Çare Büyükşehir'de Çare Büyükşehir'de

Gülin ÖZDEMİR

Mudanya'da 25 yılı aşkındır Esnaf ve Sanatkârlar Odası Başkanlığı ile yaklaşık 10 yıldır Esnaf Sanatkârlar Kredi Kefalet Kooperatifi Başkanlığını sürdüren Emir Ali Usta’nın vefatından sonra yapılan görev dağılımı neticesinde Esnaf ve Sanatkârlar Odası Yönetim Kurulu Başkanlığını üstlenen Ertan Abdulazizoğlu’na agazete olarak ‘hayırlı olsun’ ziyaretinde bulunduk. Ziyarette açıklamalarda bulunan Mudanya Esnaf Sanatkârlar Odası Başkanı Ertan Abdulazizoğlu, Emir Ali Usta’nın Mudanya esnaf camiası için büyük bir kayıp olduğunu dile getirirken, “Hatırasını her daim odasında yaşatacağız” dedi. Mudanya için büyük hayalleri ve projelerinin olduğunu söyleyen Abdulazizoğlu, "Mudanya Belediyesi'nden destek beklediğimiz projelerimiz var. Çünkü yaşadığımız yer Mudanya. Bizim Mudanya esnafının veya odanın yüzde 80’inin işi belediye ile. Bu yüzden diyaloglarımızı iyi tutmamız gerekiyor” diye konuştu.

YETER Kİ HASTA İYİLEŞSİN

Göreve geldikten sonra Mudanya Belediye Başkanı Hayri Türkyılmaz’ı ziyaret ederek ilçe esnafının sorunları hakkında konuştuğunu söyleyen Abdulazizoğlu, “En büyük ihtiyacımız şu an için 2 tane sanayimiz var ama ufak çaplı. Bunları şehir dışına taşıyıp daha güzel, daha ferah ve herkesin ulaşabileceği bir yerle alakalı çalışmamız olacaktı. Mudanya’da ışık bloğunun üzerinde bir yer var. Sanayi bölgesi olarak işlenmiş ama bir şekilde tıkanmışlar. Biz de Başkanımızla bu konuyla alakalı görüşme sağladık. Onlar da bu konuyla ilgili çalışma yapmışlar ama tıkanmışlar. Nerede tıkandıklarıyla ilgili konuştuğumuzda bizler de omuz verebileceğimizi dile getirdik. Kendisi de bizi çok güzel karşıladı. Bu konuyla alakalı bizimle irtibata geçeceklerini söylediler. Çünkü bizim felsefemiz Mudanya’da hasta şifa bulacaksa kimden bulursa bulsun ama yeter ki hasta iyileşsin” şeklinde konuştu.

HAYRİ BAŞKAN DERTLERİMİZE İLAÇ OLACAKTIR

Abdulazizoğlu, “Pandemi döneminde Belediyenin kiracısı esnaf arkadaşlarımızın dertleri var. Bizler esnafımızın her daim yanındayız. Hal bölgesinde olan arkadaşlarımızın bu süreçte sözleşmelerin bitiş tarihleriyle alakalı ne yapabileceğimiz konusunda da Başkanımızla konuştuk. Esnaf arkadaşlarımızın 1 yıldır iş yerleri kapalı ve bu ocak ayında sözleşmeleri bitiyordu. Bunu meclisten karar çıkarıp 5 yıl daha uzatabilmek ve kapalı olan esnafımızın kiralarıyla ilgili yardımcı olunabilecek durumlar üzerinde görüşme sağladık. Başkanımız bu konuyla ilgili bize kahvehane restoran gibi bu tarz işletmelerin kiralarını almayacaklarını ama etkilenen diğer arkadaşlarımızın kiralarını yüzde 50’ye düşüreceklerini beyan ettiler. Biz de oradan ayrıldıktan sonra basın açıklaması yaptık. Sözleşmeleri dolmuş olan esnaf arkadaşlarımızın sözleşmeleri 1 yıl daha idareten uzatıldı. Ama kanunen tekrar ihaleye çıkarılacak. Şu anda mevcut olan arkadaşların tekrar aynı şekilde işletmelere devam etmesi noktasında gerekeni yapacağını söyledi. O da bizi çok memnun etti. Halde deforme olmuş bazı yerler vardı onların da tadilatı yapılıyordu. Sayın Başkanıma çalışmanın çok güzel gittiğini söyledim. Oradaki esnaf arkadaşlarımız adına teşekkür ettik. O da 'elimizden gelenin daha iyisini yapacağız' dedi. Hayri Türkyılmaz, Mudanya’nın belediye başkanı saygı duyuyoruz ve her türlü derdimizi anlaşılır şekilde anlattıktan sonra derdimize derman olacağını düşünüyoruz” ifadelerini kullandı.

