Merkez

Dürdane’de 'İnce' ve büyük değişim

Bursa’mızın Osmangazi İlçesine bağlı Dürdane Köyü'nün başarılı muhtarı Halil İbrahim İnce ile geçen iki buçuk yıla yakın zaman zarfında Dürdane’ye getirilen hizmetler, yapılan çalışmalar ve daha birçok konuyu ele aldığımız masaya  yatırdığımız kapsamlı bir röportaj gerçekleştirdik.

Özkan YILDIRIM

Muhtarım Dürdane’ye  her gelişimizde gerçekten bir şeylerin değişmiş olduğunu görmek çok güzel. Dürdane girişindeki köprülü kavşak projesi de güzel bir şekilde tamamlanmış durumda. Bundan dolayı gerçekten mutluyuz. Sizi tanıyarak isterseniz röportajımıza başlayalım sonrasında elbette sorularımız da olacak.

KÖPRÜLÜ KAVŞAĞIMIZ HİZMETE GİRDİ

Bana, bizlere, köyümüze böylesine güzel bir fırsat tanımış olduğunuz  için teşekkür etmek istiyorum. 1975 Dürdane Köyü doğumluyum, doğma büyüme buralıyım. Muhtarlıktaki ilk dönemim. Tabii pandemi sürecinde  geçti muhtarlığımda ki  bu yıllar, ama yine de biz elimizden gelen hizmeti getirmeye çalıştık,  çalışıyoruz. Söylemiş olduğunuz gibi köprülü kavşak projemiz tamamlandı, artık insanlarımız güvenli bir şekilde köye girip çıkabiliyorlar, sıkıntısız bir şekilde. Bunun yanı sıra doğalgazla ilgili gelişmeler yaşadık, doğalgaz geldi köyümüze birçok hane gazı evlerinin içerisine  aldılar.

DOĞAL GAZ GELDİ, DÜĞÜN SALONUMUZ YAPILDI

Fakat  bazı imarsız olan bölgeler ile ilgili  sıkıntılarımız var bu 70-80 hanelik sıkıntılı bölgelere de bir an evvel gazın gitmesi için girişimlerde bulunuyoruz. Burada yaşayanlar çok istekli, benden çok koşturuyorlar,bu sorunun giderilmesi için. Bunun yanı sıra düğün salonunu bitirdik. Hatta  3 düğünde yaptık bile, masa sandalyelerimiz de  bu hafta geliyor. Bu manada Mustafa Dündar Başkanımıza teşekkür etmek istiyorum. 20 masa ve 240 sandalye gelecek inşallah ve tamamen düğün salonumuzun işi bitmiş olacak.

ORMANLA İLGİLİ SIKINTI GİDERİLİYOR

Ormanla ilgili bir problemimiz vardı. 2 haftaya kadar 2-B alanları hazine alanlarıyla ilgili Orman Bölge bu konularla  2 yıldır çalışıyor, çalışmalarını  tamamladı.Ufak tefek eksiklikler kaldı.1-2 hafta içerisinde askıya çıkacak. Allah'ın izniyle ormanla ilgili sıkıntımız da giderilmiş olacak.Bu manada Orman Bölge müdürümüze, yetkililerine teşekkür etmek istiyorum.

YENİ OKULUMUZLA İLGİLİ  BÜYÜK İLERLEME SAĞLADIK

Sonra okulla ilgili sıkıntımız vardı. Okulumuzun imar alanında şuulandırmayı bitirdik, tapuda sonuçlanmasını bekliyoruz .Bugün yarın eli kulağında sonuçlanacak ilçe milli eğitim müdürümüz söz verdi inşallah mart gibi çalışmalara başlarız dedi. Eski okulumuzun olduğu yere de bu manada biz işte kadınlarımızın dikiş-nakış kursları gibi, küçük çocuklarımıza  Anaokulu gibi hizmet verebilecek  bir yer  olarak düşünüyoruz ,inşallah orasını da bu şekilde  değerlendireceğiz.

SPOR ALANI EKSİKLİĞİMİZ VAR..!!

Peki Muhtarım Dürdane’de şu olsa iyi olur, bu da olsa güzel olur, Dürdane’mize yakışır dediğiniz neler var?

Bizim şu anda sporla ilgili spor alanımız çok atıl durumda. Sağ olsun Osmangazi Belediyesi önceki dönem bir halı saha projesi başlattı ama alan ormana ait olduğu için sadece etrafını çevirmekle kaldık. Burada çim de olsa hiç fark etmez halı olsun diye söylemiyoruz, orada bir çalışma yapılmasını bir soyunma odası ilaveten spor oynanabilecek bir sahanın yapılmasını istiyoruz. Köyün  birazdışında  olduğu için aydınlanma durumunun da çözülmesi lazım ayrıca.

Halil İbrahim Muhtarım bizlere Dürdane köyünü tanıtır mısınız?Dürdane köyünde insanlarımızın gelir kaynakları neler? Bu konuda ile ilgili bizlere bilgi verir misiniz?

