Özkan YILDIRIM/ÖZEL ROPÖRTAJ

***Öncelikle Recep Bey bizleri ekibimizi uzun bir aradan sonra tekrardan bu sefer Doğanköy’deki şubenizde konuk edip misafir ettiğiniz için teşekkür etmek istiyorum.Sizi tanıyarak isterseniz röportajımıza başlayalım sonrasında İnesi Emlak'ın kuruluşu ve bugünlere geliş süreci ile ve hizmet anlayışımızla da ilgili bizlere bilgi verirseniz sevinirim.

ÖZLÜCE-DOĞANKÖY-YOLÇATI 

ÜÇGENİ BİZİM BÖLGEMİZ

  —Uzun bir aradan sonra tekrardan bizlere böylesine güzel bir fırsat tanımış olduğunuz için ben de size teşekkür etmek istiyorum. Ben Recep Altınel, 1978 Özlüce doğumluyum buraların yerlisiyiz, doğma büyüme buralıyız. Askere kadar fabrikada çalıştım sonra kısa bir marketçilik çalışmamız sonrasında 9-10 yıl kadar damacana su bayiliği yaptım. Özlüce’nin yerlisi olduğumuzdan o zamanlarda buraları gelişiyor gelen giden yer soruyordu daha su bayiliği yaparken. Satılık daire çıkıyor, kiralık daire çıkıyor derken su bayiliğinde mutlu olmadığından dolayı su işini bıraktım. 6 ay sonra emlak sektörüne geçiş yaptım. 2013’de iş yerimize Özlüce'de açtık. Aslında emlakçılık zor bir meslek, karşıdan baktığınızda emlakçılar oturduğu yerden para kazanıyor deniliyor ama incelikleri var. İnsanları yanıltmamak lazım, siz emlakçılıktan anlamıyorsunuz ofisimize gelip bilgi almak istiyorsunuz bizim çok donanımlı olmamız lazım bilgili olmamız lazım. Sonuçta bana güvendiğiniz için geliyorsunuz orada ben sizi bilgilendirmem lazım. O yüzden biz de kendimizi yetiştirmeye çalıştık çok şeyler gördük. En basit örneği ilk girdiğimde kat mülkiyeti, kat irtifakı vesaire gibi şeylerle tanışmış olduk, bunları öğrenmiş olduk. Bunun gibi daha bir sürü şey.Artık bu konuda uzman olduk.Sonuçta 9 seneden beri aktif bir şekilde bu işin içerisindeyiz.2020 Ağustos ayında da Doğanköy şubemizi açtık. 

 PİYASAYI YÜKSELTMEK 

KİMSEYE BİR ŞEY KAZANDIRMAZ

Kiralıkta olsa, satılık da olsa  bazı arkadaşlarımız yüksek fiyata sitelerine koyduklarında tabii hoş olmuyor, diğeri de gördüğünde oda yükseltiyor  derken karmaşa oluyor değerlerinden yüksek olmuş oluyor.Bu yüksek fiyatların dengelenmesi zaman alıyor.Bunu anlatamıyoruz bir milyonluk daireyi araştırmadan iki milyon yazıyor.Dairenin aslında ederi bizim gözümüzde bir milyon ama  o fiyatı  gören diğeri de fiyatını  yükseltiyor böyle bir kargaşa oluyor,döngüye giriyor.Yeni yapılan binada adam  bir buçuğa veriyorum diyor ,diğer taraftan 5 yıllık binayı 1850’den   koyduğunu görünce o zaman benim yeni yerim  iki buçuk eder diyor böyle böyle böyle böyle derken fiyatlar uçuyor.Bana sorarsanız bütün arkadaşlarımızın dikkat etmesi lazım bu konulara doğru bir ekspetizle çalışmaları lazım.Ama sonuçta her malın bir eder fiyatı vardır. Bizim işimiz alıcı ile satıcıyı her ikisini de kollamak. Orta yerde buluşmalarını sağlamak. Ama dediğim gibi bu tür durumlara da girmemek lazım bizim arkadaşlarımızın da bu konuda dikkatli olmaları lazım.

**** Peki kaç kişiyle devam ediyorsunuz İnesi Emlak Gayrimenkul olarak?

    —-Şu anda üç kişiyiz. Sabri Tezcan ile uzun yıllardan beri beraberiz soyadı gibi de tez canlıdır kendisi, çok aktif bir arkadaşımızdır. Sabri Bey gerçekten bu bölgenin en hızlı emlakçısıdır. Evrim Göçen arkadaşımız var o da bir sene önce ekibimize katıldı.2 sene öncesine kadar kendi ofisi vardı 10 yıla yakında bir sektör tecrübesi var.

