Dicle Elektrik, ‘Dicle Ar-Ge Merkezi’ ile yeni projeler üretmeye devam ediyor. Son olarak şirket, genç mühendisleriyle birlikte enerji iletimindeki sorunlardan biri olan izolasyon probleminin çözümüne yönelik önemli bir projeyi hayata geçirdi. Bu kapsamda enerji kesintilerine ve dolayısıyla ciddi ekonomik kayıplara neden olan izolatör sorunu, ‘Kendini Temizleyen Akıllı İzolatör’ projesiyle çözüldü.

Türkiye’nin önde gelen elektrik dağıtım şirketlerinden Dicle Elektrik, 2017 yılında kurulan ‘Dicle Ar-Ge Merkezi’ ile önemli bir projeye imza attı. Yapılan açıklamaya göre, genç ve yetenekli mühendisleri destekleyen şirket, Genç Enerji Programı’na katılan mühendislerle geliştirilen proje kapsamında, enerji iletimindeki sorunlardan biri olan izolasyon probleminin çözümüne yönelik yeni bir izolatör geliştirildi.

‘Kendini Temizleyen Akıllı İzolatör’ adı verilen ürün sayesinde taşıdığı iletkenleri toprak ve diğer iletkenlere karşı izole eden, ancak kirlendiği için enerji kesintilerine ve ciddi ekonomik kayıplara sebep olan izolatör sorunu böylece ortadan kaldırılmış oldu. EPDK onaylı Ar-Ge projesi ile ortaya çıkan ürün için şirket tarafından patent başvurusu da gerçekleştirildi.

Sürdürülebilir bir projeye imza atıldı

‘Kendini Temizleyen Akıllı İzolatör’ projesi hakkında bilgilendirmelerde bulunan Dicle Elektrik Genel Müdürü Yaşar Arvas, şirket bünyesinde çalışan genç mühendisler ile birlikte sürdürülebilir bir projeye imza attıklarını ifade etti. Enerji nakil hatlarında bulunan porselen ve cam izolatörlerin yüzeylerinde oluşan kir ve rutubetin, ‘kirlenme atlaması’ denilen arızalara sebep olduğunu belirten Arvas, “Seramik izolatörlere ar-ge merkezimizde uyguladığımız özel bir kaplama sayesinde, su tutmama ve kendini temizleme özelliklerini kazandırdık. Bu alandaki literatür çalışmalarını inceleyerek su geçirmezlik (hidrofobik) kabiliyetini, izolatör yüzeylerine nasıl kazandırabileceğimizi araştırdık. Amacımız enerji nakil hava hatlarında kullandığımız izolatörlerin su tutmasını engellemeyerek izolatör kirlenmesinin önüne geçmektir” şeklinde konuştu.

Bakım masrafları en aza inecek

Doğal ortamda kedini temizleyerek, arızalara ve arıza kaynaklı kesintilere son veren akıllı izolatörlerin kullanılmaya başlanması ile elektrik dağıtım şirketleri için önemli bir kalem olan bakım masraflarının ciddi oranda azaltılması hedefleniyor. Yüksek gerilim hatlarında bulunan izolatör sayısının fazlalığı ve her izolatörün yaklaşık iki dakikada temizlenebildiği göz önüne alındığında, ‘Kendini Temizleyen Akıllı İzolatör’ projesinin önemi bir kez daha ortaya çıkıyor. Şirket, kendi mühendislerinin geliştirdiği birçok ürün için yaptığı gibi, Kendini Temizleyen Akıllı İzolatör’ün de ihtiyaç duyulan alanlarda kullanılabilmesi adına patent başvurusunda bulundu.

Tüm testlerden başarıyla geçti

Gerçekleştirilen çalışmalar kapsamında, ‘Self Clean’ formülasyonları için su itici ve kısmi pürüzlü bir yapı oluşturduklarını belirten Arvas, proje sürecini şöyle açıkladı: “Laboratuvar ortamında elde edilen kaplamalar farklı yüzeylere uygulandı ve uygun olabileceği gözlemlenen yapılardan üç tanesi, seramik izolatörler üzerinde denendi. Bu yapılardan biri izolatöre uygulandığında, pürüzsüz bir yapı sağlandı ve mikroskobik görüntülerde de istenen değerler elde edildi. Özetle, su ve kir tutmama özelliğiyle seramik yapılara uygulanabilecek bir kaplama geliştirildi. Laboratuvar şartlarında yapılan tüm test ve deneylerden başarıyla geçen akıllı izolatör projesinin, saha uygulama ve test çalışmaları devam ediyor.”

Marmarabirlik’ten ortaklarına 630 milyon liralık ödeme Marmarabirlik’ten ortaklarına 630 milyon liralık ödeme

Kaynak:İHA

Editör: Stajyer2 Stajyer2