yerine bağışlamak daha mantıklı bir çözüm olacaktır. Fakat üzerine sıvı dökülmüş, herhangi bir sebepten okunamayacak kadar yıpranmış olan kitapları geri dönüştürebilirsiniz. Dikkat etmeniz gereken nokta geri dönüşüm atıklarınızı toplayan merkezin kitapları diğer kağıt malzemeler ile birlikte mi yoksa ayrı mı kabul ettiğidir. Bu sorunun cevabı için evinize yakın olan atık toplama merkezi ile iletişime geçebilirsiniz.

eatik

Eski elektronik eşyalar

Eski elektronik aletleri standart geri dönüşüm maddeleri ile aynı çöpte biriktiremezsiniz. Fakat bu onların geri dönüştürülemediği anlamına gelmiyor. Eski dizüstü bilgisayarınızı, televizyonlarınızı, güç kablolarını ve diğer elektronikleri donanımlı bir geri dönüşüm merkezine iletmeniz gerekmektedir. Bunun için kısa bir araştırma yaparak civarınızdaki donanımlı merkezi bulup onlarla iletişime geçebilirsiniz. Ayrıca günümüzde çoğu elektronik markası da geri dönüşümü destekleyici hamleler yapmaktadır. Birçoğunun çevreye gerçekten çok zararlı olan kimyasallar ve ağır metallerle dolu olduğunu bu elektronik atıklar için programlar sunan marka ve mağazalar ile de iletişime geçebilirsiniz. Hatta bu mağazaların eskiyi getir yeniyi daha ucuza götür gibi kampanyaları bile bulunmaktadır.

old-sneaker-1307942

Spor ayakkabılar

Küçülen veya kullanılması mümkün olmayan spor ayakkabıları bağışlamak tabii ki en yararlı çözüm yolu fakat giyilmesi veya tamir edilmesi mümkün olmayacak halde aşınmış olan ayakkabıları çöpe atmak yerine geri dönüşüm malzemesi olarak değerlendirebilirsiniz. Bunun için geri dönüşüm programları sunan ayakkabı marka ve mağazalarını araştırıp bir sonraki alışverişinizi bu mağazalardan yapabilirsiniz.

cma-ecocycle-battery-recycling-2

Bitik piller

Piller, doğada çok zor çözünmeleri ve içlerindeki zehirli metaller nedeniyle asla çöpe atılmamalıdır. Evinizin çevresindeki atık pil kutularının nerede olduğunu ve eski pilleri doğru şekilde nasıl muhafaza edip atık noktalarına ulaştıracağınızı araştırmalısınız. İçerisinde ağır metaller bulundurmaları nedeniyle atık pillerde akma olup olmadığını kontrol edip sızıntı var ise asla çıplak elle dokunmamalısınız. Ayrıca atık pilleri evinizde biriktirme aşamasında küçük çocukların ulaşamayacağı bölgelerde muhafaza etmelisiniz.

Sağanak yağışta pazarı sel götürdü Sağanak yağışta pazarı sel götürdü

depositphotos_365690496-stock-photo-old-unusable-worn-out-and

Eski diş fırçanızı da değerlendirebilirsiniz

Çoğumuz kılları yıpranmış ve kullanım süresi geçmiş olan diş fırçalarını çöpe atıyor. Fakat son yıllarda üreticiler tarafından diş fırçalarının saplarında geri dönüştürülebilir malzemeler kullanılıyor. Bu nedenle diş fırçanızın ambalajını atmadan önce üzerindeki ibarelerden fırçanın geri dönüşüm için uygun olup olmadığını kontrol etmelisiniz. Eğer eski fırçanız geri dönüşüme uygun değilse onu başka temizlik işlerinde kullanmak için kenara ayırabilir ve yeni fırçanızı geri dönüşüme uygun olup olmadığını kontrol ederek edinebilirsiniz.

Editör: Ulas Girgin