****Peki ağırlık olarak Emlak sektöründe hangi kolda yoğunlaşmış durumdasınız?

 KİRALIKA PEK GİRMEK İSTEMİYORUZ

—Arsa, arazi üzerine yoğunlaşmış olduğunu söyleyebilirim.Konut satışı ile ilgili de sıkıntı yok ,mantıklı  olan her şeyi satarız.Evrim Hanım bu konuda daha yoğunlukla çalışmalar yürütmekte, ikna kabiliyeti anlamında da iddialıdır. Kiralıka şöyle girmek istemiyoruz, bizim için biraz sıkıntılı bir iş. Tabii ki eşimizin dostumuzun tanıdığı olan insanların kiralık işlerine yardımcı oluyoruz. Bu konuda çok ince eleyip sık dokuyoruz, araştırıyoruz insanları arıyoruz mesela siz geliyorsunuz buraya şurada çalışıyorum kiralık daire arıyorum dediğinde, biz o kişinin orada çalışıp çalışmadığı ile ilgili araştırmalar yapmamız gerekiyor. Bu manada referans veren kişilerin vermiş olduğu referanslar her zaman tam olarak yansımıyor. Yarın öbür gün sıkıntı çıkmasın diye bu yüzden kiralık işlerine pek girmekten yana değiliz.

VEBALİ GERÇEKTEN BÜYÜK

Çünkü bizimki biraz vicdan meselesi, şimdi siz daire almışsınız kredi çekmişsiniz, çektiğiniz krediye aylık 3000 lira ödeyeceksiniz, 2000 liraya daireye verdiniz,1000 lira maaşımdan koyarım dairenin taksidini öderim diyorsunuz. Biz yanlış birine verirsek biliyorsunuz kanunları da adam 6 ay ödemiyor mahkemeye veriyorsunuz tahliyesi vesaire derken 1 yıllık kaybınız var bu 1 yıl da sizin bütün hesabınız altüst olabilir. Belki de o daireyi ödeyemeyip hacizlik icralık bile olabiliyorsunuz. Bu manada bu sıkıntılar  yaşanmasın diye biz de  ince eleyip sık dokuyoruz. Biz her halükarda kiralık yeri veririz komisyonumuz alırız mantığında kesinlikle değiliz. Bu yüzden de bizimle çalışan müşterilerimiz bizden başka Emlakçıya gitmiyorlar eşlerine dostlarına da söylüyorlar bu güzel bir sıkı bağ kurulmuş oluyor insanlarımızla bizim aramızda. Bu da böyle yayıldıkça yayılıyor.

 ****İnesi Emlak Gayrimenkul olarak gelecek hedefinizde neler var, bu konularla ilgili bizlere neler söylemek istersiniz Recep Bey?

İNŞAAT SEKTÖRÜNE GİRMEK İSTİYORUZ

   —-Gelecek anlamında biz Sabri Bey ile birlikte İnşaat sektörüne girmeyi düşünüyoruz. Bu bölgeleri zaten çok iyi biliyoruz söylemiş olduğum gibi, artık bu sektörün içerisinde müteahhitler neyi yanlış yapıyor, neyi doğru yapıyor, nasıl yapsalar daha iyi olur,onlardan  daha iyi öğrendik.Nasıl talep görüyor,hangi konfor durumu , hangi malzeme, hangi planlama nasıl olacak hepsini  onlardan daha iyi öğrenmiş durumdayız.O manada bu şekilde bir inşaat sektörüne girmek anlamında gelecekle ilgili planlarımız olduğunu söyleyebilirim.Tabii bunu yapabilirken kendi bütçemizi oluşturup onu tamamlayabilecek  paramızın  olması çok önemli. 

