Ulaş Girgin

İlk çağlardan beri insanlar birbirlerine ihtiyaç duydukları için toplulukları, akabinde topluluklar da toplumları oluşturmuştur. Fakat birlikte yaşamanın insan hayatına katkıları olduğu gibi birliktelikten doğan bazı sorunlar da oluşacaktır. Bu nedenle toplumlar düzenli ve huzurlu bir yaşayış amacıyla günlük hayatlarına bazı kurallar ve yasaklar getirmiştir. Fakat dünya üzerinde refah amacına hizmet etmeyen aşırı veya anlamsız yasaklar da mevcuttur. Bu yasakların bazıları günümüzde uygulanmıyor olsa da yasada bulunmuş olmaları bile komik. İşte o şaşırtıcı yasaklardan bazıları.

evrimagaci.org_public_content_media_bcdfd8dd9f3584d5a7d753400c88318d

İsviçre’de yaygın olarak bilinenin aksine akşam 22.00'dan sonra sifon çekmek yasak değil. Fakat ülkede ev kiralama ile ilgili kuralları devletten çok ev sahibi belirlediğinden yaygın olarak böyle bir şart koşuluyor olma ihtimali var.

tereyagi-vs-margarin-hangisi-daha-saglikli

Kanada’da margarinlerin sarı renkte olması yasak. Bu kural margarinlerin tereyağı ile karıştırılmaması için getirilmiş.

Tayland'da sınıf çöktü: 2 yaralı Tayland'da sınıf çöktü: 2 yaralı

bcace0c98079c

İsrail’de illegal radyo yayını yapmak yasak. Bu kısma kadar pek de ilginç olmayan bu yasak arkasından gelen ayrıntı ile farklılaşıyor. Yapılan illegal radyo yayını 5 yıl boyunca sürdürülebilirse resmi yayına dönüşme hakkı kazanıyor.

Depression-Vs-Sadness-Are-You-Just-Sad-Or-Depressed-2020-960x640

Milano’da kamusal alanda asık suratla dolaşmak yasak. Halen yürürlükte olmasına rağmen geçerliliğini kaybetmiş olduğunu düşündüğümüz bu yasadan sağlık çalışanları ve o gün cenazeye katılanlar muaf tutuluyor.

istockphoto-1348997632-170667a

Çin’deki tek çocuk sahibi olabilme kuralı 1987 yılında yürürlüğe girmiş olan bir kanun ile geliyor. Dünyanın geri kalanı için pek de mantıklı olmayan bu kural hükümet tarafından aşırı nüfusu ve kontrolsüz nüfus artışını dengelemek amacıyla getirilmiş. Refah seviyesi yüksek Avrupa ülkelerinin çoğunda ise bu kuralın tam tersine çiftlerin çocuk sahibi olması devletler tarafından teşvik ediliyor.

Venice_-_Piazza_San_Marco

İtalya’da güvercin beslemek yasak. Uygulamanın sıkılığı, farklı bölgelerde değişiyor. Fakat, bu kanunun uygulandığı en katı yer Venedik. Güvercinlerin tarihi yapılara pislemesinden bıkmış olan yöneticilerin, güvercin besleme suçu için biçtikleri bedel 50 ila 600 dolar arasında değişiyor.

pexels-photo-2721581

Danimarka’da çocuğunuza yalnızca hükümet tarafından onaylanmış olan 18 bin kadın ve 15 bin erkek ismi içeren listeden bir isim seçebilirsiniz. Önceden onay almamış bir ismi doğacak olan çocuğunuza vermek isterseniz Kopenhag Üniversitesi Ad Araştırmaları Dairesi ve Din İşleri Başkanlığı tarafından onay almanız gerekmektedir.

gum

Singapur’da ise temizliği sağlamak amacıyla uygulanan ve ilk duyulduğunda sizleri şaşırtacak yasaklar mevcut. Bu ülkede sakız çiğnemek, umumi tuvaletleri kullandıktan sonra sifon çekmemek ve yere çöp atmak yasak. Tabii bunlardan garip olan sadece sakız çiğnemenin yasak olması.

Editör: Ulas Girgin