Özkan YILDIRIM

-Gerçekleştirilen zamlar emeklilerin beklentilerin karşıladı mı?

ASGARİ ÜCRETTEKİ GİBİ YÜZDE 50'LİK ZAM BEKLENTİSİ VARDI

-Zamlar emekli camiası anlamında beklentilerin çok altında kalmıştır.2022 yılı emekli aylıklarına yapılan zamların genel bir değerlendirmesini yaptığımızda; yüksek emekli aylığı alanlar dışında memnun olmayan bir kesim var. Emekli aylıkları bin 500-3 bin TL arasında olan emekliler, asgari ücrete yapılan yüzde 50 zammın kendilerine de yapılması beklentisi içindeydi. Memur emeklileri ile işçi ve esnaf emeklilerine farklı zamların yapılması da eşitliği bozuyor. Emeklilere, bütün olarak bakılmalı ve taban emekli aylıkları eşitlenmelidir.

2021’NİN İKİNCİ YARISI ZOR GEÇTİ

Emekliler, 2021 yılı ikinci altı ayında yaşanan yüksek fiyat artışları nedeniyle geçim zorlukları yaşadı. Bu nedenle, önce iyileştirme ve sonra TÜFE zammının uygulanması beklentisi vardı. Bu beklenti, maalesef karşılık bulmadı. 1 milyon 600 bin emeklinin 2 bin 500 TL’nin altında aylığının olması, sosyal güvenlik sistemimizin en önemli sorunu olarak görülmelidir. Emekli aylığı hesaplama sisteminin parametreleri olan güncelleme katsayısı ve aylık bağlama oranı düşük kaldığından, emekli aylıkları da düşüyor. Yüzde 35 olan asgari emekli aylık bağlama oranı yüzde 70 olmalı ve asgari ücretin altında emekli aylığı ödenmemelidir. 

ASIL AYLIKLAR 2 BİN 500 TL OLMALI

2022 yılından itibaren en az aylık ödemesi 2 bin 500 TL'ye yükseltilmiştir. Emekli zamları ise, emeklinin aylığına yapılacak ve 2 bin 500 TL’nin altında kalması durumunda, 2 bin 500 TL ödenecektir. Dernek olarak beklentimiz ise, asıl aylıkların 2 bin 500 TL’ye çekilmesi yönündedir. Başka bir ifade ile 2 bin 500 TL’nin altında olan emekli aylıkları 2 bin 500 TL'ye yükseltilmelidir. Bu gerçekleştirilmediğinden ve emekli zamları sigortalının aylığına yapıldığından, önemli bir emekli kesimi uzun süre 2 bin 500 TL almaya devam edecektir. Buna itiraz ediyoruz.

EMEKLİLER ARASINDA ADALET SAĞLANMALI

2022 yılı emekli zamları açıklandı. Memur emeklileri kamu sözleşmesine göre zam alırken, işçi ve esnaf emeklilerine ise, 6 aylık TÜFE oranına göre artış uygulanacak. Cumhurbaşkanlığı tarafından açıklanan en son kararlara göre, memur emeklilerine yüzde 30,5; SSK ve Bağ-Kur emeklilerine ise yüzde 25,48 artışı yansıtılacak.

1 milyon 600 bin SSK ve Bağ-Kur’dan aylık alan emeklilerin aylıkları 2 bin 500 liranın altında kaldığından,2022 itibariyle bu kapsamda olan emeklilere 2 bin 500 TL en az aylık ödemesi yapılacak. Bu kapsamda olan emeklilerin kendi aylıklarına yapılacak zamlarla birlikte 2 bin 500 TL'ye gelene kadar bu tutar ödenecek. Örnek verecek olursam; bir emeklinin kendi aylığının bin 850 TL olduğunu kabul edersek, yapılan yüzde 25,48 zamla 2022 itibarıyla esas aylık 2 bin 321 TL’ye yükselecek ve bu emeklimize 2 bin 500 TL ödenecek. Temmuz ayında 2 bin 221 TL aylığa zam yapılacak ve 2 bin 500 TL’nin altında kalırsa 2 bin 500 TL ödenmeye devam edecek. Sistem bu şekilde işleyecek. Aslında 2 bin 500 TL taban aylık olarak benimsenmesi ve zamların bu tutara yapılması gerekirdi.

Yüzdeli zamlar, yüksek aylık alanlar için daha avantajlı olmaktadır. Bu nedenle, emekli aylıkları düşük olanlar için önce gerçekçi bir asgari emekli aylığı belirlenmeli ve seyyanen zam yapılarak bu kapsamda olan emeklilerimizin geçim zorluklarına yardımcı olunmalıdır. Son emekli aylığı zamlarında bu gerçek dikkate alınmadığından emeklilerimize beklentilerin altında zam yapılmıştır.

İNTİBAK ŞART

Emeklilerin kendi içindeki eşitsizliklerinin düzeltilmesi ve intibak yapılarak emeklilerimize hak ettikleri aylığın ödenmesi, sosyal güvenliğin bir yükümlülüğü olarak değerlendirilmelidir.  Emeklisini mutlu etmeyen ülkeler, geleceğe güvenle bakamaz.

ASGARİ GEÇİM İNDİRİMİ KALDIRILDI

Asgari ücretten vergi alınmaması, çalışanların ücretlerinde önemli bir artış getirmiştir. Vergi, bir ülkenin en önemli aracı olduğundan, her kesimden adaletli bir vergi alınması, vergi politikalarının temel ilkesidir.

ELEKTRİK, DOĞALGAZ VE SU FATURALARINDAKİ KDV VE ÖTV EMEKLİLERDEN ALINMAMALIDIR

Emeklilere ödenen vergi iadesi karşılığı olarak ek ödeme yüzdeleri 4-5’tir,  günümüzde yetersiz kaldı. Emekliler, harcamalarında yüksek oranda KDV ödeniyor. Emeklilerin ek ödemesi yüzde 10 olmalı; emeklilerin doğalgaz, elektrik ve su faturalarında KDV ve ÖTV alınmamalıdır.

Çelik masa depremde hayat kurtaracak Çelik masa depremde hayat kurtaracak

Emekliler aldıkları aylıkla insanca yaşamayı her kesimden önce hak eden bir saygın kitledir. Emeklisine değer veren ve hak ettikleri aylığı ödeyen ülkeler, saygın ve gelişmiş ülkeler olarak değerlendirilir. Bizlerin de beklentisi bu yöndedir.