18 OLUNCA YÜKSELTTİLER, ŞİMDİ DÜŞMÜYOR

Bu son dolar yükselmesinde 35 milyonluk yeri dolar 18 olduğunda 70 milyon yaptılar. Biz güncellemekten bıktık bu dolar yükselmesi sırasında ama sonrasında dolar geri geldikten sonra fiyatlar geri bir türlü gelmedi.Şu anda hala da bir beklenti içerisindeler herkes daha yine tekrardan fiyatların oturmasını bekliyor.Bu fiyatların  yükselmesinde %20 etken dolar ise, biz kendimizi halk olarak %80 etkimiz var.Doların vesaire yükselmesi Yurtdışından gelen Petrol ,doğalgaz ,plastik vesairede  etken olabilir ama diğer birçok konularda etken olmaması lazım.Emin olun biz kendi kendimize bu fiyatları yükseltiyoruz,yükselmeyen  hiçbir şey kalmadı dolar ile alakası olmayan şeyler bile şu an fiyatlar çok yükseldi.Ev fiyatları yükseldi ,kiralar yükseldi geri dönüş olduğunda dövizde fiyatlar geriye düşmedi herkes daha bekliyor Piyasalar otursun diye bekliyorlar.Ama bu piyasalarda onların gözündeki rakamlara göre oturmaz. Nasıl olacak bu insanlar  1,5-2 milyona nasıl ev alsınlar.1 Milyon liranın aşağısında daire üretimi yeni üretimlerde mümkün değil.600-650 liraya bunun neredeyse maliyeti gelir vergisi vesaire de var bunun üzerine riski de var aynı zamanda bir müteahhitin en azından bir milyona daire satması lazım.Ben bu işten  para kazanmam lazım dediği zaman. 1 milyondan aşağıya daire olmazsa bizim Doğanköy'de  yılan hikayesine dönen imar planına  sürekli itirazlardan dolayı çıktıktan sonra buralarda herhalde 2 milyondan aşağıya olmayacak öyle gözüküyor.

İnesi emlak Gayrimenkul’ün Yönetici ve İdarecisi Recep Altınel’in yanı sıra Sabri Tezcan ve Evrim Göçen ile İnesi Emlak Gayrimenkul’ün kuruluşu, bugünleri geliş süreci ve daha birçok merak edileni sorma fırsatı yakaladığımız kapsamlı bir röportaj gerçekleştirdik.

Bu bölgede çok yüksek oranda talep var ama imar olmamasından dolayı büyük sıkıntı yaşanıyor. Kooperatifler kuruldu, evler yapıldığı ama maalesef  imar çıkmadığı için tapularını alamıyorlar. Sürekli askıya çıkıyor itirazlar oluyor askıdan iniyor 4 yıldan beri imar çıkmadı. Çok uzun zaman geçti artık bunun da sonuna geldi herhalde herkes sıkıldı bizim Özlüce'de de aynı durum var orada hayvan bakmak yasak ama yerlerimiz tarım arazisi ama hayvan bakılamıyor.15 yıldan beri tarım yapmak neredeyse yasak ama imar yok. Burada da Şehir Hastanesi var, külliye var, yoğun bir talep var, tarım yapılacak bir durum kalmadı ama gerçi burası bizden daha şanslı en azından dört seneden beri çıkmış duran bir imar planı var itirazlar gelse de bizde o da yok. Talep olmayan bir yer olsa anlarım şu an burada kiralık daire bulmak imkansız, televizyonlara vesaire çıktı satılık daire yok, birkaç yer varsa da çok yüksek talep var. İnsanlar burada yaşamayı tercih ediyor işte hastanedeki doktorlar sağlık personeli halkımız ama bunlara daire bulamıyoruz. Açıkçası bunların da tabii bir an evvel netleşmesi bu imar planlarının ortaya çıkması lazım.

 ****  Peki yatırım anlamında halkımıza nereleri hangi bölgeleri önerirsiniz Recep Bey?

BU ÜÇGENE YATIRIM KAYBETTİRMEZ

 — Yatırım öngörülerimiz neler olur yine bu bölge olur. Özlüce Doğanköy Yolçatı üçgeni şu anda imara çıkmayan yerler var. Doğanköy'de, Yolçatı'da imarın çıkmış olduğu yerlerde uygun. Şöyle söyleyeyim bizim Ertuğrul  kuş uçuşu 1 km çok yakın buraya  mesela metresi 10 bin liranın üzerinde 12 bin lira civarı ama burada imarı çıkmış temiz yerler nerede ise 3000 lira burada  kepçeler vurduğu zaman, temeller başladı mı 5 liraya 6 lira 7 liraya çıkacak.Biz kesinlikle hayal satmıyoruz olmadık bir yerde oralarda buralarda şehir merkezinin yüzlerce kilometre uzağında  yerlerden bahsetmiyoruz.Cak, cek  yok buralarda her şey mevcut buradan  alan insan gözüyle de kendi yerini  görüyor,gerçekten güzel yatırımlık bölgeler.

