Özkan YILDIRIM

Öncelikle Arif Başkanım hayırlı olsun demek istiyorum. Emekliler Derneği Bursa Şubesi’nin güzel çalışmalarının bundan sonra da artarak devam etmesini temenni ediyorum. Başkanım öncelikle sizi kısaca  tanımak isteriz sonrasında elbette emeklilerimizin talep ve beklentilerine geçeceğiz.

 ----Bize böylesine güzel fırsatı sunduğunuz için ben de sizlere teşekkür etmek isterim.  1953 Bursa doğumluyum , Bursa'da Devlet Su İşleri'nde uzun yıllar, 28 yıl gibi bir çalışma hayatım oldu.Emekli olduktan sonra Emekliler Derneği'ne gelip kaydımı yaptırdım. Sonuçta burada Mesut başkanımla birlikte çalıştım onun ayrılmasından sonra da görev  bize geldi. 28 Temmuz Çarşamba günü yapılan kongrede yeni bir yönetim kurduk.Yönetim Kurulumuz; Şube  İdari Sekreterimiz Altan Özşen, Şube Mali Sekreterimiz Osman Zeki Çağlayan , Şube Eğitim Sekreterimiz Ali Sarıoğlu ve Şube Teşkilatlandırma Sekreteri İsmail Birkan'dan ibarettir.

MAALESEF ÇOK KÖTÜ DURUMDAYIZ

Türkiye'de emeklilerimizin  içerisinde bulunduğu ortamda emeklerin durumu çok kötü ,çok büyük sıkıntı var. Geçtiğimiz Temmuz ayında gelen zam % 8.45     Emeklilerin maaşındaki zammı siz hesap edin ,bugün 2000 lira maaş alan bir kişinin maaşına 160 TL gibi bir fark oluyor. Şu anda çarşı pazarı zaten sizler de biliyorsunuz 10 liradan aşağı herhangi bir şey yok neredeyse. Geçenlerde  pazardaydım domatesin bile  fiyatı  6- 7 lira civarı. Aslında domatesin fiyatının bu yaz öneminde 2 lira falan olması lazım. Emeklilerin durumunun çok kötü olduğunu burada belirtmek istiyorum, neler yapılması gerekiyorsa öncelikle emeklilere yapılan zamların  seyyanen zam yapılması ile alakalı olabilir,bir el atılmalı.Az maaş alanla yüksek alan herkese aynı oranda zam yapılması durumunda aradaki fark gittikçe açılıyor,maaşlar arasındaki uçurum artıyor.

Emeklilerimizin talep ve beklentilerine geçecek olursak;

--- En büyük sıkıntılardan biri evi olmayan emeklilerimizin uygun ödeme koşulları ile konut sahibi olabilmeleridir. Bu amaçla Bursa için TOKİ'den yeni bir konut yatırımı bekliyoruz. Örneğin İrfaniye'de ki konutlar gibi emekli konutları için taleplerimiz vardır.

EN BÜYÜK SORUN KONUT SORUNU

TOKİ'den hala bir beklentimiz var, İrfaniye bölgesinde 1100 konut yapıldı bu konutların 400 tanesi bizim üyelerimizin. Hakikaten orada TOKİ'nin yapmış olduğu binalar Bursa'da örnek binalar. Biz birkaç üyemizi  ziyaret ettik ,evler gayet güzel. Aylık ödemeleri yaklaşık 700- 800 lira falan şu anda kira ödermiş gibi evlerinde oturuyorlar. Bizim Bursa'daki emeklilerimizin Türkiye'deki emeklilerimizin en büyük sorunu konut  sorunu. Ama artık öyle bir hale geldi ki bugün felaketlerden dolayı TOKİ'nin de yükü arttı. Hala biz beklenti içerisindeyiz ,gerekli yerlere müracaatımızı  yaptık. Bugün belki de 10.000 konut yapılacaksa sadece emekliler desek ancak emeklilere yeter. Zaten bu şartlarda emeklilerimizin 700-800 lira kira öder gibi  konut sahibi olmalarının haricinde bir durum kalmadı. Günümüz şartlarında sonuç itibarıyla emeklilerimizin maaşları belli , onların da bu iş için ayırabilecekleri ödenekte belli. Bizde bu anlamda belediyeye belediye sınırları içerisindeki arsayı TOKİ'ye bedelsiz vermesi durumunda  TOKİ vasıtasıyla TOKİ'nin devreye girmesiyle bu projeler hayat bulabilir.