HER YERE YAKINIZ

Dürdane çok göç alan bir köy değil. Dışarıya da göç vermiyoruz. Sadece okuyanlar dışarıya gidiyor. Onun haricinde dışarıda çalışanlar bile köyümüzde ikamet ediyorlar. Yarım saatte bir aracımız var şehir merkezine. Onun yanı sıra kendi özel araçları olan insanlarımız da çok fazla.15 dakikada kent meydanında olabiliyorsunuz buradan çıktığınızda. Şehir Hastanesi'ne çevre yolundan 15 dakikada. Gemlik Devlet Hastanesi'ne yine  18 dakikada gidebiliyorsunuz. Her yere yakınız, orta yerdeyiz.

YEMİŞ BİZİM İÇİN ÇOK ÖNEMLİ

Köyümüzün geçim kaynakları olarak yemiş bir numara. Onun yanı sıra işte Zeytinde var tabii hatırı sayılır miktarda ama zeytin eskisi kadar randımanlı değil.İncir çiftçimizin 3- 5 yıldır yüzünü fazlasıyla güldürüyor.Yapamadıklarımızı  incir sayesinde gerçekleştirmeye başladık.Onun haricinde ufak ufak kiraz  domatesi olanlarda var ama işte sadece kendi ihtiyaçlarını karşılayacakları kadar.

SOĞUK HAVA DEPOSU ÇOK ELZEM

En büyük ihtiyaçlardan biri köyümüzün bir soğuk hava deposu. İşte etraftaki çevre köyleri de düşündüğümüzde aşağı göre 35.000 tonluk bir incir üretimi  var. Burada köyümüzde en az 10-15 tane işletme var incir alınıp işlenen ama mecburen ovadaki soğuk hava depolarına sevk ediliyor. Mutlaka bu kadar yoğun tonajın olduğu yerde soğuk hava deposunun olmaması büyük eksiklik. Bizim de elbette bu konuda bütçemiz yetmiyor, belediye destekli olabilir ,Avrupa Birliği projeleri destekli olabilir mutlaka bu konuda bir çalışma yapılarak köyümüzde soğuk hava deposunun hizmet vermeye başlaması çok önemli bu sadece bizim köyümüze değil çevremizdeki birçok köye de hizmet edebilecek olması da unutulmamalıdır.

KIRSAL KÖY STATÜSÜNE GEÇMEK DÜRDANE  İÇİN ÇOK İYİ OLACAK

Bunun yanı sıra kırsal köy statüsüne geçecek olmamız da bizim için çok iyi. Su faturalarında olsun ,vergi ödemelerinde olsun bayağı kolaylıklar sağlanacak. Onun yanı sıra işte daha önce çok büyük sıkıntılar yaşanılan köy yerinde yapılan inşaatlar ile ilgili sorunlar oluyordu. Büyük miktarda paralar bu işlemler için ödenmek  zorunda kalınılıyordu. Sıkıntı olması durumunda iş mühürlemeye kadar gidiyordu. Bunlar inşallah artık olmayacak. Bu durumun tabii halkımızın yararına olması çok sevindirici. Kırsal köy statüsüne geçmeyi bekliyoruz olmuyoruz. Bir an evvel bunun yürürlüğe girmesini bekliyoruz, bu daha çok güzel bir gelişme olacak bizim için köyümüz için hepimiz için.

Halil İbrahim Muhtarım , son olarak buradan  Muhtar olmanızı sağlayan Dürdane’de yaşayan halkımıza insanlarımıza neler söylersiniz?

DEĞERLİ DÜRDANE HALKINA, DÜNDAR BAŞKANIMA SONSUZ TEŞEKKÜRLER..!!

Öyle bir döneme denk geldik ki 2 küsur yıldır muhtarım fakat bunun neredeyse bir buçuk yılında pandemi süreci denk geldi.Bu bütün dünyayı etkiliyor, sadece bizi değil. Ama ona rağmen yine elimizden geldiğince girişimler de bulunduk köprümüz açıldı, doğalgaz geldi ,düğün salonumuz yapıldı ama birkaç eksiğimiz var inşallah onlarla da ilgili çalışmalar yapıyoruz girişimlerde bulunuyoruz ,onları da en kısa zamanda gidermeye çalışacağız. Osmangazi Belediye Başkanımız Sayın Mustafa Dündar olsun, Bursa Büyükşehir belediye başkanımız  sayın Alinur Aktaş olsun  her zaman bizlerle ilgilenirler. Mustafa Dündar başkanımız  çok değişik bir başkan her zaman bizim yanımızda olur her zaman bize desteğini sunar. Bu manada Sayın başkanlarıma   sevgilerimi, saygılarımı ,teşekkürlerimi iletmek istiyorum. Her zaman benim yanımda olan seçimde beni destekleyen  Dürdane köyünde yaşayan bütün insanlarımıza sevgilerimi ,saygılarımı göndermek istiyorum. Benim yanımda olsunlar, bana güç versinler ,inşallah eksik olan sıkıntıları da bir an evvel gidereceğiz. Başta Dürdane köyünde yaşayan ,Bursa'da yaşayan hemşerilerim olmak üzere 84 milyon Türk insanına  Dürdane köyünden sevgilerimi, saygılarımı göndermek istiyorum ,esenlikler diliyorum.