**** Sektörel anlamda bir sıkıntılar oluyor mu bu konuda neler söylemek istersiniz Recep Bey?

SEKTÖRDE YAPTIRIMLAR ŞART

  —-Sektörde kayıt dışı oldukça yüksek oranlarda. Aslında yanlışı  biz yapıyoruz, çünkü bilinçsiz seçiyoruz. Birçok konuda sıkıntılar yaşanıyor Mesleğimizi kötüleyen arkadaşlar maalesef var. Kim yaparsa yapsın mutlaka bir uyarı olur ikincisinde ceza olabilir ama üçüncüsünde vesaire mutlaka bunlara yaptırım olması gerekir. Erdal başkana da söyledim ama bir türlü bu konuyla ilgili gelişmeler olmuyor mutlaka bu meslekte güveni  kötü yönde kullanan arkadaşlarda çıkabiliyor kaporayı alan ne bileyim onu yapan, bunu yapan, güveni kötüye kullanan arkadaşlarla yine mutlaka ama mutlaka sektörümüzde yaptırımlar olması lazım, bu yaptırımların artık hayata geçmesi lazım. Biz denetimlerden kontrollerden vesaire geçiyoruz.Ama bu Sokaklardaki çantacılara karşı hiçbir engel yok.Ben bazen müşterilerimize de söylüyorum yer gösterme sözleşmesi imzalamak istemiyorlar. Aslında o sizi de koruyor diyorum benim orada firmanın ismi yazıyor benim imzam  var benim yapabileceğim s hatam yanlış olursa elinizde  belgeniz var mağduriyet deyip geçmeyin satış sözleşmesi yapmak istemiyorlar. Aslında bu çok önemli dolarını bozduruyor, yeri geliyor kredi çekiyor tam ödeme yapacak satıcı vazgeçmiş, ne olacak şimdi bu durumda dünya zarar var bu durumda müşterilerin yer gösterme sözleşmesi satış sözleşmesi yetki belgesi vs. Aslında bunların çoğu öncelikle müşteriyi koruyan unsurlar. Bizden çok kesinlikle müşteriler korunmuş oluyor. Bunların mutlaka olması lazım. 

BÖLGENİN UZMAN GAYRİMENKUL 

DANIŞMANLARI İLE 

ÇALIŞMALARI ÇOK ÖNEMLİ

Daha kurumsal çalışmalar ortaya koymamız lazım. Az önce de söylemiş olduğum gibi merdiven altı çantacılar gibi kişilerin de bu meslekten artık tamamen çıkartılması lazım. Birçok sıkıntılar olabiliyor insanlarımız dolandırılıyor. Mesela örnek teşkil etmesin  ama sigarayı aldığımızda Tekel bayisinden alıyoruz gidip Tekel’den almıyoruz. Artık insanlarımız gayrimenkul alıp satarken o bölgedeki uzman emlakçı ile çalışması çok önemli bu tür dolandırıcılık bütün işlemler başımıza gelmez demeyin mutlaka oluyor.Bir yer  bizim önümüze, portföyümüze geldiğinde biz belediyeye gidiyoruz ne oldu ne bitti araştırıyoruz metrekare durumları nasıl burası ne kadardır tapuda ne kadardır vesaire hepsini kılı kırk yararak araştırıyoruz.Ondan sonra bu portföyü bu yerin satışı ile ilgili alıcılarla görüşme yapmaya çalışıyoruz.Bu tür dolandırıcılık işleri vesaire olmasın diye öncesinde gerçekten büyük araştırmalar yapıyoruz. Tabii bunu normalde alım yapan kişiler hemen inanarak bu tür yerleri alması durumunda mağdur oluyorlar.Bu yüzden mutlaka profesyonel emlakçılarla çalışılması lazım. Emlak alım satımını  kendi başına yapılan işlemlerde %30’unda bu tür sıkıntılar yaşanabiliyor. İster alışta, ister satışta ister para verirken ödenirken son aşamada ama mutlaka bu tür durumlar yaşanıyor.O yüzden bu tür olaylarla karşılaşmamak için yatırımcıların mutlaka o bölge  ile ilgili uzun yıllardır  çalışmalar ortaya koymuş olan profesyonel emlakçılarla gayrimenkul danışmanları ile çalışmaları çok önemli. İnsanlarımızın da biraz dikkatli olması lazım kat karşılığı olsun başka durumlarda olsun yerlerini arazilerini yıllardır biriktirmiş olduğu birikimlerle almış olduğu yerleri her önüne gelenle vesaire kat karşılığı olsun diğer durumlarda olsun vermemeleri lazım. 9 yıldır Doğanköy- Alaçatı-Özlüce üçgeninde güvenin adresi olmaya çalıştık. Çok güzel yol kat ettik, bizi bilen biliyor, elimizden geldiğince bu sektörde güvenin adresi olmaya çalıştık,çalışıyoruz. Benim sen olarak buradan başta Doğanköy-Özlüce-Alaçatı bölgelerinde yaşayan halkımız olmak üzere 84 milyon Türk insanına  Bursa'dan Doğanköy’den sevgilerimi, selamlarımı göndermek istiyorum esenlikler diliyorum.