VİRÜSÜN ÜSTÜNE ATLIYORUZ

Abdulazizoğlu, sözlerine şöyle devam etti: “Şu an herkes dertli. Hastalıktan kurtulduğumuzda her şey yoluna girecektir. Yöneticiler sert bir şekilde virüsün patlamasını esnaf olarak görüyor. Oysa çok yanlış. İnsanlar kendi üzerine düşeni yapmıyorlar. Güzelyalı’da çay bahçemiz var, bazen biz de gidiyoruz yazdan daha kalabalık ve mesafe yok. Virüsün üstüne atlıyoruz. Bunun sorumlusu biraz da vatandaştır.”

ODALAR DEVREYE GİRMELİ

Abdulazizoğlu'nun bir başka konuda yaptığı açıklama ise işletme ruhsatlarının esnaf odaları tarafından verilmesi gerektiği… Abdulazizoğlu, “Bir cadde üzerinde 3-4 tane kahvehane, 10-15 tane berber ve bakkal yan yana olmaz. Bu tür dükkânların aralarında mesafe olmalı. Çözüm kolay. Mesela bir caddenin tamamında 10 berber 10 market 10 bakkal olsun fakat aralarında 300 metre mesafe olsun. Rekabet olur ama birbirlerinin ekmeğine engel olmadan. Bu konuda da birileri ellerini taşın altına koymalı” dedi.

Mudanya Esnaf Sanatkârlar Odası Başkanı Ertan Abdulazizoğlu

 

AHİLİK GELENEĞİNİ RUHUMUZDA YAŞIYORUZ

Mudanya Esnaf ve Sanatkârlar Kredi ve Kefalet Kooperatif Başkanı Tahammül İlhan, “Genç arkadaşlarımız esnaflıkta yol almak istediklerinde elimizden geleni yapıyoruz. Vatandaş dışarıdan 10 bin TL kredi alıp 20 bin TL ödeyecekse, bizden 10 bin TL kredi alıp 15 bin TL ödeyecek. 5 bin lira kâr sağlayacak. Kredi kapılarımız sonuna kadar açık” ifadesini kullandı.

agazete olarak Mudanya Esnaf ve Sanatkârlar Kredi ve Kefalet Kooperatifi’ne de ziyaret gerçekleştirdik. Gerçekleştirilen ziyarette açıklamalarda bulunan Mudanya Esnaf ve Sanatkârlar Kredi ve Kefalet Kooperatif Başkanı Tahammül İlhan, "Biz büyük bir aileyiz, Türkiye genelinde 1000 tane kooperatifiz ve birbirimize gönül bağlılığımız var. Mesela benim üyemin 1 tanesi Kars’a asker gidecek, ben buradan arayıp Kars’taki arkadaşıma durumu anlattığımda onu karşılarlar, yedirirler, konaklatırlar. Zaman zaman da kontrole giderler. Bu şekilde bir aileyiz biz. Ahilik denilen geleneği ruhumuzdan yaşıyoruz. Ne kadar iyi geçinirsek esnafın sorununu o kadar kolay çözeriz” dedi.

KREDİ KAPILARIMIZ AÇIK

Başkan İlhan, “Genç arkadaşlarımız esnaflıktan yol bulmak istediklerinde elimizden gelen yardımı yapıyoruz. Bizler ne kadar kooperatif olsak da yönetmeliklerle yönetiliyoruz. Esnaf olmak isteyen arkadaşımıza ilk 3 ay para verilmiyor. 3 ayı doldurması gerek. Ondan sonra bizdeki kredinin dışarıdan 10 bin TL kredi alıp 20 bin TL ödeyecekse, bizden 10 bin TL kredi alıp 15 bin TL ödeyecek. 5 bin lira kâr sağlayacak. Kredi kapılarımız sonuna kadar açık” şeklinde konuştu. Başkan İlhan, ayrıca, “200+300 dükkân veya araç edinme kredimiz var. Serbest minibüs, ticari bir araba alacaksınız. Buna da 300 bin TL’ye kadar kredi veriyoruz” bilgisini verdi.