2000 YILI SONRASI İÇİN İNTİBAK ŞART

---Emeklilerimizin diğer en önemli sıkıntılarının başında gelen ise  2000 sonrası emekliler için intibak düzenlemesi yapılarak taban aylıklar ve gelirler eşitlemeli. Bu seviyenin tespitinde insan onuruna yaraşır hayat seviyesi  dikkate alınmalıdır. Sosyal Güvenlik kuruluşlarının standartlarındaki farklılıklar yasal düzenlemelerle intibak yapılarak giderilmelidir. 2000 yılının öncesinde intibak yapıldı fakat 2000 yılının sonrasında yapılması gereken intibak hazır her şey bitti şu anda hükümetin önünde şu anda ekonomik sıkıntı olması Türkiye'deki yangın felaketi ardından ,sel felaketi tabii bu arada bu yangınlarda sellerde hayatlarını kaybeden bütün vatandaşlarımıza Allah rahmet eylesin demek istiyorum yakınlarına sabırlar niyaz etmek istiyorum. İntibakla ilgili yasanın bir an evvel yürürlüğe girmesini, kabul edilmesini bekliyoruz.

MAAŞ BAĞLAMA ORANLARI DÜZENLENMELİ

Maaş bağlama oranlarının düzenlenerek 3 değişik şekilden  kurtarılarak yaşam şartlarına uygun hale getirilmesini istiyoruz.

Huzurevinde yeni yıl kutlandı Huzurevinde yeni yıl kutlandı

----Emeklilerimize dini bayramlarda ödenen ikramiyelerin en az 1500 TL'ye çıkarılması taleplerimiz arasındadır. Bin liraydı geçtiğimiz Şeker Bayramında 1100 TL oldu o arada belki Kurban bayramında yükselebilir dendi sonrasında ama bu dikkate alınmadı.O zaman da söylediğimiz Türkiye Emekliler Derneği olarak genel merkez olarak genel başkanımızın söylemek istediği buydu en az 1500 olsun deniliyordu .Bizde bu manada ödenen bu dini bayram ikramiyelerinin 1500 TL'ye çıkarılmasını istemekteyiz.

EMEKLİLERİMİZ İLAÇ FARKINDAN MUAF TUTULMALI

--- Sağlık hizmetlerinden alınan katkı payı(ilaç farkı) emeklilerden alınmaması uzun yıllar prim ödeyen emekliler içinde bulundukları koşullar ve yaşları dikkate alınmalı ve katkı paylarından muaf tutulmalıdır. Şöyle söyleyeyim çalışma hayatında  sağlık sigortasından kesilen bir para var maaştan tabii genç çalışan insanın hastaneye gitme oranı ile emekli olanın hastaneye gitme oranı yaşı da ilerlemiş olduğu için çok farklı. Sağlık kurumuna gittiğinizde ilaç alındığında katkı payı alınıyor biz bunun kaldırılmasını istiyoruz. Bizler zamanında bunu zaten peşin ödemişiz. Emekli olduktan sonra bunun devam etmemesi gerekir diye düşünüyoruz. Bunun  bu şekilde yeniden düzenlenmesini istiyoruz.

TOPLU SÖZLEŞME HAKKI TANINMALI

Emeklilerin uluslararası sözleşmelere uygun biçimde ve anayasanın 90.maddesine eklenen son fıkra gereği emeklilere de sendika hakkı tanınmalıdır. Çağdaş demokrasilerde görüldüğü şekilde emeklilere de toplu sözleşme yapılma  hakkı sağlanmalıdır. Memurlarda var biliyorsunuz. Sonuçta bu hak emeklilerde de olursa çok güzel olacak memur emeklisi ikinci bir zam aldığında çıkan enflasyon  eğer  enflasyonun altında kalırsa onu enflasyon rakamına getiriyor. Biz de böyle bir şey yok.