Gülin ÖZDEMİR/ ÖZEL HABER

Mudanya Esnaf ve Sanatkârlar Kredi ve Kefalet Kooperatifi’ne aGazete olarak ziyaret gerçekleştirdik. Gerçekleştirilen ziyarette açıklamalarda bulunan Mudanya Esnaf ve Sanatkârlar Kredi ve Kefalet Kooperatif Başkanı Tahammül İlhan,  geçmişte Kooperatifte bazı tatsız olayların yaşandığından dolayı mağdur olan arkadaşlara yardım etmek için aday olduğunu ifade etti. Başkan İlhan, “Biz 2012 yılında geldiğimizde bu kooperatifte bazı tatsız olaylar yaşanmış bu olaylar yaşanmamış olsaydı bizimde buraya aday olmak gibi fikrimiz yoktu. Kooperatifte adı kötü kullanıldığı bazı arkadaşlar mağdur oldu. Biz bunların mağdurluklarını gidermek için aday olduk” dedi.

KİMSEYİ ÖTELEMEDİK

Başkan İlhan, “2012 yılında buraya geldik. Kooperatifte hiç kimseyi ötelemedik. Buradaki prosedürü yerine getiren her esnafımıza, küs olduğumuz kişide dahil olabilir. Kredisini verdik işini gördük. En yakın zamanda görülecek işini en yakın zamanda gördük. Esnafımızın parası çıkışmadı. Gerekirse cepten verdik. Yani bu esnaf macera aramaz diye düşünüyoruz. 8 yıldan bu yana burada güzel bir sistem kurduk bu sistem devam ediyor. Bu dönemde devlet ötelediği için kredide ödeme sıkıntımızda yok. Mesela bizde ay sonunda para ödenemediğinde takibe çekeriz. Yani devlet bunu ötelediği için takibe çekmiyoruz ” şeklinde konuştu.

AHİ OLMAK BUNU GEREKTİRİR

Mudanya Esnaf ve Sanatkârlar Kredi ve Kefalet Kooperatif Başkanı Tahammül İlhan,  “Biz büyük bir aileyiz. Türkiye genelinde 1000 tane kooperatifiz ve birbirimize gönül bağlılığımızda var. Mesela benim üyemin 1 tanesi Kars’a asker gidecek, ben buradan arayıp Kars’taki arkadaşıma durumu anlattığımda onu çok güzel karşılarlar, yedirirler konaklatırlar. Zaman zamanda kontrole giderler. Bu şekilde bir aileyiz biz.  Ahilik denilen geleneği ruhumuzdan yaşıyoruz. Ne kadar iyi geçinirsek esnafın sorununu kolay o kadar kolay çözeriz. Ahilik bizde sonuna kadar yaşanır. Yeter ki esnaf çocuğu ol hiç bir ilde yalnız olmazsın. Bir arkadaşımız kredi çekecekse esnaf kefil olur rakibimiz demez” dedi.

KREDİ KAPILARIMIZ AÇIK

Yıldırım’da ’Kudüs Bizim Neyimiz Olur’ söyleşisi Yıldırım’da ’Kudüs Bizim Neyimiz Olur’ söyleşisi

Başkan İlhan, “Genç arkadaşlarımız esnaflıktan yol bulmak istediklerinde elimizden gelen yardımı yapıyoruz. Bizler ne kadar kooperatif olsak da yönetmeliklerle yönetiliyoruz. Esnaf olmak isteyen arkadaşımıza ilk 3 ay para verilmiyor. 3 ayı doldurulması gerek. Ondan sonra bizdeki kredinin dışarıdan 10 bin TL kredi alıp 20 bin TL ödeyecekse, bizden 10 bin TL kredi alıp 15 bin TL ödeyecek. 5 bin lira kar sağlayacak. Kredi kapılarımız sonuna kadar açık” şeklinde konuştu. Başkan İlhan ayrıca, “200+300 dükkân veya araç edinme kredimiz var. Serbest minibüs, ticari bir araba alacaksınız. Buna da 300 bin TL’ye kadar kredi veriyoruz” dedi.