Özlem ATAÇ

Bursa’da 2023’ün son, 2024’ün ilk bebekleri dünyaya geldi Bursa’da 2023’ün son, 2024’ün ilk bebekleri dünyaya geldi

Bursa’da faaliyet yürüten Muş İli Kültür Eğitim Kalkındırma Sosyal Dayanışma ve Yardımlaşma Derneği (İLDER) Yönetim Kurulu Başkanı Av. Mehmet Önder Mutlu, Muş Dernekleri Federasyonu Başkanı Fesih Baykal ve Yönetim Kurulu üyeleri Av. Selda Altun, Av. Mehmet Türker,  Servet Kaynar, Ferit Gücüyener ve Mehmet Deniz gazetemizi ziyaret etti. Gazetemiz Genel Müdürü T. Fikret Sönmez tarafından ağırlanan Muş İl-Der Yönetim Kurulu üyeleri Muş İl-Der olarak hayata geçirdikleri projeleri, dernek faaliyetlerini paylaştılar. Hemşerileriyle her daim birlikte olmak, onların dertleriyle dertlenmek ve mutluluklarına ortak olmak amacıyla kurulan bir dernek olduklarını belirten Muş İl-Der Yönetim Kurulu Başkanı Av. Mehmet Önder Mutlu, “10 yıldır Bursa’da faaliyette olan bir dernek olmamıza rağmen her gün yeni kurulmuş bir dernek heyecanını yaşayarak işe koyuluyoruz. ‘Hemşerilerimiz için neler yapabiliriz’in izinden giderek projelerimizin üstüne proje eklemeye devam ediyoruz. 50 bin üyemizle güzel işlere imza atıyoruz ve Muş İl-Der’in sesini duyurmaya çalışıyoruz. Eğitimden tutun, sınır ötesi yardımlara kadar Muş İl-Der’in mutlaka bir izi vardır. Yardımlarımız ve projelerimizle hem insanların derdine çare buluyoruz hem de Muş İl-Der’in izine iz katıyoruz” ifadelerini kullandı.

Muş-İl-Der Yönetim Kurulu Başkanı Av. Mehmet Önder Mutlu, “Uzun zamandır hasretini yaşadığımız bayramlaşmayı, Muş Kültür Evi çatısı altında tüm siyasi görüşleri bir araya getirerek tüm Türkiye'nin görmek istediği tablonun oluşmasına vesile olduk” dedi.

GENÇLER GELECEĞİMİZ DİYORUZ, ONUN İÇİN MÜCADELE EDİYORUZ

Her yıl tekrarlanan etkinliklerin yanında yeni yeni etkinlikler ve projeler eklediklerini belirten Mutlu, “Sokaklarda mendil satan, cam silen çocukları bir bir tespit ederek 45 gün boyunca bir okul binasında eğiterek, ailelerini bire bir ziyaret edip görüşerek çalıştık. Çocukları sokakta çalışmamaya, aileleri de sokaklarda çocuklarını çalıştırmamaya ikna ettik. O çocuklarımız arasında şu anda üniversitede okuyan çocuklarımız var. Onların eğitim hayatına da desteğimiz sürüyor. Son zamanlarda ülkemizde gençlerimizi tehdit eden uyuşturucu tehlikesine karşı adeta bir savaş açmış gibi mücadele mekanizması oluşturduk. Konferanslar düzenledik, kahvehanelere evlere yönelik birçok slayt gösterisi düzenledik. Hep diyoruz ya gençler bizim geleceğimiz işte bizde geleceğimizi kurtarmak için bir nebzede olsun yararlı işlerde yerimiz olsun diye hareket ediyoruz” dedi.  

BİN 500 AİLEYE NAKDİ VE MADDİ DESTEK

Bin aileye yakın nakdi ve maddi yardım desteğinde bulunduklarını belirten Mutlu, “Bu sene bu sayıyı artırarak bin 500 aileye çare olmaya çalıştık. Bursa’da eğitim alan Muşlu olan öğrencilerimize burs desteği sağlıyoruz. Başvuran hiçbir öğrenciyi geri çevirmedik. Aynı zamanda burs verdiğimiz öğrencileri derneğe davet edip onlara yemek ikram ediyoruz. Bunun yanında Türkiye’de tanınmış bürokratlarımızı, yazarlarımızı, akademisyenlerimizi derneğimizde misafir ediyoruz” ifadelerini kullandı. 

KİTAPSIZ ÖĞRENCİ, KÜTÜPHANESİZ OKUL KALMASIN

‘Kitapsız öğrenci, kütüphanesiz okul kalmasın geleceğimiz aydınlansın’ diye yola çıktığımız Bursa ve Muş’taki kütüphanesi olmayan okullara kütüphane kurma projemiz var.  Muş’ta bunu çoğunlukla hayata geçirdik. Dağ köy okullarında kütüphane yoksa kütüphane yapıyoruz, kütüphane varsa kitap temin ediyoruz. Umarım bu proje tüm Türkiye’ye örnek olur ve kütüphanesiz okul, kitapsız öğrenci kalmaz. Yapmadığımız hiçbir şeyi söylemedik ve söylemiyoruz. Çocukların ve ulusların geleceğine yapılan en güzel yatırım onlara kitap okuma sevgisini aşılamaktır. Çocuklar okumayı severse, bu onlar için hayata yeni bir başlangıç olur. Sadece hayal etmeyi öğretmez kitap. Çocukların zihin gelişimini, dil gelişimini, sosyal ve duygusal gelişimini de destekler. Güzel bir kitaptan huzur, mutluluk ve umut düşer çocuk kalbine. Kitapsız büyüyen çocuk, susuz büyüyen ağaca benzer. Bu nedenle de geleceğimize umutla bakabilmemiz için çocuklarımıza, gençlerimize kitap okuma alışkanlığını kazandırmalıyız. Juley Ferry’ in de dediği gibi kütüphanesiz bir okul düşünülemez. Okulu her yönüyle istediğiniz kadar güzel yapsanız bile okulun kütüphanesi olmadığı zaman verilecek eğitimden tam anlamıyla verim elde edilemez. Kitaplar aklın çocuklarıdır” şeklinde konuştu.

SURİYELİ KARDEŞİM EKMEKSİZ KALMASIN!

“’Suriyeli kardeşim ekmeksiz kalmasın’ dedik ve sınırlar arası yardıma koştuk” diyen “Muş İl-Der her zaman ihtiyaç sahibi kardeşlerimizin yanında olmuştur. Kampanyaya destek veren ve yardım toplama faaliyetlerine gönüllü olarak katılan arkadaşlarımıza teşekkür ediyoruz. Muş İl-Der gönüllü bağışçılarımızın destekleriyle daha önce 1 tır un, erzak ve 15 adet briket ev katkısıyla sınırlarımızı aşarak İslam Coğrafyasındaki mezalime kayıtsız kalmayarak, kardeşlerimiz ve ümmetin emaneti yetimlerimize insani yardımlarını ulaştırarak destek oldu” dedi.

MUŞ İl-Der derneğin hizmetinde kullanılmak üzere araç alımı gerçekleştirdi.