Özkan YILDIRIM

  •      Sayın Başkan, bizleri Mustafakemalpaşa'nın tam merkezinde olan Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifi binasında konuk ettiğiniz için size teşekkür etmek istiyorum. Öncelikle  sizi tanıyalım isterseniz. Sonrasında da  sorularımızı yöneltelim.

Elbette, memnuniyetle... 1970 Mustafakemalpaşa doğumluyum, evliyim, iki evladım var. 2002 yılında Mustafakemalpaşa Berberler Odası Başkanı oldum. 18 yıldan beri burada başkanlık görevimi devam ettirmekteyim. 2010 yılında Mustafakemalpaşa Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifinde, Yönetim Kurulu üyesi olarak görev almaya başladım. 2012 yılında o zamanki başkan  görevden alındıktan sonra başkan oldum ve bu görevi halen devam ettirmekteyim. Kooperatifimizin 630 üyesi bulunmakta, bunun 411’i aktif  kredi kullanan üyedir. 2012 yılında Başkan olduğum zamandan bu zamana kadar 40 trilyon liralık limit kullandırdık.

  •    Yurt çapında Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifleri gerçekten çok önemli bir görevi yerine getirmekte. Zor durumda olan esnafa gerçekten düşük faizli  krediler ile destek olmaktasınız. Fakat yine de  esnaflarımızın işyerlerinin kapanması gerçekten geniş halk kesimlerini etkilemekte,  bu konuda neler söylemek istersiniz?

ŞİMDİ TAŞIN ALTINA HERKES ELİNİ KOYMALI

Berberlerimiz, kuaförlerimiz başta olmak üzere lokantalar, restoranlar, kahve ve kıraathaneler kapatıldı bilindiği üzere. Yine bu kapanan yerlerde çırak olarak çalışan arkadaşlarımız da vardı biliyorsunuz, bunların haftalıkları vesaire de ödenemiyor. Ustalar daha da fazla mağdur durumda. Çünkü işyeri sahipleri kiralarını istiyorlar. Türkiye genelinde esnaflardan en azından 3 ay kira alınmaması ile ilgili kampanyalar var ama dükkan sahiplerinin  tavırları kişiden kişiye değişiyor. Onlar da kendilerine göre ödemeleri olduğunu, kendilerini ona göre ayarladıklarını vesaire söylüyorlar. Böylelikle genelde pek bu esnafa yansımıyor, resmi yerlerdeki belediyenin kiracılarına böyle kolaylıklar sağlandı ama diğer esnafımız bu durumda mağdur maalesef. Biz de buradan işyeri sahiplerine bu kampanyaya üç ay olmasa da güçleri nispetinde 1-2 ay katılmalarını taşın altına ellerini sokmaları önerisinde bulunmak istiyorum. Çünkü hep birlikte bu sıkıntılı süreci atlatacağız. Sonuçta bu kiracılar birkaç aydır kiracıları değil, çoğu onlarca yıldır kiracıları ve daha uzun yıllar kiracıları olmaya devam edecekler. Bu kapalı oldukları zamanda yapacakları vefalı davranışları uzun yıllar unutulmayacağını da ayrıca belirtmek istiyorum..

  •    Bu bağlamda Esnaf ve Sanatkarlar Kredi kooperatiflerinin de üyelerinize  birçok desteği oldu son zamanlarda değil mi?  Bu Krediler bir nebze olsun esnafı rahatlattı sanırım?


ESNAF BİR NEBZE OLSUN RAHATLADI AMA...

25.000 liralık hükümetimizin çıkarmış olduğu ekstra bir kredi vardı, o ekstra kredi için 122 tanesi  müracaat etti bize, bunun 70’ini verdik. Hala daha  dosya hazırlıyoruz süreç devam ediyor aylık, 3 aylık ve 6 aylık dilimler halinde bir ödeme planı oldu, bu da esnafı bir nebze rahatlattı  tabi. Bunun sonrasında elbette geri ödemesi de var 6 ay sonra nelerle karşılaşacağımızı bilemiyoruz.

  •     Başkanım Mustafakemalpaşa Esnaf  ve Sanatkarlar Kredi Kefalet Başkanlığının yanı sıra Mustafakemalpaşa Berberler ve Kuaförler Sanatkarları Odasının da başkanlığını yürütmektesiniz. Birçok meslek grubu az önce de bahsetmiş olduğumuz esnafımızın işyerleri koronavirüs tehlikesi ve salgının yayılmaması nedeniyle kapatıldı. Bunların arasında berberler ve kuaförler de dahil edildi ama son zamanlarda Avrupa'dan gelen bilgiler Almanya'da bilhassa bu hafta itibariyle kuaförlerin ve berberlerin açılacağı yönünde haberler gelmekte bu konuya bakışınız nasıl? Sizin de buna benzer talepleriniz var mı acaba? Tünelin ucunda ufak da olsa o ışığı görebiliyor musunuz?


