Mehmet ÇETİNKAYA'nın röportajı

Türkiye’nin ilk boğaz köprüsü üzerinden geçerek Cunda’ya ulaştığınızda, deniz kokan nostaljik sokakları, tarihi yapılara ve pek çok doğal güzelliğe sahip olan Cunda, rüya gibi bir ada... ‘Yeni hizmete giren Efruze Otel’in Yönetim Kurulu Başkanı Melike Salman Eren bir turizm hikayesinin mutlu biten sonunu sizlere aktarmak istedik.

Melike Hanım sizi tanıyabilir miyiz?

1980 İnegöl doğumluyum. Elektrik ve elektronik meslek lisesi mezunuyum. Evliyim ve iki çocuğumuz var çok şükür. Ömer Baran ve Zeynep Su. Beyimle beraber hayat arkadaşlığımıza iş arkadaşlığını da ekleyerek Silas Orman Ürünlerini kurduk. İnegöl Ticaret ve Sanayi Odası Kadın Girişimciler Kurulu'ndayım. Hala aktif göreve devam ediyorum. Sosyal medya hesaplarını yönetiyorum. Sonrasında ise hayallerimi gerçekleştirmek için adımlar atmaya başladım.

Staj ve Çıraklar Sigortası Mağdurları Murat Kurum’la buluştu Staj ve Çıraklar Sigortası Mağdurları Murat Kurum’la buluştu

HAYATA BAŞKA PENCEREDEN BAKMAK

Hem annemi hem de kayınvalidemi birer sene arayla kaybettik. Annemin hastalığı süresince onkolojide her zaman beraberdik. Orada hayata bakış açınız değişiyor. En yakınlarımın ölümüyle yüzleşince ertelememek gerektiğini idrak ettim. Sağ olsun beyimin de desteğiyle bir şeylere adım attım. Hayattan zevk aldığım şeyleri yapmaya başladım. Bu sırada seramik kurslarına gittim. Bunun dışında otel fikrini 10 yıldır düşünüyoruz. Hep hayalini kurduğumuz bir şeydi. Deniz kenarında olsun, sevdiklerimiz gelsin, birlikte sofralar kuralım, gülelim, eğlenelim… Bizim için en büyük hayal buydu. Bunu gerçekleştirdik. Şartlar olgunlaştıkça nasip oldu. Ben şu anda hayallerimi yaşıyorum.

Bu otele bir kadın eli değdiği de belli. Her odanın da kendine has bir dokusu var. Bunlar hep planlı mıydı yoksa yaptıkça mı oluştu?

Hepsi planlıydı. Seramik kursunun öncesinde kafamda planladığım şeyler vardı. Seramiği ayrıca çok sevdim ben, çamurla uğraşmak keyifli. Bu gördüklerinizin hepsi benim uğraştığım, emek verdiğim ürünler. Danteller de rahmetli annemin dantelleri. Hep onları da yaşatmak için uğraştım. Bunların yanı sıra bir de işin maddi boyutu var tabii. O kısımda da eşim desteğini hiç esirgemedi.

Neden Cunda adası?

Türkiye’nin ilk boğaz köprüsü üzerinden geçerek Cunda’ya ulaştığınızda, deniz kokan nostaljik sokakları, tarihi yapılara ve pek çok doğal güzelliğe sahip olan Cunda, rüya gibi bir ada. Sahile ve görülmesi gereken her yere ulaşmak için birkaç adım atmanız yeterli. Birçok güzelliği hayal edip bir arada yaşayabileceğiniz ender yerlerden biri.

Cunda Adası hakkında bilgi verebilir misiniz?

Cunda Adası Ayvalık ilçesi bağlı, irili ufaklı 22 adanın en büyüğü ve yerleşimi olan tek adadır. Cunda adasının diğer adı ‘Ali Bey Adası’ dır. Kurtuluş savaşında padişah, Yunanlara teslim olun emrine karşı gelerek, silahlı mücadeleye birliğin kumandanı Yarbay Ali Çetinkaya ilk olarak başlattığı için ona ithaftır. Bugün İki isimde kullanılmakta. Cunda’nın anlamı ise yelkenli gemilerin yatay sereni için kullanılan, ‘yund’ sözcüğünün değişimiyle ortaya çıkmış. Piri Reis’in haritalarında ‘Yund Adaları’ olarak geçmektedir. Cunda 1964 yılında bir köprü ile küçük bir adacık olan Lale Adası ile Cunda adası arasında 1 km uzunluğundaki köprü, aynı zamanda Türkiye’nin ilk boğaz köprüsüdür ve 1970 yılında yapılmıştır. Alibey ve Lale Adalarını birleştirmektedir. Alibey Adası son yıllarda yerli turizm merkezleri arasına girmiştir. Ada halkının turizm yanında zeytincilik ve balıkçılık geçim kaynağıdır. Alibey Adası doğal güzellikleri ve tarihi yapıları nedeniyle koruma altına alınmış.

Ne zaman açıldı burası?