****Sabri Bey sizden de bir ufak demeç alabilir miyiz acaba neler söylemek istersiniz? 

TAM BİR CAZİBE BÖLGESİ

  —- 2013 yılından beri çalışmalar yürütüyoruz bu sektörde,ilk olarak Özlüce’de başladık, 2020 Ağustos ayında Recep ağabeyimle birlikte karar vererek Doğanköy şubemizi kurduk. Bu bölgede Bursa'nın tanınmış sanayici işadamlarından kendimize müşteri edindik, portföy oluşturduk. Dürüstlüğümüze dayanarak hala da ilişkilerimiz devam ediyor. Önemli olan insanlara söylemek istediğimiz hangi bölgeye yatırım yapmak istiyorlarsa o bölgeden uzman bir emlak danışmanından bilgi alsınlar, bu çok önemli.Neden Doğanköy-Özlüce-Yolçatı diyoruz? Kendi bölgemiz Eğitim Vadisi ,Şehir Hastanesi,Külliye burada Metro geliyor bu taraf buraya kadar şu anda en mantıklı yatırım Doğanköy talep var mı? Çok. Yer var mı?  Yer yok İmar planları yapılıyor İnşallah en kısa zamanda bitecek şu anda Nilüfer'in Bursa'nın en cazibeli bölgesi yatırım anlamında Doğanköy bunu söylemek isterim yatırımcılara. 

  **** Evrim Hanım sizi de tanıyabilir miyiz acaba?

BİR KERELİK DEĞİL, DEVAMLI ÇALIŞMAK ÖNEMLİ

      —- Ben 10 yıldır bu işin içerisindeyim İnesi Emlak Gayrimenkul’e  gelmeden önce 6 yıl kadar kendi işyerimde çalışmalar yürüttüm bir müddet ara verdikten sonra son 1 yıldır buradayım.İnesi  Emlak Gayrimenkul gerçekten çalışmalarıyla hizmet anlayışı ile halkımıza insanlarımıza güven veriyor,elimizden geldiğince müşterilerimizin istekleri talepleri doğrultusunda yardımcı oluyoruz.Öncelikle tabi onların ne istediğini anlayabilmiş olmak çok önemli.Bu doğrultu güzel çalışmalar ortaya koymak ve doğru bilgileri onlarla paylaşmak çok mühim.Doğru bilgileri yatırımcıya verdiğimizde bazı durumlarda mevcut   yatırımın onlara uygun olmadığını da söyleyebiliyoruz, bu böyle olduğundan tabii insanlara güven aşılamış oluyoruz güzel bir iletişim kurmuş oluyoruz.Diyebiliyor ki; Evrim Hanım beni doğru yönlendirebilen bir insan yeri geldiğinde başka birine de yönlendirebiliyor.Bizde kesinlikle hizmet anlayışımız da komisyon almak önceliğimiz olmadı,müşteri kazanmak oldu ve bu şekilde de son 1 yıldır İnesi  Emlak Gayrimenkul’de çalışmalarımızı yürütüyoruz.Biz kesinlikle anlık bir kereye mahsus bir yer satılım, bir iş yapalım  diye düşünmüyoruz.Uzun yıllar hatta o müşterimizin eşi dostu çevresini de  kazanmak bizim için çok önemli.Bu şekilde benim bu anlamda müşteri dostluk ilişkilerimiz olmuştu. 10 yıl öncesinden tanıştığımız işini gördüğümüz insanlar 10 yıl sonrasında  telefonla   arayıp sorarlar.Ne yapalım ,ne edelim diye fikir teatisinde bulunuruz,tavsiyelerimi  kendileri ile paylaşırım.O yüzden de bu manada güzel bir çalışma ortaya koyduk ve halen daha  güzel hizmetlerimiz devam ediyor.

İletişim Bilgileri:

Merkez;ÖzlüceMahallesi ,Park Sokak No:5

Göl Yazıevi'nin konuğu Serdar Uslu Göl Yazıevi'nin konuğu Serdar Uslu

 Tel: 0 224 413 63 90   Nilüfer/Bursa 

 Şube; DoğanköyMahallesi ,Cami Çıkmazı No:2/B

 Nilüfer/Bursa