KAÇAK ÇALIŞMA HORTLAMIŞ DURUMDA

Huzurevinde yeni yıl kutlandı Huzurevinde yeni yıl kutlandı

İnşallah, beklentimiz temennimiz o yönde açılması yönünde. Çünkü bugün bankalara tek tek birer birer insanlarımızı içeriye alabiliyorsak, biz berberlere de böyle bir hak  tanınmasını istiyoruz. Çünkü Berberler daha hijyenik koşullarda çalışan bir grup. Şu an maalesef kaçak evlere ve işyerlerine giden arkadaşlarımız var. Berberler ve Kuaförler  Federasyonu Başkanı Bayram Bey'den  “sağlık bizim için çok önemli birebir temasta olduğumuz için berber ve kuaförlerin kapanması gerekiyor” diye mesaj almıştık ve sonrasında  İçişleri Bakanlığı’nın kararnamesi ile o süreç işledi. O süreçten bu zamana bir ayı geçkin süre geçti. Bizim bir özlü sözümüz  vardır “Açlık sofuluğu bozdurur” diye. Berber esnafının kazancı sadece el becerisi kendi dükkanından kazandığı kazanç. Bir süre insanlar idare edebildi, ama bunun  ne zamana kadar devam edeceği şüpheli. Şu anda kaçak çalışmalara  başladılar. Müşterilerden kime traş olduklarıyla ilgili bilgi almaya tespit etmeye çalışıyoruz ama bilgi alamıyoruz. Onlar da haklı, berberde haklı. Şu anda kaçak çalışma hortlamış durumda.Nasıl Avrupa ülkelerinde yavaş yavaş peyderpey izinler verilmeye başlanıyorsa ,bizim için de bu izinlerin verilmesini bekliyoruz. Haftada üç gün çalışılacak diye duyuyoruz bu bizim için de olumlu olur, 6 gün çalışıp  müşteri bekleyeceğimize, 3 gün çalışırız hem böylelikle diğer masraflarda azalmış olur.

HERKES EVDE KALSIN

  •     Koronavirüs son zamanlarda bütün dünyayı  olduğu gibi ülkemizi de  yoğun bir şekilde etkiliyor. Bu konuyla ilgili neler söylemek istersiniz?  Vatandaşlarımıza ne gibi mesajlar vermek isterseniz başkanım?

Bu koronavirüs ciddi bir olay, işin şakası kalmadı. İlk zamanlarda insanlar ciddiye almıyordu,  bize bir şey olmaz diyorlardı ama son zamanlarda ölümlerin artması ile insanlar daha duyarlı olmaya başladılar. Kendilerine saygı duysunlar, çoluk çocuğuna, anne babalarına saygı duysunlar ve bu ölümlerin mutlaka en aza indirmemiz lazım. Herkes evde kalsın mecbur kalmadıkça kimse dışarıya çıkmasın. Bu çok önemli...

  •    Bu süreçte esnaf kefalet kredi kooperatifleri olarak da sorumluluğunuz arttı değil mi Başkanım?  Devletimiz birçok kesime  destek sağlamaya çalışıyor ama yine de bu sürecin uzaması  pek iyi olmaz sanırım?


KESİNLİKLE PLASMAN SIKINTISI ŞU DÖNEM YAŞAMIYORUZ

Esnaf kefalet olarak plasman sıkıntısı yaşamadık geçmiş yıllarda bu oluyordu. Ama bu dönemde yaşamıyoruz. İnşallah bu süreç daha da fazla uzamaz diye tahmin ediyorum. Bu süreç uzarsa herkesi  zincirleme etkiler diye düşünüyorum ve o yüzden çok fazla sokağa çıkmayalım kendimizi, ailemizi, izole edelim ve sıkıntılı süreci  daha kısa sürede atlatalım. Bu koronavirüsü elbette yeneceğiz.

 HERKESE ÖNCE HAYIRLI RAMAZANLAR  SONRASINDA DA GÜZEL BİR BAYRAM GEÇİRMELERİNİ  TEMENNİ EDİYORUM..

      Türkiye Cumhuriyeti bir çok  badireleri  atlattı bundan da yüzümüzün akıyla çıkacağız. Bütün esnaf kardeşlerime, Mustafakemalpaşa'da, Bursa'da yaşayan bütün hemşerilerime, bütün vatandaşlarıma buradan sağlık, sıhhat, afiyetler  diliyorum. Bu sıkıntılı günler geçecek  İnşallah, güzel günler yakın demek istiyorum. Herkese son olarak selamlarımı iletmek istiyorum.

BİZ DE BAŞARILAR DİLİYORUZ

Mustafakemalpaşa Esnaf ve Sanatkarları Kredi Kefalet Kooperatifi Başkanlığının yanı sıra  Mustafakemalpaşa Berberler ve Kuaförler Esnaf ve Sanatkarları Odası Başkanlığını yürüten  bu sıkıntılı süreçte hem üye  esnaflara kredi olanaklarını sunmak hem de Berberler Odası Başkanlığı nedeniyle kapatılmış olan işyerleri ile ilgili berber esnafı ile koordinasyonu sağlayan, iş yoğunluğu anlamında Mustafakemalpaşa’mızın  olduğu kadar Bursa’mızın da en çalışkan, yoğun  başkanları arasında yer alan  Sayın İsa ORUÇ’a  bizler de çalışmalarında başarılar diliyoruz.