Haziran ayında faaliyete geçtik. Pandemi olmasaydı nisan gibi düşünüyorduk. Şu an yüzde seksen oranında dolu. Önümüzdeki günler için de rezervasyonlarımız var.

Müşteriler size nasıl ulaşıyor?

Misafirlerimiz bize telefon ile, web sitemizden, Instagram ve Facebook adreslerimizden ve çeşitli tatil sitelerinden ulaşabiliyor.

Peki, bir müşteri burayı neden tercih eder?

Burası aile sıcaklığında bir otel. Girdiğiniz andan itibaren evinizde hissetmeniz için tasarlanan bir yer. Her giren misafirimizden de aynı tepkiyi alıyoruz. Çok güzel, samimi ve rahat bulunuyor. Hijyene çok önem veriyoruz. Müşteri yerine misafir demeyi tercih ediyoruz.

Misafirlerimizin otelimizden ayrılırken gülen bir yüzle ‘’Tekrar geleceğiz’’ diyor olmaları bizim için başardık demek.

Konaklamada kahvaltı ve yemek dahil mi?

Oda kahvaltı olarak hizmet veriyoruz. Bunun dışında aperatif yiyeceklerimiz var. Ayvalık Tostu, İnegöl Köfte, gözleme gibi ürünler. Malzemelerin hepsini günlük almaya çalışıyoruz. Reçellerimiz, salçalarımız hep organik kendi yaptırdığımız ürünler. Tereyağı ve süt ürünlerini mandıradan alıyoruz. Sebzelerimizi, meyvelerimizi günlük kendimiz seçip alıyoruz.

Yeni tip virüsle ilgili ne gibi tedbirler alıyorsunuz?

Pandemi çerçevesinde yayınlanan bir genelge var. Her kata uyguladığımız belirli hijyen kuralları var. Odalarda dezenfekte ürünleri kullanıyoruz. 15 günde bir tüm otel ayrıntılı olarak dezenfekte ediliyor. Tekstil ürünleri ayrı, mobilya ürünleri ayrı, havalandırma ürünleri ayrı olarak kullanıyoruz. Misafirlerimiz çıktığında odayı havalandırma süresini uyguluyoruz. Otele giriş yapıldığı anda valizleri dezenfekte ediyoruz.

Toplam kaç odanız var?

11 odamız var. Çift kişilik yataklardan oluşuyor. İlave yatak veya park beşik koyabiliyoruz. Bunun dışında özel tasarladığımız bir bahçe odamız var. Burası dört kişilik bir aile odası. Bir de deniz manzaralı bir balayı odamız var. 6 odamız deniz manzaralı. Diğer odalarımız da zeytin ağaçlarına bakıyor. Buralarda sizin de bildiğiniz gibi zeytin ağaçları varsa yaşam vardır… Kuş sesleriyle uyanıyoruz burada. Bu sakinlik çok dinlendirici. Efruze’nin konumu da gayet güzel. Merkeze kısa bir yürüme mesafesinde. Gece Cunda da yemeğini yiyen, eğlenen misafirlerimiz, sabah kahvaltılarını denize karşı bu dinginlikte yapmaları ayrıca keyifli. Buna ek olarak bizim otelimizde Cunda otellerinde pek olmayan bir artımız var. Kendimize ait küçük bir plajımız var. Mütevazı bir plaj ama misafirlerimiz için yeterli.

Girişteki değirmen simgesinin bir anlamı var mı?

Değirmen Cunda’yı temsil ediyor. Değirmenin aslında çok fazla anlamı var. Bereket olarak görüyorum ben.

Efruze ne anlama geliyor peki?

Efruze ‘’Yanan, tutuşturan ve muhteşem güzellikte olan’’ anlamına geliyor.

Adaların malum 4-5 ay dönemleri olabiliyor. Sizde böyle bir durum olacak mı?

Biz 12 ay açık olacağız. Yaz-kış sizin için buradayız.

Nahit Bey siz neler söylemek istersiniz?

Burayı yapmak için tabii belirli bir sermaye gerekiyor. İnegöl’de yapmış olduğumuz mobilya işlerinden elde ettiğimiz kazançları burada yatırım olarak değerlendirme fırsatımız oldu. Burada kullandığımız neredeyse tüm ürünleri ilk mayamız olan İnegöl’den tercih ettik. Mardin’den taş ustası getirttik. Her detay için işini en iyi yapanlarla çalıştık. Yaşam alanımızın burada olması çok iyi oldu. Buraya gelen misafirlerimizin gidebileceği, partner olduğumuz 2-3 tane leziz ve temiz restoran var. Tüm bunlar büyük bir şevkle, aşkla yapıldı. Şunu duymak çok güzel: ‘’Gerçeği fotoğraflardan kat kat güzel, ellerinize sağlık.‘’

Melike Hanım, Efruze hayalinizdeki gibi oldu mu?

Efruze’yi hayal etmiştim şimdi hayalimi yaşıyorum. Gerçekten çok emek verdik. Hayalimdeki gibi olduğunu söyleyebilirim. Her şeyiyle çok içime sindi. Misafirlerimizden gelen dönüşler de bu işte doğru adımlar attığımızı hissettiriyor.